The best of Hema Breiboek


‘Hema bestaat 85 jaar en om dat te vieren hebben we oude spullen in een nieuw jasje en nieuwe spullen in een oud jasje gestoken. En ze zijn allemaal ouderwets voordelig!’, lees ik in de nieuwe folder van de HEMA.

Ik sla de eerste bladzijde van de folder om en tot mijn grote verbazing zie ik een Hema Breiboek afgebeeld staan. Het zal toch niet waar zijn? Gaan ze echt een nieuwe editie uitgeven? Snel lezen. ‘Breiboek, met 33 van de beste patronen van toen, om zelf te breien. Onder andere voor dames-, kinder-, en babykleding en woonaccessoires, zoals kussenhoezen.’ Prachtig! Op 16 maart 2006 schreef ik een logje over het Hema Breiboek. ‘… Van mij mag het Hema Breiboek weer in de schappen liggen. Ik zal de eerste zijn die een exemplaar zal kopen.’ Maandag sta ik in de rij voor The best of Hema Breiboek.


HEMA gaat niet alleen terug in de tijd, ze gaan ook met de nieuwste ontwikkelingen mee en via facebook.com/hema is er een actie op touw gezet. Lees met me mee: ‘Had jij er vroeger ook één? Zo’n prachtige zelfgebreide trui die je nu weer zou dragen? Waarschijnlijk heb je ‘m jaren geleden al weg gedaan. Of als je ‘m nog wel hebt dan past ie vast niet meer. Geen nood! Zolang je er nog foto’s van hebt ben je bij HEMA aan het juiste adres! Ga naar facebook.com/hema upload een jeugdfoto waarin je duidelijk te zien bent in je zelfgebreide trui, roep al je vrienden op om op jouw foto te stemmen en wie weet krijg jij dan wel je trui terug. Ons oma-brei-team staat te popelen om de 10 meest gewaardeerde kriebeltruien nieuw leven in te breien!’

In 2006 bestond HEMA 80 jaar en een stukje geschiedenis over deze zaak kun je in deze log lezen.

34 gedachten over “The best of Hema Breiboek

 1. wat leuk!
  ik was gisteren in de HEMA maar had niets gemerkt.
  volgende week goed opletten!
  (wat goed dat je al je oude berichten nog hebt!!!)

 2. @ lheurebleue, de folder gaat maandag 26 september in. Normaal krijg ik deze folder altijd veel later, maar vanwege het mooie weer heeft de bezorger vast zijn schema gewijzigd…?:-)

  Ik ben zo blij dat mijn archief in tact is. De oude berichtjes zijn onmisbaar voor mij! Het is een klein naslagwerk geworden.

 3. Leuk! Ik heb nog een oud exemplaar hier thuis liggen. Maandag werk ik op misschien nog geen 20 meter afstand vanaf de Hema (achteruitgang), dus je snapt dat ik er nu ook wel even heen wil!

 4. leuk idee , Ik ga het breiboek oook laten komen moet dan wel DD inschakelen ,aar dat is niet het robleem Fijne zondag Basje Ik heb genoten van het verslag over mode en inderdaad Ik kan me voorstellen dat het boek een berg nadere info en inaicht geeft,

 5. Wij keken vroeger bij oma het breiboek helemaal door van voren naar achter.
  En dan natuurlijk met kruisjes erbij zetten welke trui er gebreid moest worden deze winter. Ik denk zelfs dat ik nog wel een trui in de kast heb liggen uit een van de breiboeken.

 6. Van schoonmoeder heb ik HEMA en andere breiboeken geërfd. Ik was in de vorige eeuw een niet-breister. Mijn interesse heeft zich inmiddels verbreed, dus dit nieuwe breiboek ga ik beslist aanschaffen!
  Ik heb een nee-nee-sticker op de voordeur. Dus folders als deze van de HEMA gaan aan mij voorbij. Daarom is het dubbel pret, dat ik er hier over lezen kan. Waarvoor dank.

 7. Daar ga ik maandag eens naar zoeken! Ik kan me de boeken met bekende mensen nog herinneren: met autocoureurs als model en acteurs uit die Engelse serie over een zeevaardersfamilie….kan de muziek ervan zingen maar de titel weet ik niet meer.

 8. Dan ben ik erg benieuwd of de Hema dan ook weer wol gaat verkopen. En ik moest door je stukje ineens weer denken aan de catalogus van de 3Suisses, met die draadjes wol erin. Wat vond ik die mooi als kind.

 9. De Hema breiboeken waren een begrip. 89/90 en 91/92 die zo voor het grijpen staan nog even doorgekeken. De meeste modellen kun je zo weer breien.
  Zullen wij echt weer de truien voor onze mannen gaan breien? Nu de winters weer strenger worden wel een goed idee. In de kast liggen truien van wel 20 jaar oud die graag gedragen worden bij strenge vorst.
  Ook in mijn breiboeken staan bij veel patronen een letter T (Truus) of W (Wilma) de meesten zijn niet uitgevoerd.
  Op de kamer van W liggen in de kast nog altijd gebreide truien die ze draagt als ze in Nederland is.
  Maar het is zo leuk om even een kerstbal te breien of een gastendoekje te breien die zijn zo klaar.
  Wie laat zijn eerste gebreide trui zien uit het nieuwe breiboek van de Hema.
  Gaan ze ook weer de wol verkopen? Bollen van 200 gram voor 4 gulden.
  Dan had je geen dure trui.

 10. Dat vergeet ik nog even te zeggen. Wat ontzettend goed dat Berthi en Matthijs
  het hele archief bewaard hebben en nu al weer aanklikbaar hebben gemaakt.
  In plaats van na de verhuizing rust te nemen door 3 x per week een log te plaatsen heeft het voor veel extra werk gezorgd.

 11. Het zou inderdaad heerlijk zijn als ze ook weer draad gaan verkopen… die heerlijk stugge katoen in de meest leuke kleurtjes en niet te vergeten de sokkenwol met al die kleurtjes… Maar morgenmiddag gauw even naar m’n hofleverancier… hij had me er nog niks over laten weten… schande!!!

 12. Wat goed, ga de brievenbus in de gaten houden. Folders ontvang ik graag, zo zie je maar weer waar het goed voor is !

 13. “meteen aan de slag?
  Goede kans dat je na het doorbladeren van het boek direct wilt gaan breien. Kijk dan wel eerst even goed in de beschrijving en naar het patroon van je keuze. In sommige gevallen zul je misschien toch een schouder iets minder breed willen of een mouw ietsje strakker. Bedenk ook dat HEMA nu andere breigarens dan vroeger verkoopt. We hebben bij ieder model een garen voorgesteld dat je nu bij HEMA kunt kopen. Daarbij hebben we gelet op de naalddikte van het patroon. Maar omdat de samenstelling van breigarens anders is dan vroeger, zal het effect ook anders zijn. Maak daarom een proeflapje om te zien of je precies zo uitkomt als de beschrijving aangeeft.”
  Hema website citaat met dit adres:
  http://www.hema.nl/nieuws/hema-breiboek.aspx
  Zoals het hier staat lijkt het erop dat er ook garen bij te koop is!!!!

 14. Geweldig! Brengt me weer helemaal terug naar de middelbare school, waar we in de pauze op een rijtje truien zaten te breien. Allemaal van Hema garen! Dat waren de vroege jaren ’80, en de truien waren heel wijd. Mooi dat ze weer een breiboek doen.

 15. Oh, wat leuk. Ik heb de boeken in de loop van de tijd allemaal weg gedaan, maar dit exemplaar lijkt me wel wat……….
  Ik ga zeker even kijken!

 16. @Saskia dat klopt. Verder had je Falkencrest, Dallas en Dynastie. Bij mij liggen er nog wat breiboeken van de Hema in de kast. Elke keer denk ik waarom zou ik ze nog bewaren? Nou hiervoor dus.

 17. @MiekeS en Saskia, jazeker, dat was de Onedin Line. Toentertijd één van mijn favoriete programma’s.

  @Bertie, graag gedaan!

  @Arda, och, de 3-Suisses boekjes met de draadjes. Wat waren ze leuk, ik zie ze zo voor me.

  @Elma, ik moet nog meer linkjes uit voorgaande jaren aanpassen, maar dat komt allemaal wel. De links van de nieuwe blogs zijn voor een groot gedeelte al wel aangepast.

  @Anny, ik ben benieuwd naar het nieuwe garen van de HEMA.

  @Jessie, ik bofte dat ik deze keer de folder heel vroeg in huis had.

  @Hopman, ik ga morgen gelijk kijken. Hopelijk zijn de schappen dan gevuld met mooie kleurtjes breigaren.

  @Lupineke, leuk dat je er weer bent.

  @Jolanda, dat zijn toch mooie, dierbare herinneringen.

  @Josefien,… en als je een exemplaar koopt, niet weggeven!:-)

 18. Mijn hemabreiboeken staan nog steeds in de kast. Ik heb ze niet weg kunnen doen. Altijd nog te gebruiken voor de steken of zo. En wél opruimende (schoon)zussen brachten ze ook nog naar mij. Moet toch eens gaan selecteren: de dubbelen eruit 😉
  Ik heb nog een babypakje door mij gebreid van hemagaren……beetje gekrompen na een haastige wasbeurt….er zat ook wol bij!

 19. Er is een boek van een ge-emigreerde mevrouw (naam kwijt) met als titel: Ik mis alleen de HEMA….Nou dat geldt ook best voor mij, ookal ben ik niet eens ge-emigreerd! Dit oer-nederlandse instituut is echt regelmatig onderwerp van gesprek hier: zo van, waar moet ik dat of dat nou toch vandaan halen,…hadden we maar even een HEMA hier… En dan nu dit breiboek..Ik zal morgen gauw mn dochter bellen of ze het wil gaan halen! Dank voor de geweldige tip!

 20. Zou ik daar ook nog voor kunnen vallen??? Dan heb ik toch wel tijd tekort.
  Een beetje terug naar die goede ouwe tijd…….! Mijn zussen hebben ook altijd gebreid.

 21. Ja! Ik heb er een kunnen bemachtigen. Er lag een superklein stapeltje (5?) in de HEMA Heerlen (Saroleastraat). En wol was er al helemaal niet te vinden. Of keek ik niet goed, want haastig? Binnenkort nog maar eens rustig gaan winkelen.

 22. Ik heb de folder nog niet in huis. Zal een dezer dagen wel komen. Vind het wel een leuk initiatief dat breigebeuren. Ben benieuwd welke patronen er in het breiboek staan.

 23. Net als in Heerlen lagen ook in Venlo de breiboeken (niet extreem veel) in de schappen. De speciaal ontworpen theedoek (voorkant folder) met keukendoek was nog niet uitgepakt. Wel heb ik een rode en blauwe set gereserveerd want ze hebben niet veel binnengekregen. Tja, en op=op!:-)

  @Jeanny, jij bent toch al aan het breien?:-)

 24. @Berthi, hier ben ik onduidelijk geweest…. ik wil geen truien meer gaan breien, bedoelde ik.
  Bij onze (Sittardse) Hema lag ook slechts een klein stapeltje. Het garen is alleen online te bestellen, las ik in het breiboek.

 25. @Jeanny, jij gaat voor kleine breiprojecten!? Groot gelijk heb je. Je kunt ook niet alles doen. Vroeger heb ik ook truien gebreid, maar daar begin ik niet meer aan. Tijd, tijd, tijd…

 26. Ik heb je weer gevonden! En zo suf, ik had wel op je website gekeken, maar niet gezien dat er ook een blog op stond. Op zoek naar een foto van het Hema Breiboek vond ik je weer, gelukkig!

  groeten!

 27. In de afgelopen week heb ik de HEMA’s in Delft en de HEMA in Amsterdam bezocht. Helaas … geen breiboeken! De breiboeken waren ook niet meer via de website te bestellen. Jammer, he?
  In Amsterdam verzekerde men mij dat er zeker een herdruk komt. En nu maar afwachten en hopen. Of heeft iemand een beter idee?
  Hartelijke groeten van Lia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *