Textielpost – Lapland

Anke Witlox was in de maand juli voor vakantie in Lapland. Ze zag prachtige textielkaarten en moest aan textielpost denken. Vanuit Lapland plaatste ze een reactie op mijn blog om mijn adresgegevens te vragen zodat ze een kaart kon sturen. Toch heel bijzonder elke keer weer dat lezers van mijn blog aan textielpost denken als ze in het buitenland/Nederland zijn. Ik waardeer dit enorm en last but not least, ik doe via al deze schitterende textielkaarten veel nieuwe informatie op. Dus niet alleen een erg leuk project, maar ook nog eens leerzaam voor mij.


Anke Witlox: ‘Hier textielpost uit Lapland. Ik heb uit vele mooie kaarten een kaart gekozen met geweven bandjes die de Sami op hun kleren dragen. Het Sami volk leeft in Noorwegen, Finland en Zweden, ze gaan hun rendieren achterna. De kleren die ze dragen zijn zeer kleurrijk. Er zijn vier Sami volken die alle vier zich net iets anders kleden.’

De textielkaart komt uit het Sami Museum Inari.
Anke is terug van vakantie en zij wil graag informatie met ons delen die zij in Lapland hoorde. Anke: ‘Weer terug van vakantie uit Lapland zal ik proberen er iets meer over te vertellen. De mensen die daar leven zijn de Sami. Ze leven met en van hun rendieren en van alles wat in de natuur groeit. Omdat de rendieren trekken om het hele jaar voldoende eten te vinden hebben de Sami’s altijd met hun dieren meegetrokken. Ik dacht dat er vier Sami volken waren, maar het zijn er veel meer. Wel tien en ze hebben allemaal een eigen taal (geen dialect, echt een taal). De Sami leven in Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Er zijn verdragen gesloten dat ze zonder paspoort vrij kunnen reizen in deze landen. Nu reizen de vrouwen en kinderen niet meer mee met de rendieren, maar de mannen nog wel. De kleding van de Sami is prachtig kleurrijk. Er zal best wel verschil in zitten, maar ik kon daar in de korte tijd dat wij er waren niet echt het fijne van te weten gekomen. De kaart die ik stuurde is van het band waarmee de Sami hun kleren en dergelijke mee versieren. Het zijn smalle bandjes die ze weven, en gemakkelijk op te rollen als ze verder trekken. De Sami man op de foto kwamen we tegen in Noorwegen. De foto van het boek met het patroon voor het weven van een bandje was van een Sami vrouw in Finland. Zij en haar man maakte van alles uit de gewijen van de rendieren. Zij vertelde ons in korte tijd zoveel over de gewoontes van de Sami, helaas was dat net voor we naar het vliegtuig moesten.’Hieronder een foto van een babywiegje. Anke: ‘Het wiegje heeft deze vorm zodat als het wiegje onderweg per ongeluk viel, de baby beschermd werd door de kap en altijd kon blijven ademen (het wiegje is van hout, omtrokken door rendierleer).’

3 gedachten over “Textielpost – Lapland

  1. echt iets voor mij zulke kleurrijke kleding. en..zie ik het verkeerd, of heeft die man nu een soort rok aan? ja? staat hem goed. zie echt niet in waarom dat niet zou mogen

  2. Sinds een paar maanden heb ik het bandweven ontdekt. Via Google kwam ik bij deze foto terecht en na twee avonden turen, vergroten en tekenen is het me nu gelukt om de patronen links op de kaart na te maken. Erg mooie bron van inspiratie!

  3. @Marieke, knap dat je al na twee avonden het patroon af hebt! Stuur je een foto als je de band hebt geweven dan plaats ik die op mijn blog?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *