Wat is er te doen in ons eigen land?


Op Verhildersum brengt men op 13 en 14 augustus herinneringen weer tot leven. Het is er allemaal en je komt ogen te kort op de Historische Dagen: demonstraties van oude ambachten, paarden, vlegelen, zichten, oude tractoren, biologische markt, vergeten groenten, van vlas tot linnen, historische fietsenclub, historische dansen. Ook aan de jongsten is gedacht met onder andere boerderijdieren en oud-Hollandse kinderspelen. Het hele terrein staat voor je open en wordt extra in stemming gebracht met vrolijke muziek, kostuum- en dansgroepen.

Openingstijden en entreeprijzen:
Open van 10.30 tot 17.00 uur, € 7,50 voor volwassenen, € 5,- voor jeugd tussen de 13 en 18 jaar, kinderen onder de 12 gratis, museumjaarkaart € 2,50. Gratis parkeren.
——————————

De bovenzaal van het vestingmuseum in Oudeschans is ingericht als expositieruimte van werkstukken van de Wayuu. De tentoonstelling loopt tot en met 1 oktober 2011. Wayuu is een bijzonder volk van weefkunstenaars die leven op het droge en winderige Guajira schiereiland op het noordelijkste grensgebied tussen Colombia en Venezuela. De vrouwen weven de versierde gordel, of de si’ira, voor de lendendoek van hun mannen en zonen op eenvoudige weefgetouwen met toepassing van een groot aantal hoogontwikkelde technieken. Mirja Wark, deskundige op dit gebied, geeft op donderdagavond 8 september vanaf 20.00 uur een lezing over haar expositie. Zij woonde een aantal jaren in Venezuela en was enkele malen te gast bij de Wayuu om de kunst van het si’ira weven te leren.

Verder wordt de mogelijkheid geboden voor een rondleiding/lezing door Mirja Wark op afspraak voor minimaal 15 personen. Voor meer informatie: deraad@dds.nl
——————————


Het Vredes Groeitapijt project werd in 2007 opgezet door de vredesstichting Zonneglossis. Sindsdien werden meer dan 3000 lapjes ingezonden en in het tapijt verwerkt. Scholen hebben meegedaan met honderden leerlingen. Het laatste jaar hebben ook ruim 300 kunstenaars een werk voor dit goede doel ingeleverd. Het zijn waardevolle en schitterende kunstwerkdelen van het Vredes Groeitapijt geworden, met een boodschap van vrede.

Delen van dit Vredestapijt zullen tijdens het Vredesconcert in de Westerkerk in Amsterdam op woensdag 21 september, de Internationale Dag van de Vrede, worden verkocht ten bate van War Child Nederland.

Dit is een unieke kans om in het bezit te komen van een schitterend aandenken aan het Vredes Groeitapijt, waarvan 75% van de opbrengst bestemd is voor War Child.

Afbeelding: Vredeslapje van Erik-Jan Kruyssen.
——————————

“Uit de school geklapt” van Naaischool naar Naaldkunst! is een handwerktentoonstelling in Muzee Scheveningen van 17 september tot en met 13 november 2011. De expositie begint in 1832 en loopt door tot 2011. Te zien zijn onder andere schoolmerklappen, hedendaagse merklappen, stoplappen, pronkrollen en quilts.
——————————


Tot en met woensdag 17 augustus 2011, kun je in de TRC Gallery in Leiden een prachtige tentoonstelling bezichtigen. Het onderwerp is een bijzonder en heel bekend kledingstuk uit het China van de 20ste eeuw. Het gaat om de zogenaamde cheongsam, een jurk die in de jaren twintig van de vorige eeuw in China populair werd. De cheongsam werd voor het eerst gedragen door welgestelde dames in Shanghai. Deze mode verspreidde zich daarna snel over heel China en via de Chinese diaspora, over de hele wereld. De jurk bereikte haar grootste populariteit in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, maar daarna werd de cheongsam in communistisch China vrijwel geheel verbannen en vervangen door het blauw van het zogenaamde Mao-pak. De cheongsam maakte onlangs een soort ‘comeback’, zowel in China als in het Westen, ongetwijfeld mede veroorzaakt door de nieuwe positie van China in de wereld. De tentoonstelling omvat meer dan veertig poppen gekleed in een cheongsam, plus een groot aantal individuele jurken.

Afbeelding: Een advertentie voor Victoria zeep uit Shanghai, jaren twintig van de vorige eeuw, met daarin afgebeeld twee vrouwen gekleed in een cheongsam jurk.


Vanaf maandag 22 augustus tot en met woensdag 21 december 2011 is in de TRC Gallery een interactieve tentoonstelling over handspinnen. Aan de hand van archeologisch en hedendaags materiaal uit de hele wereld maakt de bezoeker kennis met verschillende materialen en technieken die gebruikt worden bij het prepareren van vezels en het spinnen tot een draad. Moderne werktuigen, etnologische spintollen en antieke spinnewielen zullen worden tentoongesteld om het hele spinproces uit de doeken te doen: van de preparatie van ruwe vezels en de verschillende spintechnieken tot het eindresultaat, een gesponnen draad.

Afbeelding: Spinnende man uit Ramallah, Palestina, circa 1900.

14 gedachten over “Wat is er te doen in ons eigen land?

 1. Morgen weer op stap, niet met bus en trein.
  Even gebracht naar de Borg Verhildersum voor de Historische dagen. Mijn verkleedkleren liggen klaar. Dit keer geen gehaakte muts, maar een door Gé(90 jaar) gebreide muts, naar een heel oud patroon. Dat past goed bij mijn onderwerp. In mijn bezit is een heel erg oude en van stoppen voorzien gebreide handdoek. Die ben ik aan het nabreien.
  Van een oud patroon brei ik ook een gastendoekje, maar nu van moderne katoen met aflopende kleuren.
  Dit jaar heb ik geen vaste plaats maar zal op het landgoed als KIP (knit in public) steeds een plaatsje zoeken om te breien.
  Hopelijk dat het weer meewerkt, als het maar droog is.

 2. Zo snel een reactie geplaatst dat ik niet verder gekeken heb. Er is nog veel meer informatie over erg mooi tentoonstellingen.
  Wij kunnen hier al vast van genieten.
  Wat heeft de Wayuu vrouw een prachtige rand aan haar kleding.

 3. Elma….ik wens je fijne dagen op de Borg Verhildersum…en een beetje ZON.
  Je voelt je daar vast als een Vis in het water.

 4. leuk dat je Muzee ook een plekje hebt gegeven. Alweer zo’n mooi merklapje van een bekende merklappenmaaktser ter ere van de tentoonstelling. Straks ook eens even lezen wat het programma op Verhildersum is. Dank voor de vele tips

 5. Leuke ’te zien’ dingen allemaal.
  Elma hopelijk is het droog morgen in de provincie Groningen. Heel veel plezier!!!

 6. @elma, heel fijne dagen en ik duim voor het mooie weer.
  @Lies Huizer, als een vis in het water… een mooie verwijzing naar het rode merklapje!
  @marcella, veel succes met de expositie in Muzee Scheveningen.
  @Jeanny, er is zoveel te doen in het land. Hadden we maar meer tijd!

 7. Prachtig aanbod van exposities in eigen land . Elma staat er al helemaal klaar voor .
  Een verplaatsbare breister voor enkele dagen . Wel een goed idee zo kun je wellicht meer mensen bereiken met je brei-informaties . Ik wens je heel veel succes !
  Het grote project VREDESKLEED was toch niet helemaal vreemd voor me , maar inmiddels een beetje vergeten en moest weer even boven komen borrelen .
  Heel mooi en nu het slotfestijn , waar een stroom van mensen aan mee mag werken een mooie afsluiting .
  Zeepreclame met twee Chinese dames in de jurken met een enorm split , zo charmant .
  De spinexpositie zal ook heel interessant zijn . Er is weer volop mogelijkheid om een dagje op stap te gaan . Ik heb van al de bovenstaande aankondigingen al heel fijn genoten .

 8. a++een a+ weten wat we allemaal kunnen gaan bezichtigen, Dat spinnen met de spintol heb ik in Israel nog gezien en geprobeerd, de herder verston d mij niet en ik hem niet maar het lukt toch was heel leuk, en Muzee ,ik reken erop dat ik er met detram en bus heen kan, de rest wordt google , Fijn weekedn allemaal Basje

 9. Uit de school geklapt staat in onze agenda, Marcella had er al eerder een blog aan besteed. We kijken er naar uit!

 10. De vorige keer in Groningen moesten we kiezen tussen Verhildersum en Menkemaborg. Verhildersum heb ik nog tegoed, maar niet vandaag, want ik ontloop liever de drukte. Nu mis ik Elma wel, jammer!

 11. Dank voor al je prachtige tips weer. Helaas zit onze vakantie er voor dit jaar op, we hebben de laatste weken heel wat tripjes gemaakt in eigen land. Wat is er toch veel moois te zien en te beleven, he?
  Janny

 12. Na een heerlijke wandeltocht door je logs van de laatste tijd eindig ik bij dit prachtige Chinese plaatje, ik heb weer genoten en blijf vol bewondering voor je werk Berthi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *