Textielpost – Sardinië II

Textielpost begon vorig jaar met de textielkaart van Aty uit Sardinië. Dit jaar was zij opnieuw op dit eiland vanwaar zij drie prachtige kaarten naar mij verstuurde. Kijk en lees met me mee.


Aty: ‘Dit is een muurschildering in Orgosolo, een dorp op Sardinië. Dit dorp is bekend om zijn vele muurschilderingen. De meeste ervan zijn aanklachten tegen onrecht. Deze dame is waarschijnlijk in rouw. Borduurt zij? Misschien versteld of maakt zij iets. We zullen het nooit weten!’

Sinds eind jaren zestig uit de vorige eeuw begonnen kunstenaars Orgosolo te gebruiken om met muurschilderingen (murales) hun sociale en politieke onvrede te uiten. Het werd zo nadrukkelijk, dat het stadje zich overgaf aan de muurschilderingen. In de publicatie The murals of Orogosolo lees je welke muurschilderingen (murales) nog te vinden zijn in Orgosolo.


Aty: ‘Weer één gevonden van een spinster. In het geboortedorp van mijn man’s vriend (helaas gestorven). Zij draagt nog het kostuum van Oliena in rouw. Het normale is heel kleurig. Zoals in Nederland bijna door niemand meer gedragen.’


Aty: ‘Ik kan er gewoon niet voorbij lopen. Deze muurschildering (buiten) is echt weer iets voor jou. Nou, ik hoef er eigenlijk niets over te vertellen. Het spreekt voor zich, wat hier gedaan wordt.’

De laatste kaart komt uit Fonni waar ook prachtige muurschilderingen (murales) te vinden zijn.

9 gedachten over “Textielpost – Sardinië II

 1. Uiting geven aan je onvrede door middel van muurschilderingen . Het is duidelijk tot uiting gebracht , al is het even raden welk werk de eerste vrouw onderhanden heeft .
  Ik vermoed toch een verstelwerk , ze is er zeer intens mee bezig . Eigenlijk zijn de muurschilderingen nog niet eens zo oud .
  De vorige eeuw lijkt zover weg , het was de tijd van opbouw en veranderingen na de oorlog .
  Een dergelijke schildering zal niet in een paar streken gemaakt kunnen worden .
  Ik vraag me af het werd kennelijk toegestaan . Tegenwoordig zijn er al snel demonstraties met spandoeken waarop je je onvrede kunt laten weten .
  De schilderingen zijn dus een blijvende aanklacht . Mij valt op de bogen in de bouwerken , doorgangen op alle drie kaarten te zien . Het zijn weer afbeeldingen waar je wel even stil bij staat , het waarom .

 2. Altijd bijzonder zulke “trompe l’oeil” muurschilderingen. Het is een vak apart. Dieptewerking, schaduwen, belichte delen, stofval, alles moet kloppen voor het mooiste effect.

 3. @Gerrie, de bogen geven veel diepte aan de muurschildering. Schitterend schilderwerk en dan te weten dat de murales nog niet zo lang bestaan. Ik vind het heel bijzonder en via de Textielpost maak ik nu kennis met een fenomeen dat ik niet kende van Sardinië. Zo brengt Textielpost veel nieuwe kennis voor mij. Dat is echt genieten!
  @Saskia, KLASSE, dit soort werk!
  @yvonnep, jazeker, maar dat hadden de kunstenaars er graag voor over, denk ik.

 4. Wat een heerlijke reis, ik hoop er ooit eens te komen. Wel veel op Corsica geweest.
  Weer genoten !! Fijn weekend !!

 5. wat toch leuk om te zien, ons culturele erfgoed…
  leuk uit die verre streken
  beetje vakantiegevoel roept het bij mij op

 6. @ester, ik ben honkvast, maar door alle prachtige textielpost reis ik over de hele wereld! Fantastisch! Natuurlijk ben ik alle schrijfsters hier heel dankbaar voor!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *