31 gedachten over “Wild-breiwerk in Middelburg

 1. Heel leuk. Apart.
  Het schijnt dat in onze stad ook zo’n project van start is / komt.

 2. Wat een vrolijke boom.
  Zo kom je mooi van al je restjes breiwol af.
  Hopelijk is dit ook weer een begin van een nieuw truienbreiperk.

 3. Dit is mijn derde poging om een reactie te plaatsen.
  Wat een kleurrijke boom.
  Zo kom je mooi van je restjes breiwol af.
  Hopelijk is dit ook het begin van een nieuw truienbreiperk.

 4. Is het niet een beetje te warm voor de boom om nu al een trui aan te hebben. Zal eens informeren bij een vriendin wat zij weet van dit project.

 5. Ik heb ook een lantaarnpaal en een hout paard v
  erwend. Ben bijna klaar en zal je dan een foto sturen.
  Groetjes Lidy

 6. Wie is er toch op dit idee gekomen
  om palen en stammen aan te gaan kleden
  met breisels,
  vraag ik me dan wel af…

 7. Lang geaarzeld of ik mijn reactie nou wel moest opschrijven. Iedereen vindt het zo leuk en ik wil niemand voor het hoofd stoten die zo enthousiast met het wildbreien bezig is. Maar vooruit ik trek de stoute schoenen aan. Ik vind het zo lelijk en zo zonde van die mooie boom. Als ik als jong meisje al het idee zou hebben om te gaan breien zou het bij het zien van die lappies rond de boom prompt weer overgaan. Het is in mijn ogen rommelig en milieuvervuilend. Sorry lieve dames u hoeft zich niets aan te trekken van mijn mening en als het u gelukkig en vrolijk maakt wie ben ik dan. Maar zou het zien van een mooi gebreide trui of das niet meer bijdragen tot de wens te gaan breien?
  Maar met heel vriendelijke groeten,
  Anneke SK

 8. Anneke, je hebt een punt! Want ik zie een boom ook het liefste puur natuur. Dit is een Plataan kan ik nog net zien, daar bladdert de schors zo mooi vanaf.
  Maar toen ik begin april door Amsterdam liep op weg naar het Tropenmuseum en aan het hekwerk van Artis zo’n wild lappie ontdekte, was het net alsof ik een groet kreeg van een medehandwerkster.
  Een kleurrijke en vrolijke knipoog ☺☺☺

 9. Anneke@ goed zo, laat je mening horen.
  In mijn reactie geef ik ook al aan, ik hoop op een nieuw truienbreitijdperk.
  De fanatieke breiers zijn hun hele leven doorgegaan met het breien van truien.
  Maar om een perfecte trui te breien en goed in elkaar te zetten daar komt er heel wat bij kijken en vergt enorm veel tijd.

 10. Leuk dat je in Middelburg bent geweest! Er is hier een heel leuk project geweest, waarin basisschoolleerlingen aan het wildbreien gingen onder leiding van een echte brei-juf. Ook werd er een dag georganiseerd in Park Molenwater, waarbij iedereen uitgenodigd werd om te komen breien. Helaas zijn er ook een keer ’s nachts wildbreisels kapotgemaakt, heel erg jammer! Want of je het nu mooi vind of niet, het is toch zonde om zoiets te vernielen…

 11. Anneke, fijn, je reactie. Ik aarzelde ook maar steeds….en jij durft gewoon! Dank dus.
  Iemand vraagt wie dit ooit heeft bedacht. Weet ik ook niet,maar zo gaat het dus wel en daar zit voor mij het (breek)punt. Iemand of een groep bedenkt iets grappigs/geks en dan wordt het zoals dat modern heet een hype. (Net als die poppen die op tuinbankjes door het raam naar binnen staan te kijken bv.) En dan is wat mij betreft er een grens overschreden. Er komen zelfs boekjes over uit en het verrassingseffect en de originaliteit zijn volledig ter ziele. Zelfs bij het breien van een trui ben je volgens mij creatiever bezig dan met dit copieergedrag. Excuus als ik op tenen ben gaan staan!

 12. Als er één schaap over de brug is dan volgen er meer… Gelukkig zijn er meer mensen die dit zinloze tijdverspilling vinden. Heb je veel restjes wol over, brei er lapjes van en geef ze aan iemand die er dekens van maakt die dan weer op hun beurt naar mensen gaan die het zo nodig hebben. Je kunt adressen vinden op internet. O.a. op prikbord/breien.

 13. ja warme dekentjes en mutsjes
  lijkt mijzelf een beter idee
  dan bonte lappen om de bomen en lantaarns heen…

 14. Tja, zo kun je erook tegenaan kijken… maar het hoeft toch geen boom te zijn? Zelf brei ik ook wel wild en behalve de boom in mijn eigen tuin heb ik altijd m’n werk vastgemaakt aan straatmeubilair, hekken etc. omdat ik zo’n reactie wel verwacht had… en Anneke heeft het volste recht om te vinden wat ze vindt! En die truien en dekentjes breien we toch wel! Het gaat erom om de openbare ruimte wat op te vrolijken en zo’n breilapje is veel onschuldiger dan grafitti

 15. Naturlijk kun je het verspilling van materiaal noemen. In die zin ligt het in het verlengde van de pindakaasvloer en de geborduurde boterham.
  Maar dan zou er geen beeldende kunst meer gemaakt kunnen worden. Want elk materiaal kan nuttiger gebruikt worden, als je een blij gevoel geven niet nuttig vindt.
  Als je zo verder redeneert, dan moeten er geen bloemen meer geteeld worden. Die grond kun je voor voedselteelt gebruiken. En geen piano meer bouwen; hout kan nuttiger ingezet worden. Leuke tijdschriften? Echt niet! Wat meen je dat dat aan bomen kost!
  Kom nou, mensen. Waarom tegen deze leuke verrassinkjes? Geniet!

 16. Hihi een écht wild WILD breiwerk !!
  Leuk de reacties en verschillende meningen te lezen. Ook dat degene die het wild breien minder aantrekkelijk vinden, goed zo !!
  Zelf mag ik mij wel een wild breister van de eerste ‘hollandse’ uren noemen denk ik. In eerste plaats om aandacht te vragen voor het breien(handwerk) en zoals Ine mooi verwoord, een glimlach (reactie) te toveren op de gezichten en wat Anny zegt om alles een beetje op te vrolijken. Mijn wildbrei praktijken hebben er in geresulteerd dat ik veel aandacht trok en nu drie brei café’s heb kunnen oprichten in mijn dorp. Ouderen weer enthousiast, vaak na jaren, aan het breien gekregen, jongeren die hun eerste steek met behulp van de ouderen hebben gezet. We breien voor verschillende goede doelen en er wordt veel materiaal gedoneerd. De mooiste materialen worden voor de goede doelen gebruikt en de restanten voor het wildbreien. De sociale contacten die er zijn gelegd tussen jongeren en ouderen en buitenlandse dames staan voor mij boven aan, buiten de kennis en inspiratie die we met elkaar delen.
  Ik ga ook voor orginaliteit, maar het leven bestaat uit kopieer/kudde gedrag. Wanneer dit in de positieve zin gebruikt wordt om elkaar te bereiken/begrijpen kan dat geen kwaad. Kwaad kan het wel om de bomen lijkt mij en dat doe ik dan ook zeer zeker niet en ik probeer zelfs een netjes wild breisel achter te laten.
  Nu doe ik dat niet meer omdat ik mijn doel heb bereikt, wel strooi ik nog altijd mijn mini sokjes door het land en die roepen veel positieve reacties op. En het is leuk om zo’n sokje bij verschillende mensen aan hun sleutelbos/tas of jas te zien bungelen.
  een wilde ((zwaaii))… MM

 17. Ach nee Saskia dat bedoel ik helemaal niet. Ik hou wel van verrassingen. En het nut van iets kan niet afgemeten worden aan economisch voordeel. Als je mij zou kennen zou je weten dat dat wel het laatste is waar ik me mee bezig houd. Nee zo’n woest omwikkelde boom vind ik gewoon niet mooi. Dat is alles. Die kleine grapjes zoals Ine zag en Marianne M achterlaat zijn leuk. Ze roepen een glimlach op en ze hebben nog groot nut c.q. zin ook zoals Marianne zegt. Maar in de beperking herkent men de meester.
  Fijn weekend allemaal, al dan niet breiend,
  Anneke SK

 18. @Anneke, dan zitten we toch op dezelfde golflengte! En mooi of niet mooi, dat is ieders eigen keus natuurlijk. Smaken verschillen gelukkig nog steeds.
  Een mooi kantbreiwerkje had de boom misschien inderdaad iets flateuzer gestaan ;-))

 19. wild breien kan zorgen voor iets samen doen, met 100 dijkbewoners in de leeftijd van 8 tot 80. meer dan 65 lantarenpalen versierd in de kleuren rood,wit,blauw en oranje.hierdoor een vrolijke Koninginnedag en 5 mei 2011 gehad.
  m.v.g.
  nelly de jong

 20. Nóg een gedachte…….
  kennen jullie die (toeristen)plekken niet waar je altijd wel ergens ziet staan dat iemand “hier was” vaak met initialen gekerfd in boom of paal of hekwerk.
  Soms vind je jaren later die sporen nog terug vergroeid in de boom. Zo hebben wij hier in een boom ook een vergroeide waslijn zitten!
  En om over de achterste kerkbanken maar te zwijgen!! Niet alleen initialen vind je daar.
  Blijkbaar willen mensen altijd hun sporen achterlaten.
  De wildbreisters laten in ieder geval zien dat handwerken niet UIT is of ouderwets of zo……
  @MM woensdag kreeg ik (weer) de vraag of ik dat sokje zelf had gebreid of dat het een MM-sokje was.
  Alle eer aan jou…zo friemelig breien kan ik niet ☺☺☺

 21. Alles heeft toch een bepaald doel. Als ik de verhalen lees van Marianne’m en de avonturen die zij meemaakt met het plaatsen van alle lapjes kun je daar wel enorm van genieten.
  Door dit breien komen heel wat dames met elkaar in contact en anders zaten ze thuis te verpieteren met de armen over elkaar.
  En er is een mooi gezegde: Een paardentand en een dameshand mogen nooit stil staan.
  Het maakt allemaal niet uit, dankzij de boom heeft het weer heel wat dicussie losgemaakt.

 22. Zo die heeft er zin in gehad! Ik vind een “kale” boom ook heel mooi hoor!
  Aan de lange reactie’s te zien heeft het nogal wat losgemaakt, ik ga de reactie’s ook even lezen!
  groetjes,

 23. @Annemie F., klopt, volgende week zaterdagmiddag als ik het goed heb.
  @elma, ik hoop inderdaad dat dit breiwerk een aanzet geeft tot bijvoorbeeld het breien van een mooie trui.
  @hilda, hoe lang zal dit breiwerk al om de boom zitten? Misschien vanaf de afgelopen winter?
  @lidy verkerk, ik ben benieuwd!
  @ester, yarnbombing is waarschijnlijk in Amerika ontstaan.
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2009/04/yarnbombing.html
  @anneke sk, ik was vandaag in Arnhem en lees dus nu pas alle reacties. Ik ben blij met je eerlijke mening die een goede discussie oproept!
  Ik hoop dat het wildbreien voor beginnende breiers(sters) zal leiden tot meer breien, misschien wel tot een mooie trui, vest of wat dan ook.
  Deze boom met wild-breiwerk staat op de speelplaats van een kinderopvang. Het moet wel een speciale boom zijn, want hij wordt beschermd door een houten hekwerk.
  @Marian’ne M, geweldig dat jij drie briecafé’s hebt opgericht in je dorp! Vooral voor de sociale contacten is het erg goed, en je leert veel van elkaar.
  O ja, jouw kleine mini sokjes! Ik heb hem aan mijn labeltas hangen. Iedereen vindt het zo leuk en het ziet er ook heel schattig uit.
  ——————————————–
  Zoals je weet waardeer ik het enorm als jij je eigen mening geeft. Het is goed om een discussie op gang te zetten zodat de positieve en negatieve elementen naast elkaar gezet kunnen worden.

 24. Wat een heerlijk log,en fijn dat iedereen zijn mening geeft. Ik geniet van zo’n discussie.
  Voor alles is wat te zeggen. Maar als niemand wat geks doet hebben wij het er hier niet over.
  MM heeft in ieder geval in haar dorp er wat mee bereikt.
  Ik heb genoten bij haar verhalen op haar log, en het heeft heel wat goeds gebracht. En daar word ik heel blij van.
  Iedereen een fijne dag verder.
  O ja het wil toch wel wat zeggen dat ze om de boom een houten hekwerk gezet hebben.

 25. ik denk dat het er nog niet zo lang hangt. Na bijna 8 maanden zijn mijn lapjes behoorlijk verweerd.
  Dit is een vrij breisel denk ik, of door meerdere breisters als één geheel gevormd.
  Nieuwsgierig naar wat jij in middelburg zag kom ik terug, dus snel naar t volgende logje >>>>>>>>>

 26. En de boom die werd hoe langer hoe dikker met z,n warme jasje aan .
  Wie is er voor of wie is er op tegen , dat de boom z,n jasje heeft gekregen .
  Een ieder mag z,n mening zeggen en hier het waarom uit gaan leggen .

 27. @josé, we hebben onderwerpen nodig om over te kunnen discussiëren. Ik waardeer het altijd als iedereen haar/zijn eigen mening geeft.
  @marian’ne m, och ja, natuurlijk. Deze gebreide lapjes zien er behoorlijk fris van kleur uit. Tot nu toe hebben ze weinig zon en regen over zich heen gekregen.

 28. Als de wildbreihype te weeg brengt wat Marianne M beschrijft vind ik dat wel heel erg leuk en zinnig! Dit ter nuancering van mijn mening….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *