Textielpost – Elzas III


GerdavD: ‘Zoveel ben ik niet meer op weg, nu ik een zomerhuisje heb. Maar nu vanuit de Alsace, leek me deze klederdrachtkaart met veel rijk kant en geborduurd band wel toepasselijk. Er bij een Alsacepatroon dat ik nu hier aan het borduren ben. Succes met de textielpost.’

De beroemde Elzasser kap is het meest opvallende aan de klederdracht. Vanaf 1840 werd de kap steeds wijder. De protestantse vrouwen droegen hem enkel in het zwart. De schort werd overal in de Elzas gedragen en was eenvoudigweg wit. Op zondagen werden er echter ook zijden of satijnen schorten gedragen, opgesierd met veel borduurwerk. Sommigen versierden de onderkant van hun jurk met fluwelen linten. Anderen, vooral in het zuiden, pronkten met bedrukte katoenen stoffen en bij uitzonderlijke gelegenheden ook met zijde met kasjmiermotieven.

Vind je het leuk om een Alsace dame te borduren, dan kun je een patroon bestellen bij Broderie Passion. Wil je een Bigoudène borduren die je bij deze log ziet, dan kun je op dezelfde site hier een borduurpatroon van bestellen.

8 gedachten over “Textielpost – Elzas III

 1. Ohhh, wat een schatje. Het blijft een leuke klederdracht. Ik vind het er altijd zo vrolijk uit zien.

 2. ziet er heel fris en vrolijk uit, de patronen zijn ook heel mooi, maar…………….waar haal ik de tijd vandaan Basje

 3. @Marijna, er zijn ontzettend veel mooie klederdrachten en dit is er één van!
  @Basje en Johanna Zweden, er is geen winkeltje waar tijd te verkrijgen is?:-)

 4. Een heel lief meisje , ze straalt gewoon .
  Het is toch een feestdag als je je zo mooi mag kleden . Kleine dametjes kunnen erg ijdel zijn .
  En wij genieten er ook nog eens van .

 5. Wat een leuke link erbij vandaag!
  Ik ben helemaal wég van de designs van Raquel Blasco.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *