Vriendelijke groet uit lappenland


Vandaag een mooi artikel in Dagblad De Limburger over Textielpost. Het is ondergebracht in de rubriek kunst en geplaatst in de editie van regio Venlo. Binnenkort komt het ook te staan in de editie Midden-Limburg. Het verhaal is geschreven door Will Gerritsen, de foto is gemaakt door Stefan Koopmans.

Vriendelijke groet uit lappenland

„De plof op de deurmat, daar gaat het toch om.” Berthi Smith uit Venlo wil niets liever dan ‘textielkaarten’ uit de hele wereld ontvangen.

De blik van de krantenfotograaf landt op een ansichtkaart met gebronsde damesbillen in een tanga. Hela?! Berthi Smith geeft het grif toe. Het is de minst textielhoudende
textielkaart die ze afgelopen jaar heeft ontvangen. Lachend: „Uiteraard verstuurd door een man.” Dat krijg je als je de wereld oproept een ansichtkaart over „textiel in de meest brede zin des woords” op te sturen. Berthi Smith, roodgekleurd brilmontuur
met dito gekleurd stoffen halssieraad, is tuk op textiel. Haar huis bevat allerlei verzamelingen, van Friese merklappen, afgesabbelde teddyberen tot antieke lotusschoentjes uit de tijd dat Chinese vrouwenvoeten op weinig zachtzinnige wijze tot een kleutermaatje werden samengeperst. Ze schrijft boeken, geeft lezingen, richt exposities in. Laatst nog in Veldhoven, bij de open Europese quilt-kampioenschappen. En ze houdt al vele jaren met ijzeren discipline dagelijks een weblog bij. Toch aardig voor een apothekersassistente zonder textielopleiding, afgezien van het reguliere
schoolvak ‘nuttige handwerken’ dat ze ooit volgde. Op dat weblog (berthi.web-log.nl) en ook middels flyers deed ze vorig jaar onder de noemer Project Textielpost haar oproep. Stuur een kaartje met een afbeelding van textiel of handwerk. Haar belofte: dan
krijg je van mij een kaartje terug. Berthi Smith is namelijk ook helemaal weg van kaarten. In de serre staat een kaartenmolen, op de kop getikt in de kringloopwinkel van
Terre des Hommes, vol eigen verzendklare textielkaarten die ze overal vandaan heeft gesprokkeld. „Waarom sturen we toch geen ansichtkaarten meer?!”, verzucht ze. Sinds de oproep kleppert de brievenbus bijna dagelijks. Iemand van het postsorteercentrum sprak haar man op de schaakclub aan: hoe zat dat toch met die kaarten? Berthi Smith: „Wat is nog leuker dan een kaartje op je deurmat te vinden? Wie stuurt tegenwoordig, nu we
driemaal per jaar op vakantie gaan, nog een kaartje? Wie neemt er nog de tijd en moeite voor?” Haar verzenders wel: die moesten heel wat kaartenmolens ronddraaien voordat ze een op een ansichtkaart vereeuwigd spinnend Sardijns omaatje of een Estlands breipatroon voor handschoenen vonden. Smith kreeg textielpost van onbekende
mensen overal vandaan, uit India, Lapland, Dubai, Maleisië. Maar ook uit Spakenburg, Marken, Nijmegen. En een oer-Hollands klederdrachtkaartje uit Venlo. „Grapje. Vond ik
toevallig in een winkel en heb ik mezelf gestuurd. Ik reis niet, ben nogal honkvast.” De Venlose scant alle kaarten en zet die met de tekst van de verzender op haar blog. Waarop bezoekers weer en masse reageren. Kaart uit Athene. Reactie: „Misschien
vind je het nu ook leuk om de workshop Grieks borduren te volgen?” Kaart uit Nijmegen van een gebreide Kerstman: „Daar gaat mijn breihart sneller van kloppen.” Uiteindelijk wil Smith haar project creatief afsluiten. Hoé, wil ze niet zeggen. „Ik heb iets in mijn hoofd.” Zal wel iets te maken hebben met textiel in de meest brede zin des
woords.

Klik op de foto voor een vergroting. Het kan zijn dat je nog een keer moet klikken om een leesbare versie te krijgen.

43 gedachten over “Vriendelijke groet uit lappenland

 1. Wat een ansichtkaart allemaal te weeg kan brengen. Pakken ze natuurlijk net de kaart er uit met het minst aan textiel erop. Ik ben zeker jaloers op je dat je zoveel kaarten ontvangd. Maar laten we eerlijk zijn je hebt ze verdiend en laat ons meegenieten van al dat moois wat jij op je deurmat krijgt.

 2. Eerste reactie van een Limburgs maedje.
  Wat enig Berthi zo’n bekendheid en nu je nog in de editie van het Dagblad De Limburger
  van Midden-Limburg verschijnt, weten de mensen als ik het over de blog van Berthi Smith heb tenminste wie het is.

 3. Welk effect zal dit leuke krantenartikel geven? Ik hoop nóg véél meer textielkaarten, want dan blijven wij meegenieten van al het moois wat de textielwereld ons te bieden heeft.

 4. ((zwaaii)) BerthA 😉
  leuk artikel mooie foto !!!
  Nou voorlopig nog maar niet afsluiten, tis zo’n succes.

 5. Wat een leuk artikel in De Limburger. Jammer, dat wij hier die krant niet hebben, maar gelukkig kunnen wij het door jouw blog toch lezen. Je mag wel een grotere brievenbus nemen, want door het artikel komen er vast nog veel meer kaarten. Ik ben benieuwd, waar de kaarten nog meer vandaan zullen komen.

 6. Gelukkig dat het zulke kleine lettertjes zijn in het krantenartikel anders ga je voortaan echt als BERTHA door het leven.
  Heel leuk verhaal is het geworden en we zijn benieuwd wat er in dat “”Hoofd”” zit en wanneer het er uit komt.

 7. @Hilda, er ligt een prachtig stapeltje textielkaarten klaar om geplaatst te worden! Ik wil iedereen mee laten genieten!
  @Els Huskens, nu weet je wie achter dit blog zit!:-)
  Ik heb geen idee wanneer het verhaal in de editie van Midden-Limburg komt te staan.
  @Antje uit Urk, dank je!
  @Saskia, het is afwachten…
  @MM, haha, het is jou dus opgevallen. In de getikte tekst op mijn blog heb ik het veranderd, maar ik kan het niet verbeteren in de versie die in de krant staat. Maar… Berthi past veel beter bij me dan Bertha! Overigens was dat wel de naam van mijn beide oma’s!:-)
  @Wijni, het is voor ons allemaal spannend wat textielpost verder gaat opleveren.
  @Lies Huizer, nee, nee, ik wil door het leven als Berthi!:-)
  Dat gaat echt nog een hele poos duren voordat het idee uit mijn hoofd komt!:-) Voorlopig gaat Textielpost nog heeeeeeeeeeel lang door!

 8. Wat leuk Berthi!!!!!
  Ja ongetwijfeld komen er nu nog veel meer.
  Morgen ons mam even bellen om die krant te bewaren ☺☺☺

 9. Wat een leuk artikel! Ben benieuwd naar je idee over de afsluiting van dit project. Zal wel weer heel leuk zijn. Zoals gezegd ik blijf mijn best doen om een kaart uit Nepal op te sturen. groetjes

 10. Na “de klop op de deur” nu “de plof op de deurmat” een prachtige titel voor een lang lopend object waar wij nog jaren mee door kunnen gaan.
  Om een kaartje te kunnen sturen zou je een wereldreis gaan maken, maar dat zal niet lukken.
  Je kunt wel je familie en vrienden die op reis gaan het adres van Berthi meegeven en uitleggen wat de bedoeling is.

 11. Ha Berthi! Wat een leuk artikel! En wat een leuke foto! De schrijver van het artikel heeft niets te veel gezegd: Je hebt een ijzeren discipline!
  Ik was verbaasd toen ik las, dat je geen textielopleiding hebt. Je weet zoveel over zoveel verschillende onderwerpen.
  Daarnaast schrijf je alle weetjes op zo’n manier, dat de nieuwsgierigheid ( de mijne in ieder geval) geprikkeld wordt.
  Hier, in Delft, stelt mijn man regelmatig de vraag: “En had Berthi nog iets bijzonders vandaag?”
  Veel plezier en succes met de organisatie van de afsluiting van het project. Mijn nieuwsgierigheid is alweer geprikkeld.
  Hartelijke groeten van Lia

 12. Hoi Bertha,
  Hoe kan een journalist na een interview je naam verkeerd in de krant zetten…
  Ik stuur je vandaag 2 stukjes uit de Volkskrant, voor als je ze over het hoofd ziet 🙂

 13. Berthi wat leuk dat je de krant met dit blog haalt
  nooit geweten dat je uit Venlo kwam
  leuke foto trouwens van je
  ga maar lekker lang door met dit blog
  t is zooo leuk elke dag

 14. Hallo Berthi,
  Wat een leuk stuk in de krant.
  Zoek altijd naaar de mooiste textielkaart.
  Zal mijn dochter ook weer eens een link geven.
  Ga zo door en we wachten vol spanning op het eind schot.
  Groetjes Lidy

 15. Wat een leuk artikel over jou en je textielpost Berthi !
  Wie weet brengt het nog meer textielpost naar je toe.

 16. Wat een enige foto, leuk zo met de standaard kaarten achter jou. En kaarten om je heen super.
  Ik hoop dat je nog lang doorgaat hiermee voorlopig nog niet stoppen.
  Want wij kunnen dan van alles mee genieten. Welke mooie bij jou binnen komt.
  Laat ze nog maar meer binnen komen stromen.
  Liefs José

 17. Dat is nou heel mooi dat je de krant haalt, je hebt het verdiend met al je fantastische berichten. De eerste blog s’morgens die ik lees is die van jou, ook een eer!

 18. Wanneer we hier op het log binnen wandelen , al is het soms in de nacht zijn we altijd in spanning wat het laatste blognieuws zal zijn .
  Vandaag lacht Berthi ons allen zeer vriendelijk toe , vanaf een krantenbericht . temidden van een tafel vol textielpost aan haar gezonden vanuit alle uithoeken van de wereld .
  Het idee dat stil bij Berthi is geboren in haar eigen kraamkamer dat loopt nu al als een trein . Niet zo,n oude met een hakkehakkepuf locomotief , maar een zeer snelle die met zijn gestroomlijnde vorm je voorbij kan flitsen . Want velen die over dit plan hoorden twijfelden niet tijdens hun vakantie , alles wordt op overhoop gebracht om na lang zoeken een mooie textielkaart te vinden die gaat dan langs een postale weg z,n gang richting VENLO in Nederland .
  Die postale weg gaat soms niet zo snel en dat brengt wel weer spanning met zich mee of het terecht zal komen .
  Al het vooral vrouwvolk dat deze web-log dagelijks bezoekt is oh zo blij om alle kaarten die trouw worden geshowd te bewonderen . Er wordt nog over nagepraat en er komen soms leuke discussies op gang en we leren zoveel uit al die landen .
  Prachtig dat de krant dit project heeft ontdekt en wereldkundig gemaakt .
  Fijn dat het nog niet zal stoppen . Wat er verder in de kraamkamer geboren zal worden dat wachten we gewoon rustig af .

 19. Berthi, proficiat met die welverdiende aandacht. En wellicht brengt het een stroom nieuwe kaarten op de deurmat teweeg.
  Wij wachten rustig af wat het uiteindelijke project gaat worden en wij blijven natuurlijk zoeken naar kaarten!!

 20. Hoi Berthi,
  Wat leuk dat je met dit project in de krant bent gekomen. Nu zullen er zeker meer kaartjes volgen. Je zult nu ook je wc deur moeten gebruiken om het artikel op te kunnen hangen. We blijven altijd alert op nieuwe kaarten.

 21. Wat een goed artikel en leuk om je te zien.
  Hoop dat je nog lang zo kunt doorgaan.
  Hannie Gamlieli.

 22. @ine, hopelijk werd vandaag het oud papier niet opgehaald!:-)
  @monique derwig, super als je uit wilt kijken naar een textielkaart van Nepal, want die ontbreekt tot nu toe.
  @elma, wat mooi gezegd! Enne… de plof op de deurmat zou zomaar een mooie titel kunnen worden voor het een of ander…
  Goede tip van je!
  @Jeanny, super dat het artikel vandaag in editie Midden-Limburg staat!
  @elly wijnen, leuk om te horen!
  @lia, enig om te lezen dat je man een dergelijke vraag aan je stelt!
  Textielpost gaat echt nog een hele poos door voordat het definitief wordt afgesloten. Ik zou het ontzettend leuk vinden om nog textielansichtkaarten uit verre oorden te ontvangen, en zoals iedereen weet heb ik engelengeduld!
  @hilly, ja, leuk zo!
  @mieke s, de eerste keer staat mijn naam goed en daarna niet meer. Ik hoop dat dit verbeterd is voordat het verhaal in editie Midden-Limburg werd geplaatst.
  @ester, fijn om te horen!
  @lidy verkerk, dankzij jou en je dochter heb ik nu prachtige textielkaarten uit Peru.
  @Mien B, jij stuurde me mooie bijzondere textielpost! Dank je!
  @Elza en Marcella, dank je!
  @José, elke dag kijk ik met groot plezier uit naar de postbode.
  @jessie, zeker een eer!
  @Gerrie, het is echt een uitzondering dat je een foto van mij ziet op dit blog!
  @Dorien, voorlopig blijven we gewoon heel mooi doorgaan met de textielpost.
  @Ha Jenny, een goed idee om het artikel op mijn wc deur te hangen!:-)
  @Hannie Gamlieli, leuk om weer een reactie van je te lezen.
  @Petra, helemaal mee eens!

 23. Berthi, om het oud papier hoef ik niet bezorgd te zijn….eerder het aanmaken van de kachel ’s avonds!
  Maar het stuk is apart gelegd voor me dus het kan bij de andere “Berthi-knipsels” bewaard worden.

 24. @ine, haha, het gaat er bij jouw moeder hetzelfde aan toe als bij mijn ouders. Daar wordt ook driftig met de kachel gewerkt, maar ik neem aan nu nog niet…
  Tjee zeg, jij hebt een verzameling ‘Berthi-knipsels’… ik word daar heel stil van. Echt heel leuk en bijzonder om dat te lezen.

 25. Berthi, geweldig jou zo te zien tussen al die textiel post! Heel erg leuk dat er een artikel over in de krant is verschenen. Verder blijf ik toch wel erg nieuwsgierig wat ej uit eindelijk met de post gaat doen. tussen twee haakjes…. jou kaart voor mij vind ik ook een leuke verassing.

 26. @Marijna, jouw prachtige textielkaart met magnifiek borduurwerk uit Denemarken komt binnenkort op mijn blog!

 27. Ik weet zeker dat,als er een boek komt tenminste,die 10x zo dik gaat worden als die van Rolf Weijburg.Zeker na dit artikel in de krant zullen er weer heel veel kaarten op je deurmat vallen.In september/oktober zit ik weer in Georgie en ik hoop dat ik nu eindelijk een textielkaart kan vinden.Het moet toch een keertje lukken lijkt mij.Groetjes

 28. Leuk artikel. Het hele idee is ook leuk. Maar… ik ben helemaal geen reizigster en zoek toch af en toe in eigen omgeving naar een kaart… tot nu toe heeft die zoektocht nog niet veel opgeleverd… Maar ik blijf uitkijken…

 29. WAT LEUK! Ja hoor ga er nog maar even mee door. veel te leuk nog.

 30. @Thera, o, dat zou toch ontzettend mooi zijn om een textielkaart uit Georgië op mijn deurmat te vinden.
  Je weet dat ik engelengeduld heb!:-)
  @lheurebleue, het duurt echt nog lang voordat het project wordt afgesloten.
  @Anny, we kunnen elkaar de hand geven! Allebei honkvast!
  @Liesbeth J, textielpost blijft enig!

 31. Goed dat ik nog even een berichtje terug kijk, anders had ik dit gemist. Mooi artikel en foto Berthi. Vanaf nu zal de postbode nog wel vaker moeten komen.

 32. Wat leuk om een foto van je te zien! Ik had een heel andere voorstelling van je, grappig dat dat in het echt altijd anders uitpakt.
  Erg leuk dat je Textielpostproject in de krant staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *