Let’s Knit

Let’s Play, Dress to play Chess, en nu ook nog Let’s Knit. Tijdens de regenbuien en donkere wolken op het Zomerparkfeest 2011 was er gelukkig altijd de aangeklede boom met gebreide lapjes die voor de nodige kleur zorgde. Bewoners van woonzorgcomplex Jozefhof haalden voor deze gelegenheid de breinaalden uit de kast. Natuurlijk werden de breinaalden eerst van de nodige stof ontdaan. Breien doen de dames namelijk niet meer. Ze doen aan geheugentraining, gym en rikken tegenwoordig. Toch hebben de zeven breisters met plezier de lapjes gebreid.


Belangstelling genoeg voor de ‘lapjesboom’, zowel door jong en oud. De verleiding was zelfs erg groot om de boom een aai over zijn stam te geven!


Zo zag het er vanmorgen uit. Stralende zon en geen donker wolkje aan de lucht. Dat was laat in de midddag wel anders.


Na een maandje breien hadden de dames van Jozefhof zoveel lapjes, dat er wel een tweede boom versierd kon worden.

Over de hele wereld zie je wild-breisels opduiken. Arja was enkele weken geleden in Køge, een plaatsje even onder Kopenhagen, waar zij een versierde ophaalburg met breiwerk zag bij het haventje.


Breiwerk met de volgende tekst: HEJ ALLA MEDMÄNNISKOR. Dat betekent: HALLO ALLE MEDEMENSEN.

We hebben het nu alleen over de vrouwen gehad die breien, maar de mannen waren de afgelopen tijd veel in het nieuws met hun breiwerken. Laten we beginnen met een artikel in NRC Next op maandag 8 augustus. De kop luidt: Liever niet in het openbaar. Ondertitel: Trend: breiende mannen. ‘Jaap (42) is een alfaheer: uitgever van beroep, en daarnaast pianist, accordeonist, psycholoog, Italië-kenner en yogi. Nu blijkt hij ook nog te kunnen breien’, lees ik in het artikel. Van wie heeft hij het breien geleerd? ‘Zelf’, zegt hij. ‘Het is een soort magie: je verricht een paar simpele handelingen, en er komt zomaar iets moois uit.’ Jaap vindt breien rustgevend. Hij doet het ’s avonds, na het werk, met de tv aan. Zijn wol en breipennen bestelt hij online, en hij breit niet in het openbaar. ‘Dan maak je zo’n statement: kijk mij, man, eens breien. Ik hoef geen aandacht. Voor mij is het een privé-aangelegenheid.’

Een dag later lees ik in de NRC bij de rubriek ik@nrc.nl het volgende van Jeroen Manders:

‘Het moet ergens eind jaren tachtig zijn geweest: ik, jongeman, zat te breien in de trein. Om toch nog een beetje mannelijk over te komen, breide ik met heel dikke wol en heel dikke naalden. Tegenover mij kwamen twee dames van rond de vijftig zitten en ze keken lang zwijgend en ietwat verschrikt toe. Toen verbrak een van de twee dames de stilte en sprak onbeschaamd hoorbaar tegen haar buurvrouw: “Toch breien ze anders dan wij.”‘


Joris Linssen bezoekt voor zijn programma Jorís’Showroom bijzondere mensen. Hij had ondere andere een ontmoeting met de levenskunstenaar Gert Hanegraaf die de mooiste truien breit. Breien is een kleurentherapie voor hem. Wil je meer van deze levenskunstenaar weten, kijk dan naar deze uitzending.

Foto: Jasper van Bladel

Nog een filmpje over breiende mannen, Knitting with Julia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *