ZomerExpo 2011 Haags Gemeentemuseum

Tilleke Schwarz: ‘De Nederlandse kunstwereld krijgt een nieuwe traditie! De stichting ArtWorlds lanceert in samenwerking met het Haags Gemeentemuseum de ZomerExpo 2011. In navolging van de Summer Exhibition van de Royal Academy in Londen en de Canvas Collectie in België krijgt ook Nederland haar eigen zomertentoonstelling door open inschrijving.

Het nieuwe initiatief beoogt een actueel beeld te geven van divers beeldend talent van eigen bodem. Deelname staat open voor iedereen, zowel beroeps als amateurs. En voor werk in alle disciplines: van traditionele tekeningen tot moderne installatiekunst. Kunstenaars konden zich met maximaal drie kunstwerken inschrijven. De onderwerpen zijn portret, landschap en stilleven. De thema’s mochten vrij worden geïnterpreteerd.

Na de open inschrijving volgde er selectie op basis van het originele kunstwerk en anoniem. Dit gebeurde op drie locaties in Nederland en wel in twee rondes.

Het resultaat van dit alles was dat er bijna 5000 werken werden aangemeld, waarvan er 600 door de eerste selectie kwamen. Die zijn nu te zien op internet, zie ZomerExpo 2011. Er kwamen 250 werken door de tweede ronde die vanaf 9 juli tot en met 21 augustus 2011 in het Haags Gemeentemuseum worden geëxposeerd.

Ik was benieuwd of er ook textiel door de selectie kwam. Dat bleek nog vrij veel te zijn. Vaak bleek het werk waar textiel gecombineerd wordt met andere materialen. Ik heb met succes meegedaan met het werk Purr Chase uit 2008. En van Itie Langeland (geen onbekende in textielkringen) zijn er zelfs twee werken geselecteerd.


Avro’s Kunstuur besteedt er aandacht aan in een vijftal uitzendingen. In de uitzending van 21 mei kun je zien dat er aandacht is voor mijn werk. Kijk op 35 minuten (bespreking) door jurylid Martin Hoorweg en op 39,45 minuten (de uitslag).’

Aanstaande zaterdag besteedt Avro’s Kunstuur de hele uitzending van 17.00 tot 18.00 uur aan de opening van de expositie. Het plan is dat een paar deelnemers worden geïnterviewd, waaronder Tilleke.

10 gedachten over “ZomerExpo 2011 Haags Gemeentemuseum

 1. T.V geeft echt veel kunst op Zaterdag .
  Soms kom ik tijd tekort . . .
  En wat is er gemakkelijker je hoeft er niet voor de deur uit , dus kunst voor de thuisblijvers .
  Voor een ieder alvast tijd om plannen te maken .

 2. Zaterdag om 17.00 uur zitten wij voor de buis.
  Altijd erg fijn om te horen en te zien, het verhaal achter de kunstwerken.
  Altijd kijk ik met bewondering naar de vrijheid van werken.

 3. zal proberen rijd te vinden hahahahah, moet lukken op zaterdag Fijne dag Basje

 4. Oeps, zaterdag 17.00 uur is wel een ongelukkige tijd…. maar voor kunst moet je wat overhebben… gelukkig is er uitzending gemist! Overigens een leuk idee zo’n zomertentoonstelling. Via de BBC volg ik ieder jaar de aanmeldingen in Engeland. Altijd leerzaam.

 5. Wat goed Berthi! Ik ben zeer benieuwd, en mocht 17.00 niet uitkomen, er is altijd nog uitzendinggemist.nl
  Irene

 6. @Tilleke, allereerst gefeliciteerd met het feit dat er een prachtig werk van je tentoongesteld is in het Haags Gemeentemuseum en daarnaast ook de felicitaties met je trouwdag vandaag! Een prachtige feestelijke dag!
  Ik heb vanmiddag naar het interview gekeken! Heel goed dat ze ook iemand interviewen die met textiel/handwerk bezig is. Je deed het erg goed en je stond ook heel kleurrijk in beeld. Je hebt vast nagedacht over deze kledingkeuze, het kwam erg goed tot zijn recht.
  Nu genieten van dit mooie moment en alles wat nog gaat komen!

 7. Beste allen,
  De uitzending van de opening van de Zomer expo wordt herhaald op zaterdag 23 juli om 11.20 op NL 1.
  De storingen in het programma zijn gerepareerd, aldus de AVRO.Daarna zal het ook wel op uitzending gemist komen.
  Het is een verrassende tentoonstelling geworden. Heel gevarieerd en heel knap hoe ze alles een plaats hebben weten te geven.
  groetjes,
  Tilleke

 8. Dag Tilleke .
  Het was mij al opgevallen dat we op deze plek nagenoeg niet zoveel hadden doorgepraat over de uitzending .
  Ik wilde al eens vragen of er veel kijkers waren . Dit Blog brengt ons elke dag zoveel nieuws dat we weleeens tijd tekort komen .
  Ik heb genoten van de uitzending , prachtig .
  De zaterdag is een echte kunstdag op TV .
  Ik kijk heel vaak en weet dat er veel herhaald wordt .
  Vroeger enkele jaren aan de overkant gewoond van het Gemeente Museum en hebben we veel exposities bewonderd .
  Tegenwoordig lukt het niet meer zo gemakkelijk , daarom zo fijn dat er andere mogelijkheden zijn om bij te blijven .
  Tileke , je was prachtig in beeld en konden we de beoordeling van je werk volgen .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *