Kleurentabel met DMC nummers voor de Friese merklap 1786

Door diverse borduursters wordt er gedreven en enthousiast gewerkt aan de Friese merklap 1786 anno 2011. De vorderingen kun je hier bekijken. Hennie van het rode kistje is ook begonnen aan de lap en heeft hem zelfs al af. Hieronder het fraaie resultaat.


Dit is de tweede Friese merklap 1786 anno 2011 die af is. Dout had haar merklap af in juni 2011. Haar lap is in deze log te zien.

MarijkeN reageerde op het artikel dat ik schreef voor het blad van Merkwaardig. Zij liet me weten een kleurentabel met de DMC nummers van de Friese merklap 1786 te hebben. Nu heb ik al eerder deze kleurentabel laten zien, maar dan zonder de DMC nummers. Blijkbaar zijn er toentertijd twee versies uitgegeven. Wie dus nog gaat beginnen aan deze lap en heel graag de kleuren wil gebruiken zoals Hanny Waardenburg had uitgekozen, kan nu aan de slag.

+ = 733
. = 612
v = 927
z = 470
x = 937
vol vierkantje = 469
vol driehoekje = 926

23 gedachten over “Kleurentabel met DMC nummers voor de Friese merklap 1786

 1. Inmiddels is de merklap van Hennie ook al klaar en is erg mooi geworden. Het was voor Hennie een mooi werkje voor tussendoor. Haar pronkrollen blijven ook groeien en steeds is er nog weer een techniek die ze er graag in wil hebben.
  Inmiddels zijn wij begonnen met de Swalmer techniek, waarvan Jeanny een prachtig voorbeeldpatroon heeft achtergelaten en wat wij aanpassen om te gebruiken in de pronkrol.
  Door het gebruik van diverse stoffen moet het patroon steeds aangepast worden aan het aantal draden dat je kunt benutten.

 2. Berthi, wat leuk dat je weer een stukje dichter bij het originele patroon bent door deze DMC kleurentabel. Wat lief van MarijkeN.

 3. De laatste dagen was het mij hier veel te druk , iedereen op weg richting Hema om maar kruissteekpapier en andere papierwaren te kunnen bemachtigen . En een gedrang . . .
  Dan denk ik wat is er plotseling veranderd in de borduurmens , moet het kruissteekwerk van de Hema komen ? Als je nu maar niet je eigen steekjes vergeet te steken . Er gaat toch niks boven je eigen geproduceerde steekwerk .
  Ik zag ook de couturier met z,n cirkelmodellen . Wat je al niet met een cirkel kunt doen . Mooi plan voor een opdracht hup aan de slag om iets uit een cirkel te ontwerpen . En met een cirkel kom je altijd weer ongemerkt bij het begin aan , gewoon doorblijven gaan !
  Voor vandaag staat de inmiddels zeer geliefde merklap op het programma .
  Wat is dit inmiddels een prachtige geschiedenis geworden en wat wordt er alweer druk gewerkt en zitten velen gebogen boven hun eigen merklap .

 4. Wat ontzettend leuk dat de kleurentabel met kleurnummers nu ook nog gevonden is.

 5. Leuk dat er inmiddels al één af is. Hij is prachtig geworden. Fijn dat de nummers nu ook bekend zijn, dan is het pakketje compleet.
  Alles n.a.v. de DE reclame, leuk hoe het balletje kan rollen.

 6. Heeft Douwe Egberts zelf eigenlijk al gereageerd? Zou toch leuk zijn.

 7. Henny is de koploper geworden. Leuk hoor. Noemt Elma dit een tussendoortje van Henny voor mij zal het een levenswerk zijn. De andere dames nog veel plezier met het maken van de merklap.

 8. Leuk dat nu ook de kleurnummers van 1975 bekend zijn…
  Ben ook aan de lap begonnen, maar dat gaat absoluut niet snel…
  Heb nog het een ander als WIP liggen en daarbij de laatste weken is eht hier erg druk… Een kind dat opnieuw bij mij komt wonen (voorlopig) en een kind dat over 2,5 maanden gaat trouwen (wat eigenlijk volgend jaar september zou zijn). Een oppasbaantje aangenomen om voor een baby te zorgen 1 dag per week…dan nog de vakantie en eind deze maand een weekend Norwich om trouwjurken te passen…oeffffff.. lukt dat niet dan alsnog in Nederland.
  DE heeft bij mij nooit meer gereageerd, ook de familie niet waar de lap uit de commercial in huis hangt. In het begin heb ik een paar keer wat gegevens doorgestuurd, maar geen reactie. Zij moesten eens weten hoe dit verhaal is afgelopen.
  fijne dag Cathrina

 9. Berthi,wat aardig dat je zo voor me opkomt!Deze lap is heel mooi met haar gedekte tinten.Alle borduursters aan merklap 1786,jullie zijn nog heerlijk bezig,dat is toch het mooiste wat er is!

 10. Heeft Hennie nog iets van haarzelf toegevoegd aan de lap of hem gelaten zoals het patroon van de merklap was?

 11. Maaike@, Hennie heeft nadat de lap klaar was en op de foto gezet is, op mijn advies haar eigen naam en het jaartal 2011 toegevoegd.

 12. wat heb ik toch een bewondering voor dit geduldige en fijne werk! mooi. kan iemand mij her DE verhaal vertellen? in welke commercial hing ie?

 13. @yvonnep, ik denk dat jij de zoektocht naar de Friese merklap 1786 hebt gemist. Het werd zelfs al een soap genoemd.
  In deze log vind je een aantal links die je terugbrengen naar het begin van de zoektocht:
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2011/04/friese-merklap-1786-2011.html
  Het heeft me menig uurtje gekost om uiteindelijk te komen waar we nu zijn! Maar we zijn ontzettend blij met het resultaat en vele borduursters zijn nu de Friese merklap 1786 opnieuw aan het borduren.

 14. Ik vraag me nog iets anders af Berthi.
  Dit is Nederlands cultureel erfgoed. Jij bent één van de mensen die dit veilig stellen en voor een groot publiek toegankelijk maken. Dat zal je geld kosten. Ik durf geen schatting te maken, het is feitelijk ook mijn zaak niet. Het prins Bernhard cultuurfonds is er voor dit soort dingen. Heb je er al eens aan gedacht om voor dit soort projecten subsidie aan te vragen?

 15. berhti: hulde voor al jouw inspanningen! je hebt inderdaad bijgedragen aan het in stand houden van een stuk cultureel erfgoed.
  ’t zou mooi zijn om van je zoektocht een boekje (met patroon!) te maken …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *