Catalogus Mode ♥ Kunst


‘Mode geeft voor mij van buiten het gevoel weer dat van binnen in me leeft. Mode geeft me kracht, energie en bescherming. Mode is het verlengde van mezelf. Mode is het gezicht van m’n ziel, verschijningsvorm van het innerlijk. Mode is elke dag opnieuw een schilderij maken van m’n lichaam en geest samen. Kunst is mijn Leven. De kunst/het leven van Anton Heyboer wel te verstaan. De kunst leven. Het Leven tot Kunst maken in alle opzichten. Leven en kunst onlosmakelijk met elkaar verbonden. Mode is voor mij de verf op het palet waar ik niet zonder kan. Mode is onderdeel en verbonden met mijn werk. Mijn inspiratie is de liefde van Ton die mij waar maakte. Die zag wie ik wezenlijk ben en dan gaat de rest vanzelf. Ook de ‘mode’… Hoe ik eruit zie.’ Dit zijn de woorden van Petra Heyboer, één van de twaalf vrouwen die Alique portretteerde in samenwerking met Maarten Spruyt voor de publicatie Mode ? Kunst. Het zijn vrouwen die een duidelijk statement maken met hun kleding. Zij geven vorm aan hun liefde voor zowel mode als kunst door hun kledingkeuze. Marte Röling en Stacey Rookhuizen behoren ook tot deze vrouwen.

Een catalogus bij een expositie heeft voor mij veel toegevoegde waarde zoals bij Mode ? Kunst. Graag wil ik de kleding nog eens goed bekijken en in me opnemen, en de bijbehorende informatie nalezen. Het boek fungeert als het ware als een naslagwerk. Het is helemaal geweldig als de stijl die gehanteerd wordt op de expositie doorgevoerd wordt in de catalogus zoals dit gedaan is bij Mode ? Kunst. Het karakteristieke lettertype uit de jaren twintig/dertig van de vorige eeuw zien we zowel op de expositie als in het boek. Niet onbelangrijk zijn de fraaie foto’s, regelmatig paginagroot met daarnaast een detail en de informatie. De catalogus is onderverdeeld in acht hoofdstukken: Kunstzinnige vrouwen geportretteerd, Vrijheid in verbondenheid, Naar een nieuwe wereld, Een nieuwe esthetiek, Abstracte utopie en surrealistische droomwereld, Inspiratie en identiteit, Kleding als Canvas en het laatste hoofdstuk Inspiratie uit de modewereld.

Mode en kunst is van alle tijden. Zo lees ik dat in de 19e eeuw veel couturiers, maar ook veel avant-garde kunstenaars en kunstnijveren terug keken naar het verleden, met als resultaat verschillende neostijlen in de tweede helft van de 19e eeuw. Een belangrijke impuls werd hierbij gegeven door de preraphaëlieten in Engeland. Kunstenaars die tot deze stroming behoren, zoals John Millias, Dante Gabriel Rossetti en Ford Madox Brown, richtten zich op de tijd vóór Rafaël en putten inspiratie uit de Italiaanse kunst van de middeleeuwen en de vroege renaissance. Deze interesse uitte zich niet alleen in hun schilderkundige werken, maar ook in de kleding die daadwerkelijk werd gedragen door de vrouwen in hun omgeving. Komen we bij eind jaren tien van de vorige eeuw dan zien we Metz zich meer op de smaak van de Amsterdamse School en de Stijl oriënteren. Gerrit Rietveld was één van de kunstenaars uit de kring van de Stijl. In dezelfde periode ontwierp Piet Zwart dessins voor stoffen en behang in de sfeer van de Wiener Werkstätte. Voor de meeste mensen zal de Mondriaanjurk uit de jaren zestig van de 20e eeuw van Yves Saint Laurent het bekendste kledingstuk zijn waar je de kunst in de mode terugziet. Te begrijpen gezien de hoeveelheid publiciteit die dit ontwerp heeft gekregen.


De rijk geïllustreerde catalogus met een bron aan informatie die gelijktijdig met de expositie Mode ? Kunst verschijnt telt 160 pagina’s en 180 afbeeldingen in kleur. ISBN: 978-90-400-7813-2. Prijs: € 27,95.

5 gedachten over “Catalogus Mode ♥ Kunst

 1. Mijn dag is goed begonnen Berthi, heerlijk kopje koffie ernaast, en even op mijn gemak alles zitten lezen, heb genoten van je stukje
  Fijn weekeinden groetjes Joke

 2. leuk bericht. wat een mooie omschrijving van mode. de plaatjes maken nieuwsgiering naar de catalogus en de expositie.

 3. Dat mode en kunst nauw met elkaar samenhangen is duidelijk. Maar op deze expositie lijken ze wel in elkaar over te gaan. Een soort cross-over dus.
  Zelfs de citeerde tekst lijkt wel poëzie.

 4. Vandaag in De Volkskrant gelezen dat De Stijl en Piet Mondriaan een vaste plek krijgen in het Gemeentemuseum in Den Haag. Te beginnen met een tentoonstelling die vandaag opent. Hebben wij even geluk!

 5. @Johanna Zweden, een mooi begin van het weekend!

  @lheurebleue, als je tijd hebt, moet je beslist een kijkje gaan nemen op deze expositie.

  @Saskia, bijna een eenheid!

  @Mieke S, ik heb de Volkskrant nog niet gelezen. Ik was vroeg de deur uit, de Volkskrant was zelfs nog niet bezorgd.

  Jij komt dinsdag tijd tekort. Scheveningen zit er vast niet meer in!:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *