Textielpost – Wales, Schotland en België

Textielpost is niet alleen ontzettend leuk, maar ook leerzaam. Zo kom ik tot de ontdekking dat het schaap regelmatig terugkeert op de kaart. Ook wel te begrijpen, want hij levert de o zo belangrijke wol in allerlei varianten waar wij onze warme truien, vesten, mutsen, sokken en shawls van breien. Vandaag hebben we bij textielpost een Welsh Mountain Ram, het ‘geruite’ Schotse schaap en wol in het MIAT in België.


Christien Sleeboom: ‘Komend naar Wales had ik visioenen van het zien van schaapscheerders (wel op tv van de Royal Welshshow), wolweverijen (niet in de buurt waar wij zitten) of wolwinkels (nog geen een gezien). Dus ik moet het doen met m’n meegebrachte breiwerk: baby surprise jacket van Elizabeth Zimmerman. Geen patroon, dus (wiskundig) gereconstrueerd. Slechts 1x uitgehaald. Op de wandelingen wel véél schapen gezien. Wales is prachtig. Bij gebrek aan andere kaarten: wéér een schaap. P.S. Heb mijn best op de postzegels gedaan.’

Het is een prachtig schaap en de postzegels zijn koninklijk, beter kan niet! O ja, erg leuk dat het poststempel van Wales zo goed is te lezen. De datum van het schrijven en het poststempel zijn hetzelfde! Aardige bijkomstigheid. Knap dat je zo’n ingewikkeld ontwerp zo kunt breien!


AdrieJ kwam deze ‘geruite’ Schotse schapen tegen!


Voor witte wol kan het Schotse schaap ook zorgen!


Anne, Jeanine en … (onleesbaar voor mij): ‘We hebben een groep gesticht “Merklapperij”. We komen samen in het Miatmuseum om merklappen te borduren in kruissteken.’

15 gedachten over “Textielpost – Wales, Schotland en België

 1. Vandaag weer prachtige post waarop het schaap volop aandacht krijgt .
  En terecht , het brengt ons zoveel moois aan wol . De schapen met hun dikke vacht kunnen ons zo vertederen . Ze worden door de scheerders gewoon uitgekleed om te zorgen dat wij ons weer eens netjes in de kleren kunnen zetten . We mogen de schaapkens wel dankbaar zijn en het brengt volop werk mee voor de textielarbeiders .
  Mooie foto van het ram zo stoer met z,n kunstig gekrulde horens .
  Ik vind de geruite schapen eerlijk gezegd nogal toegetakeld . Stel dat ze allemaal zo in de weide of hei rond liepen , dan gaan we toch demonstreren !
  Er wordt al wat bedacht om te proberen origineel voor de dag te komen .
  Maar men wil zo graag de prachtige Schotse ruiten uitbeelden . Ik moet nog enkele stofjes in de kast hebben , met de bekende rode ruit en ook een blauwe bedenk ik .
  Af en toe geef ik wel eens iets van m,n stoffen weg , maar de ruiten zal ik toch niet zo snel weggeven , al wordt er geen ingewikkelde kleding meer gemaakt .
  Er staat nog zoveel op het programma . . .
  De kaart met het breiwerkje zo van het schaap is leuk bedacht .
  Als laatste een prachtige katoenlont , mooi de vezels samen tot zo,n zachte bundel .
  Wol en katoen toch wel met het linnen de mooiste textiel producten .
  Zou ik bijna de echte zijde vergeten .
  Tegenwoordig veel kunstvezels ook gemengd met de natuurlijke , op een warme zomerdag dragen we toch het liefst gewoon een katoentje . In de tropen weten ze dit ook te waarderen .

 2. Wanneer ik een schaap zie op een kaart denk ik altijd aan mijn vriendin in Zeeland. Waarom, omdat ze schapen spaart. Ze weefde vroeger ook veel met wol. Zelf mag ik graag met dunne wol breien. Gelukkig heb je tegenwoordig wol die niet meer stuift tijdens breien. Het verbaasd me dat ze wol in bepaalde landen nog zo ouderwets bewerken. In “Dirty Jobs”. een amerikaanse programma, lieten ze machines zien die zeer onveilig en zeer oud waren. Nu waren het wel familie bedrijven, misschien had dat er mee te maken. Het was wel mooi te zien hoe het vieze wol tot een prachtige draad werd gesponnen. Wol zelf spinnen vond ik altijd leuk werk maar die stof wat er vrij kwam deed mij de das om. Dagen rode ogen en een verstopte neus. Zo heb ik ooit ook nog eens zelf dekbedden gemaakt. Wol wasssen in bad. Grote lakens in de woonkamer om het wol te laten drogen. Daarna alles gekamt en verder verwerkt tussen katoenen lakens. Na een aantal weken heb ik de dekbedden weggegeven ze bleven maar “stinken”. Niet echt geschikt voor de slaapkamer dus. Maar al met al blijft wol een mooi product.

 3. Prachtig gefotoshopt, die schotse schapen. Ik kan me tenminste niet voorstellen dat die beesten in hun echie zolang stil blijven staan.

 4. Ook mijn zwager is al jaren schapenhouder en
  mijn schoonzus spint hier garen of knoopt er kleden van en de rest word natuurlijk verkocht.
  Dit jaar hadden ze 2 lammeren met zwarte en er doorheen wat witte wol.Van dat wol gaat ze weer een kleed knopen en de rest gaat ze spinnen.
  Dit jaar op 10 sept. word de slag om Zoutkamp uit 1589 weer nagespeeld.De Slag gaat tussen de Spanjaarden en Hollanders.Jullie kunnen het nalezen als jullie Slag om Zoutkamp Googlen.
  Het hele dorp gaat verkleed in de kleren uit die tijd.Ook komen er oude ambachten te voorschijn.
  Die dag gaat mijn schoonzus dat mooie wol spinnen en mijn persoon met een vriendin gaan zitten kantklossen.

 5. een schaap is m n lievelingsdier
  k heb er eentje geadopteerd zelfs…
  van een kudde
  leuke post vandaag dus

 6. Och, wat zijn die Schots geruite schapen grappig! Echt leuk, zo’n textielpost uitwisseling.
  Groetjes,
  Janny

 7. schaapje schaapje heb je nog war wol,
  Ik leerde het de afgelopen week aan een jonge mamma Kende het niet Ook niet in het engels, en de oude wersjes zijnjuist zo leuk basje

 8. Schaapjes zijn altijd leuk om naar te kijken, wat zijn er veel soorten. Het viel mij vorige week op (gezien vanuit de trein) dat je in de weilanden ook heel wat schapen ziet lopen. Nu de olie ook steeds duurder wordt gaan wij misschien wel meer wol gebruiken. Die zullen ze dan wel zo behandelen dat het niet meer kriebelt.

 9. Wat heb je een heerlijke kaarten ontvangen. Ik hou ook zo van schapen !! Die aaibare met breiwerk enig, en die schotse ruiten, toch een geweldig leuk idee. Je komt er maar op.

 10. Schapen blijven toch het belangrijkste basisproduct om te kunnen haken, breien, borduren enz. Erg leuk die verschillende schapen kaarten.

 11. En Berthi,je woont ook nog wel op de schapendijk!!!Leuk trouwens dat artikel over jou in de krant.
  En kaarten sparen is ook heel leuk,doe ik ook.Dat je er nog vele mag ontvangen!

 12. Leuke kaarten Berthi. Het witte schaapje doet me weer denken aan het kinderboek waar ik nog steeds naar zoek, “Wolletje Wit”.

 13. net terug van vakantie vond ik mijn kaart direct op je blog. Wat leuk!!. Bedankt voor de prachtige kaart die je me terug zond. Hij is bij mijn verzameling gevoegd. Ik blijf zoeken voor je. groeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *