Kwik, Kwek en Kwak gaan schaken


Donald Duck heeft zijn tafelkleed te drogen gehangen aan de waslijn met gekleurde ‘ouderwetse’ wasknijpers. Zijn neefjes Kwik, Kwek en Kwak krijgen een lumineus idee. Ze pakken een grote schaar, knippen een groot stuk stof uit het geblokte tafelkleed van hun oom en het schaakbord is geboren. Snel rennen Kwik, Kwek en Kwak naar de kast om de houten doos met schaakstukken te pakken en zo wordt een gezellige schaakmiddag in gang gezet.

P.S. Oom Donald is minder blij met het uitgevoerde plan van zijn neefjes!

19 gedachten over “Kwik, Kwek en Kwak gaan schaken

 1. Ongelofelijk dat Donald Duck blad blijft maar doorgaan. Onuitputtelijke Inspiratie.
  Vroeger als we uit school kwamen (60 jaar geleden !!) ging er een gejuich op als de nieuwe DD er was. En vechten wie hem het eerst mocht lezen.
  Bij mn vriendinnetje thuis hadden ze een abonnement…bij ons was het uit den boze.
  Mijn Vader als ouderwetse degelijke Boekhandelaar vond het iets voor Luie Lezers.

 2. ik las vroeger de donald duck ook,
  en mijn vriendin haar vader werkte bij een boekbinderij
  en die man heeft er toen een mega dik boek voor me van gemaakt
  helaas het boek is er niet meer, maar k dacht gelijk aan…
  jeugdsentiment van de bovenste plank….

 3. Ik vind ‘m enig, maar vraag me wel af waarom ze ‘m nu te klein hebben geknipt, het kleed was groot genoeg.

 4. @Lies Huizer, ik heb geen idee hoe lang Donald Duck hier op de deurmat valt, maar lang dat kan ik je wel zeggen.
  Donald Duck voor luie lezers, dat heb ik niet eerder gehoord. Ik zal het niet aan de jongens/heren doorgeven!:-) Je schijnt best veel te leren van de belevenissen van Donald Duck! Om hier achter te komen zou ik het blad moeten gaan lezen!:-)

 5. @Willy, misschien willen Kwik, Kwek en Kwak vooral het eindspel spelen.
  @Ester, jammer dat het boek er niet meer is.

 6. Ik heb ooit in het echie ‘lichtgewichtkampeerders’ met een geblokte theedoek zien dammen!

 7. ook bij mij thuis was een donald duck een “blad voor luie lezers” Het “lettertjed verhaal” ontbrak, maar ja de fantasie werd op die manier ook niet geprikkeld,dus keken we wel bij die gezinen waar Duck wel werd gelezen. basje

 8. Gelezen werd die bij ons wel maar geen abonnement. Te duur. Jaren later werd de DD door de DS’s verslonden. Letterlijk. DS’s kregen van mijn moeder DD ipv snoep voor onderweg naar huis. Ander half uur zitten in een auto was voor hen geen straf. Wanneer de bladzijde “uitgelezen” was werd het uit het blad gescheurd. Hoe ouder ze werden, hoe zuiniger ze op DD werden. Complete boek werken heb ik van DD gemaakt zodat er niet allemaal losse DD in de auto en later in bed lagen. Zelfs nu staan er nog dozen DD onder het bed. Gelezen worden ze nog zelden maar wegdoen vinden ze zonde. Ik weet wel dat in Rusland DD niet gelzezen mocht worden omdat het te veel om geld draaide,

 9. Ten strengste verboden was het bij mij thuis vroeger. Onze kinderen hadden hem wel, de Donald Duck. Ik vermoed dat ik zó gebrainwashed was dat ik er toen al niks meer aan vond. Asterix kan me enigzins bekoren.
  Die kleine eendjes hadden wél een lumineus idee. Wat voor spelletje spelen ze op dit kleine bord?

 10. Nou je leest het….er waren meer opvoedkundigen onder onze ouders…STRIPS !! alleen het woord al vonden ze VIES. Ha ha ha….
  Heb je Thijmen nu op een idee gebracht voor zn vakantie ?…tel je theedoeken…weer om reden om ze te gaan merken.

 11. Onze zeer oude DD worden nog steeds met enorm veel plezier gelezen door kleinzoon en oma.
  Nog een goede raad, als je schakers of dammers in huis hebt koop geen geblokt tafelkleed.

 12. DD hield mij nog even bezig. Op het 50+ plein vond ik de geboortedatum van DD 25-10-1952.
  Voor 15 cent per week als bijlage bij de Margriet.
  Tevens de geboortedatum van een vaste (NN) lezeres van Berthi.
  Is het niet zo dat kleine kinderen door de combinatie van beeld en woord sneller de woorden gaan begrijpen.
  Ik heb altijd geweigerd een stripboek voor te lezen, dat moesten ze zelf lezen.
  Hier is nog een hele collectie oude uitgaven van Billie Turf, Sjors en Sjimmie, Suske en Wiske enz. die altijd door kleinzoon gelezen worden.

 13. Als ik de theedoek met gat zie denk ik meteen aan alle mogelijkheden om die stof weer te gebruiken. Vast beroepsdeformatie.

 14. Wij lazen de Okki en de Taptoe. Voor zover ik me dat nog kan herinneren kwam dat via de school. Na de grote vakantie kreeg je een foldertje mee naar huis om je op te geven voor een abonnement voor een jaar.
  Voor DS was er al heel vroeg een bibliotheekkaart. Want die hadden ook legpuzzels in de uitleen! De Donald Duck kreeg hij van een tante die de leesmap had.

 15. @Nelleke, enig!
  @Basje, iets wat je niet hebt als kind, blijft aantrekkelijk! Je probeert altijd een manier te vinden om het toch voor elkaar te krijgen.
  @Hilda, hier staan ook stapels met Donald Ducks. Zonde om weg te doen. Ook al worden ze zelden herlezen.
  Nooit geweten dat ze in Rusland de Donald Duck niet mochten lezen vanwege het feit dat de verhalen teveel om geld draaiden.
  @mieke s, doorgeefschaak? Ik noem maar iets!
  @Lies Huizer, gelukkig heeft Thijmen een schaakbord met stukken op zijn kamer staan!:-)
  @elma, een goede tip!
  @Annelies vdB, zo kun je het ook bekijken.
  @ine, het verbaast me dat Donald Duck in de leesmap zat.
  Ik heb vroeger alleen de Tina gehad. In de boekenkast staan enkele ingebonden jaargangen.

 16. De Donald Duck als bijlage bij de Margriet…daarom ook natuurlijk dat ik hem vroeger niet mocht lezen. Mijn ouders waren zeg maar behoorlijk katholiek. Mijn moeder had als pasgetrouwde jonge vrouw een abb. op de Libelle. Dat leverde haar een pastoorsbezoek op: een katholieke vrouw las de Beatrijs. Het is me nooit duidelijk geworden hoe die pastoor wist dat mijn moeder de Libelle had, die overigens spoorslags werd geruild voor de Beatrijs. Gelukkig zijn die tijden voorbij!

 17. Kwik kwek en kwak zijn gaan schaken op een stukje tafellaken .
  Donald staat heel boos te kijken hoe moet hij straks het laken strijken met in het midden een heel stuk open . Kan hij weer een nieuw laken gaan kopen . . .

 18. @mieke s, dat is toch heel erg! De pastoor die zoveel invloed had op wat je las. Voor mij onbegrijpelijk. Heel jammer dat je moeder zich genoodzaakt voelde om van blad te veranderen.
  @Gerrie, de afbeelding vertelt een heel verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *