Mode ♥ Kunst, een affaire

Maarten Spruyt heeft de nieuwe mode-expositie in het Gemeentemuseum Den Haag fraai vormgegeven. Over elk detail is nagedacht. Belichting, de verschillende soorten poppen voor de diverse kleding, de entourage, het lettertype en de vitrines om maar enkele voorbeelden te noemen. De bezoeker waant zich in een kunstige omgeving waar de meest exclusieve ontwerpen staan tentoongesteld van onder andere Liberty’s, Sonia Delaunay, Schiaparelli, Yves Saint Laurent en Givenchy.

We kennen vast allemaal de Mondriaanjurken van Yves Saint Laurent. Drie van deze jurken uit zijn herfst/wintercollectie 1965 werden in februari 1966 door modellen gedragen en vervolgens gefotografeerd voor het schilderij van Piet Mondriaan in het Gemeentemuseum Den Haag. Het is bijzonder dat twee van deze Mondriaanjurken weer even terug zijn in Den Haag.


Michael Barnaart van Bergen heeft voor deze gelegenheid een collectie jurken ontworpen, geïnspireerd op diverse kunststromingen en kunstwerken uit het surrealisme, dadaïsme, popart en de abstracte kunst. De Hommage-collectie bestaat uit zes verschillende machinaal gebreide jurken, waaronder twee Mondriaan tunieken, waar van ieder ontwerp slechts 25 zijn gemaakt. Deze jurken worden online verkocht via de site van de ontwerper.


In de jaren vijftig van de vorige eeuw ontstond een (internationale) trend om kunstenaars stoffen te laten ontwerpen. In Nederland gebeurde dit zowel bij het Paapje, als bij de Ploeg. De Bijenkorf verkocht stoffen die bedrukt waren met getekende dessins én een handtekening van Karel Appel. Een jurk, rok of blouse gemaakt van stof die ontworpen was door een bekende persoonlijkheid lag voor iedereen binnen handbereik. Op de tentoonstelling is een jurk te bewonderen die uitgevoerd is in deze stof.

De bekende Nederlandse modeontwerper Frans Molenaar maakte in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw furore met prachtig gesneden kledingstukken in heldere belijning. Frans Molenaar was bevriend met tijdgenoten uit de wereld van de beeldende kunst. De minimalistische, geometrische benadering van Bob Bonies en Peter Struyken en van kunstenaar Ad Dekkers zijn terug te vinden in het oeuvre van Frans Molenaar, die strakke belijning en heldere vormgeving tot een ware kunst wist te verheffen.


Sonia Delaunay mag op deze tentoonstelling niet ontbreken. In de jaren twintig van de vorige eeuw was zij een bekende kunstenaar die door de abstracte schilderkunst werd geïnspireerd om stofontwerpen te maken. In totaal maakte ze meer dan 2000 stofontwerpen, waarvan circa 200 voor het modehuis Metz & Co in Amsterdam. Op de tentoonstelling zijn zowel stofstaaltjes als kleding te zien.


Dit zijn slechts enkele ontwerpen die te zien zijn op de nieuwe mode-expositie in het Gemeentemuseum. Diverse zalen zijn gevuld met de meest mooie juweeltjes van ontwerpen waarbij iedere zaal zijn eigen sfeer heeft. Als je dan zo over de tentoonstelling loopt dan zul je gegarandeerd een ontwerp tegenkomen dat jouw favoriet is. Zo verging mij dat tenminste. Ik ga voor een ontwerp van Alexander Mcqueen dat in 2010 door het museum is aangekocht op een veiling. Op de lange zwarte rok met goudborduursels komt een zwart hesje met daaroverheen een zwart jasje dat rijkelijk bewerkt is met metaaldraad. Stijlvol, sjiek en beeldschoon.


De expositie Mode ? Kunst, een affaire is absoluut een aanrader! De tentoonstelling loopt tot en met 8 januari 2012. Kijk voor openingstijden op de website van het museum. Gelijktijdig verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus, morgen meer hierover.

18 gedachten over “Mode ♥ Kunst, een affaire

 1. Wat een mooie tentoonstelling! Voor elk wat wils.
  Het verbaast me niet dat dat jasje je favoriet is. Het is allereerst een fantastisch mooi jasje en ten tweede hou jij wel van aparte jasjes, heb ik gemerkt.

 2. @Annelies, het is echt een prachtige expositie. Op de website van het museum zie je een leuk filmpje zodat je een indruk kunt krijgen.

  @Saskia, jij kent me al goed!:-)

  @lheurebleue, geschiedenis, maar sommige kleding zou je vandaag weer gewoon kunnen dragen. Niet alles, natuurlijk!:-)

 3. Mooie tentoonstelling ! en wat een herkenbare ontwerpen zijn er te zien.

 4. Dat lijkt me een prachtige tentoonstelling !!!

  Toevallig las/zag ik het gisteren in het NRCHandelsblad. [ hele pagina]

  Je nieuwe weblog is weer prachtig !!!

 5. Nét voordat je weer terug was, waren we hier aan het plannen. In het gemeentemuseum is ook nog de tentoonstelling over chinees porselein aan het hof. Mooi te combineren, vonden we. (Misschien ook naar Scheveningen merklappen kijken). We zeiden nog tegen elkaar: jammer dat Berthi er nog niet is, die had zéker aandacht aan de modetentoonstelling besteed. We worden nu op onze wenken bediend! We gaan a.s. dinsdag.

 6. super tentoonstelling. Voor mijn huwelijk ,dus dik 50 jaar geleden ,had ik een rok van Paapjes stof, Mooi wollen materiaal, Is in de loop der tijd verbouwd tot postitejakje en daarna nog voor een voering van een kinderjasje. Hergebruik was ook toen volop in de “mode”, Fijn weekend Basje

 7. @Marijna, de ontwerpen die te zien zijn staan niet ver van ons af!

  @Annemie F, wat een toeval dat dit samen viel met mijn logje!

  Langzaamaan wordt de blog steeds beter.

  @Maaike, en als je naar het museum gaat, proef je de sfeer van vervlogen tijden pas echt goed.

  @Johanna Zweden, ik hou erg van het heden en het verleden. De combinatie is voor mij ideaal.

  @Wilma, vier weken van het net, is aardig lang!

  @Mieke S, geweldig dat jullie dinsdag naar Den Haag gaan en misschien ook nog Scheveningen. Dat belooft een prachtig uitstapje te worden. Bij deze alvast een goede reis en geniet van al het moois dat je tegenkomt.

  @Basje, ha fijn dat jij er ook weer bent!

  Leuk om te horen dat jij bekend bent met Paapjes stoffen. Ik hoorde het voor het eerst. Jammer dat de mooie rok diverse keren verknipt is, maar ja, dat was heel gewoon in die tijd!

  @alex, beslist doen!

 8. Wat hebben wij er vroeger veel afgenaaid met deze voor mij bekende stoffen.
  Het Paapje, atelier de Vlinder enz., Ploeg stoffen. Mijn schoonmoeder ging met de Plattelandvrouwen een bezoek brengen aan de Ploegfabriek en bracht een prachtige lap stof voor een jurk mee die ik jaren heb gedragen. Al deze katoenen jurken zijn allemaal verdwenen in de lappenmand om te gebruiken bij het patchwork.

 9. Net lees ik bij Marian ‘ne M die haar kerstballen laat zien dat Gerrie een reactie plaatst en vraagt of wij Berthi de groeten willen doen. Het lukt haar niet om een reactie te plaatsen en kan de reacties ook niet lezen.
  Wat heeft weblog allemaal teweeg gebracht met hun verhuizing!!!!!!!!!!!!!

 10. Na vele malen tevergeefs op de link op de stitchnbitchstartpagina geklikt te hebben nu gelukkig Berthi’s blog via google hier teruggevonden!

 11. Gelukkig Gerrie is weer terecht. Het is jammer dat nog niet iedereen kan reageren en dat nog niet iedereen terug is. Ook Marie-Antoinette mis ik nog steeds. Ik zat net te denken dat we 25 jaar geleden in gebreide jurken rondliepen. Dan heb je een poos, hoe heb je daar ooit in kunnen lopen. Raad eens wat ik vandaag er weer bij hebt gekocht? En dat is niet de eerste dit jaar.

 12. @Elma, voor mij zijn alleen de Ploegstoffen bekend. Ze waren een begrip in vroegere jaren. Met een Ploegstof had je het neusje van de zalm!

  Gerrie mailde me al dat ze moeilijk een reactie kon plaatsen. Toch vreemd dat zij de reacties niet kan zien. Weet ze wel dat ze op reply moet klikken? Ik zal haar een mail sturen. De achtergrond kleur en de kleur van de letters is hetzelfde gebleven. Gerrie is de eerste die laat weten dat ze de reacties niet kan zien.
  We gaan er achteraan.

  @Rikje Theunissen, super dat je mij via Google hebt kunnen vinden. Ik ga een mail sturen zodat de link op de SnB-pagina aangepast wordt. Goed dat je dit hier even meldt!

  @Hilda, alles komt op een gegeven moment weer terug, maar dan net iets anders!:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *