Textielpost – Rethymno (Kreta)


De kaarten uit Kreta zijn goed aangekomen en dat binnen een tijdsbestek van twee weken. Daar valt dus niets over te zeggen. De vrouwen hebben een stoel voor de deur geplaatst om hun tijd nuttig te besteden aan handwerken. Wie geen zin heeft, komt gezellig langs om een praatje te maken. Dit tafereel tref je niet alleen aan op een textielkaart, maar kom je ook in de straatjes van Rethymno tegen.


Hieronder op de kaart een handwerkwinkel uit Rethymno zoals je ze vandaag de dag nog steeds aantreft. In deze log zie je een foto van een dergelijk handwerkwinkeltje.

13 gedachten over “Textielpost – Rethymno (Kreta)

 1. De textielpost laat ons zien dat er overal ter wereld veel wordt gehandwerkt .
  Op Kreta kan het natuurlijk goed buiten gebeuren vanwege het weer .
  Zo komt er nog eens iemand voorbij voor een praatje , gezellig . Na een prachtige lente worden wij de laatste maanden hier nogal eens verrast door minder mooi weer en hoor je af en toe blijde verhalen als er een mooie dag is dat handwerksters in de tuin konden zitten met hun werkjes . In de schaduw van een boom of een goede parasol kan het heerlijk toeven zijn . Ik herinner mij de warme zomers van vroeger dat we tot s,avonds nog heel laat buiten zaten . De dames op deze kaarten zitten er eenvoudig bij , op een keukenstoel misschien , geen tafel alles gemakkelijk eenvoudig het werkje op schoot .
  Het winkeltje of stalletje ziet er voor handwerksters erg aantrekkelijk uit .
  Veel kleedjes en een enkel kussen overtrek meen ik te zien .
  Allerlei technieken , kleurig of wit op wit .
  Ik vraag me af of ze vaak hetzelfde patroon zullen maken . Ik zie mens figuurtjes en veel op elkaar lijkend dansende figuren . Over de leeftijd van de handwerkende vrouwen kun je raden , maar in het zwart eenvoudig gekleed zijn doet erg oud aan . We zullen de dames maar niet langer storen en gaan ze verder met hun prachtig steekwerk .

 2. op de onderste foto in de blog straalt de hitte je tegemoet, maar de mevrouw is toch helemaal ingepakt in het zwart…
  ’s lands wijs ’s lands eer nietwaar?

 3. Ik lees nu pas je ‘kranten artikel’ Leuk joh.
  Ik liep een beetje achter met je blog zag ik al, maar ik ben nu weer bij.
  Net als jij ben ik ook heel erg honkvast, ik noem mijzelf wel eens een arm chair traveler hihi.
  Ik geniet reuze van de wereldreis die jij aanbied.

 4. Menige zouden graag tussen de dames met hun handwerken willen zitten. Heerlijk in alle rust genieten. Niet druk maken het is al warm genoeg.

 5. Eerlijk gezegd moet ik er niet aan denken om bij dat warme weer van Kreta te moeten gaan haken…Dat ze desondanks zulk mooi werk maken siert de vrouwen daar, of ze nu zwart dragen of niet.

 6. Leuk om te lezen dat we graag willen aanschuiven, ik ook!
  En dat winkeltje wil ik wel bezoeken.

 7. die vrouwen al handwerkend in destraat doen me denken aan mijn jeugsd, In een bepaalde straat , vlak bij on s huis, rond 4 en 5 uur een aantal sokkenbreiende dames was heel gewoon

 8. Wat een hartverwarmend plaatje, de onderste foto. Ik herinner me deze winkeltjes goed. Heb ook nog twee geborduurde kussenhoezen uit Kreta. Ze zijn al oud maar liggen nog steeds in mijn fauteuiltje in mijn werkkamer.
  Groetjes,
  Janny

 9. ik zag mezelf daar wel tussenzitten
  te handwerken, heerlijk dat rustige kabbelende leventje,
  tenminste zo lijkt t…
  als t er maar niet zo heet was….

 10. Dat is leuk zeg! Hier liep ik enkele jaren geleden naar binnen en lieten de eigenaresse en de dochter me een bepaalde haaktechniek zien, bijzonder aardige mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *