Het tweede lustrum van de NVKKMS


Het 10-jarig bestaan van de Nederlandse Vereniging voor Kostuum, Kant, Mode en Streekdracht wordt gevierd met twee inspirerende dagen op vrijdag 23 en zaterdag 24 september 2011. Het thema is Laat je versieren.

Kleding zonder enige versiering is er amper. Door de eeuwen heen, in de westerse en niet-westerse culturen, heeft men kleding altijd net iets extra’s willen geven: sierende toevoegingen die kunnen bestaan uit gebruik van gepatroneerde stof, vouwen, stroken, gaten of een speciale techniek, bijzondere materialen, vormen en motieven. Door die versieringen proberen we onszelf en de ander te veroveren! Het woord ‘veroveren’ is daarbij een synoniem van ‘versieren’ geworden.

Voor het tweede lustrum van de NVKKMS is een uitgebreid programma samengesteld: workshops versiertechnieken, demonstraties textieltechnieken, lezingen over versieren van kleding, presentaties van verzamelaars, modeshow en uitwisseling van kennis. De workshops zijn vol, maar er blijven voldoende boeiende activiteiten over, zoals bijvoorbeeld de lezingen.

Sara van Dijk is gevestigd docente bij de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs. Zij vertelt over de sieraden die in gebruik waren tijdens de 15e eeuwse renaissancemode in Italiƫ. Bianca du Mortier, conservator Kostuum van het Rijksmuseum in Amsterdam zal tijdens haar verhaal over het 17e eeuwse borduurwerk ingaan op de materialen, de kosten en wie het vervaardigde voor wie. Trudie Rosa de Carvalho, conservator Kostuum en Textiel van het Nationaal Museum Paleis het Loo, behandelt de vraag wat je zou moeten aantrekken als je op bezoek ging of gaat bij het hof. Ze zal spreken over de hofkleding en de sier aan het hof met bijbehorende etiquette. Gieneke Arnolli, conservator Kostuum en Textiel van het Fries Museum, belicht de verfraaiing aan het mannenhemd door de eeuwen heen. Linda Hanssen, conservator Textiel van het Wereldmuseum Rotterdam, neemt u mee naar de niet-westerse wereld met bijzondere materialen als decoratie en toevoeging op textiel: dierlijke materialen, munten, glas, metaal etc. Ien Rappoldt is gespecialiseerd in de textieltechnieken die voorkomen in de streekdrachten van de volken uit zuidwest China. Met kleding toont men de eigen identiteit en laat men zien wie je bent en wat je kunt. Zij vertelt erover in haar lezing.

Meer informatie over deze inspirerende dagen kun je hier te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *