Textielpost – Zuid-Holland, Friesland en Limburg


Mien B.: ‘Prachtige, schitterende koppen van 17 filosofen gemaakt door Eveline van Duyl van allerhande materialen waaronder veel textiel. Museum Beelden aan Zee, Scheveningen, tot en met 18 september 2011. In Textiel Plus 216 is ook een artikel aan haar gewijd, maar als het kan ga ze in HET ECHT bekijken.’

Bij de expositie verschijnt de publicatie Denkeiland, waar Eveline van Duyl de foto’s voor maakte en Jan Sleutels de teksten voor schreef. Waarom koos Eveline van Duyl voor filosofen? In het interview dat hier is te beluisteren (ongeveer op de helft) geeft zij als antwoord: ‘Het was eigenlijk dat het me meteen fascineerde, want ik dacht, ik wil terug naar de bron. Ik wil terug waar eigenlijk al mijn werk uit voortkomt. Dat is nadenken en wie hebben zich bij uitstek daarmee beziggehouden? Dat zijn de filosofen. Ik ben dus teruggegaan naar de personen die de gedachten hebben voortgebracht. In de portretten heb ik geprobeerd, wat ik heb begrepen van hun leerstelling en hun persoonlijke leven, samen te smelten in een bepaalde vorm, met een bepaald materiaal, en uitdrukking.’

Op de kaart zie je Voltaire met op zijn hoofd klosjes garen. De keuze hiervoor heeft meerdere redenen. Waarschijnlijk droeg Voltaire een pruik met pijpenkrullen en de klosjes garen stellen de pijpenkrullen voor. Tevens staan al die klosjes garen symbool voor de mensen, Voltaire had oog voor de gewone mens.

Alle filosofen staan op een strijkplank. Dat is bewust gedaan, vertelt Eveline van Duyl in het radio-interview. ‘Het zijn allemaal mannen met zware gedachten en ik wilde de gedachten die toch helemaal geen gewicht hebben, laten zweven.’

Een filmpje over het maken van de filosofen kun je hier zien.


Greet van Duijn: ‘Op vakantie in Drenthe, even een uitstapje gemaakt naar Friesland en daar het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde bezocht. Een tentoonstelling gezien van het werk van Lois Walpole. Manden van hergebruikt materiaal van de stad. Deze kaart toont niet het werk van haar. Museum én tentoonstelling zijn beide aanraders.’

Op de kaart zie je het werk Reflections IV van Jackie Binns.


AnnyM stuurde deze kaart met daarop St. Anna, Maria en Joachim. Het schilderij uit begin 19e eeuw is te vinden in de St. Nicolaaskerk te Heythuysen.


AnnemieF: ‘Je spaart beren. Maar dan echte knuffelberen waar al veel mee gespeeld is. Deze beer van stof/textiel vind ik schattig. BEREleuk.’


AnnemieF: ‘De winkels hangen al half vol met de nieuwe mode voor herfst en winter. Ik kocht al een winterjas. Zal ik rode wol kopen? Voor een sjaal of beenwarmers? Rood is één van mijn lievelingskleuren.’


AnnemieF: ‘Het is vakantietijd. Ik nam een “snipperdag” en ging op pad naar Venlo. Fijn shoppen! Een keer de tijd nemen en op kaartenjacht. Deze kaart vind ik geweldig! Eén van mijn hobbies: werken met stof. Prachtige hartjes. Die wil ik ook wel eens gaan maken. HARTelijke groeten.’

7 gedachten over “Textielpost – Zuid-Holland, Friesland en Limburg

 1. Alweer een serie prachtige kaarten, leuk om nog steeds nieuwe erbij te krijgen.
  Groetjes ELza.

 2. Wat een serie zeer gevarieerde textielpost .
  Daar moet ik even de tijd voor nemen .
  Alles uit eigen land , dat is natuurlijk erg leuk . Het hoeft niet altijd van ver te komen en zo wordt er niet vergeten wat ons eigen land te bieden heeft .
  Ik merk dat ik wel een beetje achter loop , want de eerste kaart n.a.v. de beelden aan zee had ik zeker in de Haagsche editie van het Ad kunnen lezen .
  Weer een kunststuk uit een kerk en dan is het de moeite waard daar nog wat meer over te kunnen lezen .
  Een lief beertje , die heb ik nooit gehad en ook niet gemist . Nu vind ik het leuk om ze tegen te komen .
  Van poesjes houd ik absoluut niet , dat het bolletje wol zo rustig bij het katje bleef liggen . Daar zijn wel trucjes voor om zo,n aardige kaart samen te stellen , want wat kleurcombinatie betreft kan het niet beter .
  Denk je in een saaie jurk of pak in grijs opsieren met iets vrolijk rood dat verandert alles .
  De hartjes zien er lief uit en je zou zo in je lappenmand willen duiken om er aan te beginnen . Straks het huis tegen de kerst vol hangen met vrolijke harten .
  Soms denk ik wat hebben we toch met harten , en hoe was het succes van het harten project op deze plek .
  We blijven gewoon van harten houden , het is zo,n mooi symbool in ons leven .

 3. Wat leuk, die versierde filosofen. Met een schoonzoon die filosofie studeerde heb ik ook belangstelling voor de uitgangspunten van verschillende filosofen. Leuk om te zien hoe dat vertaald wordt in de beelden die ze maakt.
  Janny

 4. Op een dag met zoveel textielkaarten ben je niet zo snel klaar . Vergeet niet een kijkje te nemen bij de linkjes .
  Ging ik eerst langs het kunstige mandje en zou het daarna bijna vergeten .
  Ik heb alles nauwkeurig bewonderd .
  In Noordwolde is veel te zien in het vlechtmuseum . De prachtige vlechtkunst en wat een vormen van manden .
  Mijn gedachten dwaalden zo ver af , want vroeger woonden wij niet zover vandaan van een mandenmaker op ons dorp . Aan het kanaal zijn huis en werkplaats . Buiten lagen al de materialen en je vond het maar zo gewoon een mand met twee oren en soms wat andere modellen .
  De mandenmaker z,n dochters kende ik goed , maar over het werk van hun vader werd eigenlijk nooit gesproken .
  Eén van de dochters trouwde een man uit de buurt van Noordwolde , was Pa wellicht ook afkomsig uit die buurt . . . ?
  Door dit huwelijk kwam er muziek in ons dorp zoals het tegenwoordig zo snel gebeurd overal verrijzen muziekbands . Laat er in die dagen nu ook muziek in mijn leven komen . Van de manden naar de muziek , het was niet zo,n lange muzikale tijd , maar de herinneringen blijven mooi .

 5. Even aandacht voor een korte reportage vandaag telkens , 20 minuten over elk uur op OMROEP BRABANT , een programma OP MIJN STOEP . Een oudere dame HAANS samen met een jong meisje KAYLA , waarin de mevrouw verteld over het leven in Tilburg van vroeger . Ze gaan ook naar het TEXTIELMUSEUM en hoewel het maar een tien minuten durend programmaatje is , voor wie Brabant kan bekijken zou ik zeggen gezellig met een kopje thee , want het is best even de moeite waard .

 6. Wat weer een prachtige collectie textielkaarten uit eigen land.
  Poesje zit nog te kijken wat kan ik hier mee doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *