Kantklossen in Sri Lanka


We zitten midden in de vakantieperiode. Veel Nederlanders hebben een last minute reis geboekt vanwege het slechte weer in ons kikkerlandje. Dit was overigens niet nodig, want de zon laat zich nu van de goede kant zien. Daarnaast hebben we de honkvaste personen, zoals ik, die thuisblijven en de toeristen die graag ons land bezoeken, weer of geen weer, het maakt ze niet uit. Om in vakantiesfeer te blijven reizen we nogmaals met Eline en Luuk naar Sri Lanka. In deze log ving Eline een dame voor haar fotocamera terwijl ze op zoek was naar luipaarden, en in deze log komt het batikken voorbij. Vandaag de laatste handwerkfoto’s uit Sri Lanka.


De dames hopen veel gekantkloste kleedjes te kunnen verkopen aan de toeristen.

9 gedachten over “Kantklossen in Sri Lanka

 1. mooie kleedjes en mooie tafel. Ik heb wat met een rebuuste huiskamertafel. Basje

 2. Volgens mijn kantklosdocent:
  Er was (waren?) Vlaamse nonnen in Ceylon (zo heette vroeger Sri Lanka) die in weeshuizen een bezigheid zochten voor meisjes waarmee ze in hun eigen onderhoud konden voorzien. Men kwam op het idee om het klossen aan te leren, een handwerktechniek die uitermate geschikt is voor een warm klimaat. Veel van het werk dat nu in bv. Brugge te koop wordt aangeboden is dáár gemaakt. De arbeidsuren zijn spotgoedkoop op Sri Lanka en het is authentiek (strop)kant!
  Klosters op Sri Lanka tevreden, toeristen tevreden.

 3. Prachtig dat er op deze manier vrouwen wat kunnen verdienen.
  Vaak kom je deze kleedjes tegen in de kantwinkels in België.
  In Nederland wordt deze kant Torchonkant genoemd.
  De Belgische termen verschillen nog al wat met de Nederlandse.
  Wij hebben een loper, hun een reiziger.
  Mooi dat Eline en Luuk de gelegenheid hebben gehad om deze foto’s te maken.

 4. @Elma: volgens diezelfde docent zijn de Vlaamse kantklosdocenten eens op een ministerie gesommeerd om de Vlaamse termen te gebruiken dus: wringen, halve slag, gewrongen slag bv. waar we in Nederland zeggen draaien, netslag en dubbele netslag. En zo zijn er nog meer…. Waar een klein land groot in kan zijn (?)

 5. Prachtig, dat kantkloswerk.
  Hopelijk kunnen de vrouwen van Sri Lanka daar ook van profiteren. Bij tussenhandel gaat de winst vaak naar een andere partij dan de producenten.
  Liefs,
  Janny

 6. @mieke s, mooi jouw aanvulling op deze log. Ik hoop dat de kantklosters naar behoren worden betaald zodat zij inderdaad tevreden kunnen zijn.
  Heb je de tekst Lace gezien die op de kolom geschilderd is? De poes ligt er uitgeteld bij! Het lijkt me ook veel te warm om zo vol in te zon te liggen!
  Leuk om die verschillende termen van België en Nederland naast elkaar te leggen.

 7. Berthi je dochter weet precies hoe het fotoverslag van haar vakantie er het beste uit kan zien . Ze hebben het goed getroffen met een reportage van deze ijverige vrouwen , met hun vakkundig kantwerk .
  Als je de bos kantklosje ziet zou je werkelijk denken dat het een warboel is . Maar er is een goede volgorde en weten ze snel het juiste klosje in de goede positie te brengen . Ik vind de dames er goed gekleed uit zien .
  Zie ik de laatste dame bij de tafel , haar bril afgezakt op haar neus , bezig met een kloswerkje in te pakken in een wit zakje ?

 8. @Gerrie, het gekloste kleedje dat ingepakt wordt, heeft Eline misschien wel net uitgezocht en gekocht van de dames. Ik zal het haar vragen.
  @l’heure bleue, geen idee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *