Textielpost – Reis door Nederland


Ine: ‘Het museumweekend dus gebruikt voor een bezoek aan het Tropenmuseum. Was leuk, zeer de moeite waard. Helaas geen fototoestel mee. Ik kan je dus geen foto’s sturen.’

Afbeelding: Detail van ceremonieel weefsel, Iban, Sarawak.

Ine bezocht de expositie Rood in het Tropenmuseum die verlengd is tot en met 31 juli 2011. Je hebt dus nog één week de tijd om naar deze mooie tentoonstelling te gaan.


MiekeS: ‘Bij deze een textielkaart die aan al jouw eisen voldoet:
1. textiel
2. geen envelop
3. met postzegel
En je hoeft niet naar de maker te zoeken…’

Afbeelding: Merklap anno 1789, Streekmuseum “De Meestoof”.

Klopt helemaal, MiekeS! Een kaart zoals ik die graag wil ontvangen! Ach, wat heerlijk dat ik nu niet op zoek hoef te gaan naar de maker! Maar… alle gekheid op een stokje, het is een schitterende merklap. Erg goed van samenstelling en mooie kleuren gebruikt voor de motieven. Zou de borduurster twee jaar aan haar merklap hebben gewerkt? Ik zie twee data: 1789 en 1791. Het meest aannemelijke is dat Clasina Everts twee jaar aan haar merklap heeft gewerkt. Eef de Jonge die onderzoek heeft gedaan naar de Zeeuwse merklap en daar de publicatie Door mijn gedaen over schreef, voegt nog toe: ‘Toen ik in 1996 in Museum “De Meestoof” een tentoonstelling organiseerde over merklappen en in het bijzonder de Zeeuwse, kreeg ik van een mede-PROMMER (Provinciaal Overleg Museum Educatie) de lap van de Vlissingse Clasina Everts voor “De Meestoof”.
Hij wist me toen te vertellen dat Clasina Everts familie was van de uit Vlissingen afkomstige Admiraal Jan (Johan) Evertsen. Everts en Evertsen werden in die tijd door elkaar gebruikt/geschreven. Het is aan te nemen dat Clasina deze lap in 1789 begon en in 1791 afmaakte. Toen ik later het boekje “Door mijn gedaen” schreef, ontdekte ik dat op ongeveer 17 Walcherse doeken een bijzonder poortgebouw stond. Hetzelfde gebouw als op de lap van Clasina. Niet iedere borduurster zette de poortwachter op dezelfde plaats. Soms staat hij rechts en soms links. Het is een poortgebouw met drie torens waarop vlaggen wapperen. Een enigszins vergelijkbaar gebouw is te vinden op een Engelse sampler uit 1754, daar staat onder andere een kruis op en de psalmwoorden: Praise the Lord All ye heather, O praise him all ye Nations. Waaruit ik opmaak dat het gebouw hier als kerk bedoeld is. Het wapen van Vlissingen staat in de linker bovenhoek en het Zeeuwse wapen in de rechter bovenhoek.’


Lies Huizer: ‘Woensdag 8 juni een bezoekje aan museum “De Meestoof” in St. Annaland gebracht. Zeer veelzijdig opgezet over wonen – werken (de meekrap) en de streekdracht en natuurlijk niet te vergeten de Merk-Stop-School- en Pronklappen. Als je je museumjaarkaart laat zien, krijg je ook nog een Zeeuws leesplankje cadeau!
Dit is geen echte textielkaart, maar ik dacht aan de “opwaaiende zomerrokjes”.’

Via de ‘opwaaiende zomerrokjes’ komen we dan toch weer bij de textielkaart uit! Als ik tegenwoordig iets over Zeeland lees of hoor dan denk ik daarbij gelijk aan jou, Lies. Zeeland en Lies horen bij elkaar!


AnnekeL: ‘Textielkaart voor je gevonden uit Museum Betje Wolff in Middenbeemster (N-H). Leuke kleine tentoonstelling “Tot op de draad bekeken”. Leuke textiel en een paar merk/stoplappen. Vooral veel volkskunst. Hoop dat je er wat aan hebt, geniet altijd van je web-log. Groeten en succes in Veldhoven.’

Een mooie toepasselijke kaart om te ontvangen zo vlak voor mijn mangeldoekenexpositie in Veldhoven die alweer een aantal weken achter ons ligt.


Tineke Geurts, medewerker van Museum de Kantfabriek: ‘Geweldig leuk initiatief, Dat er nog veel mogen volgen.’

Tot 25 september 2011 is de tentoonstelling Het tafelkleed vertelt… te zien in Museum de Kantfabriek.


Elsbeth en Nancy: ‘Vandaag voor het eerst in het Textielmuseum in Tilburg. Erg de moeite waard. helaas missen we de nieuwe tentoonstelling die op 11 juni begint. The making of…: een overzicht van juweeltjes die afgelopen jaren in het textiellab zijn ontstaan. PS: de kaart van musée du quai Branly Parijs is nooit meer boven water gekomen, helaas!”

Afbeelding: Bollenvelden van Ria van Eyk, 1978.

Beide musea zijn de moeite waard voor een bezoek. Het Textielmuseum bezocht ik al diverse keren. De laatste keer was ik in dit museum voor het live bloggen en musée du quai Branly bezocht ik in 2008 voor de tentoonstelling Paracas, Long lost treasures of ancient Peru.


Elma: ‘Schaap tot lam: “Volgend jaar hoop ik weer op de WOLWIERDE FAIR in Niehove te zijn, maar dan als textielkaart met een mooie gebreide trui van mijn wol”.’

Dat gaat vast goed komen met de gebreide trui! De foto van de schapen is gemaakt door Ricarda Grothey.


Elma: ‘Een groet uit Haarlem. Uit de serie “Ot en Sien” van Jetses sokken stoppen. De kopjes zijn van Blau Saks servies.’

11 gedachten over “Textielpost – Reis door Nederland

 1. Toch nog even snel reageren .
  De werkweek kan niet mooier beginnen met een serie prachtige textielkaarten .
  Die zijn in elk geval goed aangekomen in de juiste brievenbus .
  De eerste kaart met een mooi motief en kleur , de warmte straalt je tegemoet .
  De merklap ook een pronkjuweel van kleur en opbouw . We trekken het land door naar Zeeland , mooie provincie en prachtige streekdrachten .
  Over filmpjes op de regionale uitzendingen , nog niet zolang geleden zag ik nadat we net hier uitvoerig de Axelse klederdracht hadden bewonderd ook op omroep Zeeland er een mooie reportage over . Af en toe zou ik als een klepperman (vrouw) rond willen gaan om er op aan te dringen dergelijke uitzendingen te gaan zien .
  Houd de provincies in de gaten !
  Het wasgoed dat te drogen hangt ruikt heerlijk fris .
  De kantfabriek met een zeer ingewikkelde machine , even dichterbij kijken en je neus niet verstrikt laten komen !
  Wat er over het tafelkleed te zien zal zijn , daar ben ik ook wel nieuwsgierig naar .
  Van Schaap tot Lam , dat zien we graag die twee zo samen .
  Het laatste plaatje is pure nostalgie , zo knus Ot en Sien bij Grootmoe .
  Gezellig samen , wat zouden ze drinken ?
  Ik denk een kopje chocola en zeker met een lekker biskwietje , want ik zie een mooi klein trommeltje staan .
  Kwebbelen en de chocola op lebberen en ondertussen kan Grootmoe nog kousen stoppen .
  Mijn vriendinnetje van vroeger heb ik net gesproken na lange tijd weer eens .
  Jaren vliegen heen en zo gingen er zeker jaren voorbij dat we eindelijk eens de telefoon gebruikten om oude vriendschappen te herstellen . Wij zijn bijna even oud , een dag verschil onze verjaardag , zo stonden we in de eerste klas altijd voor het grote bord van Aap Noot Mies samen op het trappetje dat voor de leesplank stond en werden we toe gezongen . Voor de kinderen uit de klas dus een dubbele tractatie .

 2. Allemaal textielkaarten en toch weer zo verschillend. Nog steeds erg leuk om te volgen.
  Groetjes

 3. Elma dat gaat een probleem worden volgend jaar…moet ik nou kiezen voor Zeeland of naar Niehove’s Wolwierde fair ?? vorig jaar ook zo geweldig genoten op Verhildersum. tIs in ’t Hoge Noorden allemaal wat meer ontspannen lijkt het wel .
  en dat Betje Wolff Museum wil ik ook nog eens heen.
  Dat rekje met wasgoed………enig !!

 4. Ik was een uurtje op resi ” Dank je wel Berthis en de zenders van alle kaarten Basje

 5. Met zoveel kaarten gun ik me niet de tijd om de tekst tussendoor te lezen. Veel te nieuwsgierig wat de volgende kaart brengt. De merklap is schitterend. De silhouet van de dame uit zeeland , dat ik kan wel zijn maar dan moet ik me buik wel intrekken. En van de schapen kunnen we niet alleen een warme trui breien maar ook heerlijke warme sokken die we nu wel nodig hebben. Hoewel de zon schijnt nu lekker misschien dat we een beetje opwarmen.

 6. Zoals Hilda al zegt: eerst gauw even alle kaarten bekijken.
  Dan pas lezen. Genieten van de kaarten en genieten van het commentaar van Gerrie. Én buiten schijnt de zon….en het huis is weer schoon voor een week. Heerlijk toch!

 7. Mieke S heeft het nog even duidelijk uitgelegd wat de bedoeling is van de textielkaarten.
  Het is weer een log met erg veel informatie.
  Door het noemen van het servies “Blau Saks” heeft Berthi ons een link gegeven waar je dit servies online kunt bestellen.
  Als verzamelaar van dit servies is er best nog een onderdeel of model wat ik aan de collectie toe kan voegen, dank je Berthi.

 8. @Gerrie, weer zo’n heerlijk verhaal! Bij elk berichtje weet jij ons weer te verblijden met een mooi aanvullend stukje geschiedenis!
  @Willy, textielpost blijft verrassen en ik geniet er enorm van.
  @Jeanny, jazeker, wij hebben een mooi textielland!
  @Lies Huizer, gelukkig hoef je nu nog niet te beslissen!:-)
  @basje, reizen via internet levert veel moois op!
  @Hilda, onze ogen worden nu eenmaal altijd naar de mooie afbeelding van een textielkaart getrokken. Heel begrijpelijk uiteraard!
  @mieke s, een goede start van een nieuwe week!
  @Saskia, zo divers, zo mooi!
  @elma, hé, wat leuk dat jij het Blau Saks servies verzamelt!

 9. Hé een bekend plaatje ☺
  Mooie kaarten uit Nederland. We hebben er allemaal een oog voor en Berthi wordt dan ook niet vergeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *