Zomeruitstapjes


Van 1 juli tot 5 september 2011 is in TwentseWelle de expositie Onverwacht Klederdracht en de bijbehorende kinderexpositie De Jas die Was te zien. Een aansprekende tentoonstelling voor alle leeftijden, waarin klederdracht vanuit diverse invalshoeken wordt belicht. Voor een verrassend contrast in deze expositie zorgt de presentatie van de beroemde Spakenburgse klederdracht, verzorgd door theateratelier Het Wilde Oog. Met als motto kijk wild en denk lenig maakt Het Wilde Oog de sprong van cultureel erfgoed naar kunst en vormgeving. Door klederdracht te mixen met architectuur, vormgeving en beeldende kunst wordt een traditionele benaderwijze verrijkt. Je kunt meer over de expositie lezen op de site TwentseWelle.

In het najaar komt in TwentseWelle de expositie Ontrafel, breien in de mode. Met deze najaarstentoonstelling presenteert TwentseWelle een onderwerp dat iedereen kent: breiwerk. Niet ouderwets of kneuterig, maar als creatieve techniek die door internationale topontwerpers wordt gebruikt voor hun design. Of het nu gaat om de mode in de jaren 20 (Chanel, Poiret, Madame Azarian), de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw (Dior, Courrèges, Biba, Mary Quant) of de met bezemstelen gebreide verrassende ontwerpen van Yohji Yamamoto (jaren 90 van de vorige eeuw) en het sculpturale breiwerk van Sandra Backlund (2010), de gebreide topontwerpen zijn te zien in TwentseWelle. Evenals de futuristische gebreide ontwerpen in wol, metaal en kunststof. Prêt-à-porter en haute couture, gebreide kleding hoort thuis in High Fashion! Op de expositie zijn bruiklenen te zien van gerenommeerde modehuizen en modemusea uit onder andere Italië, Frankrijk, Engeland en België. De tentoonstelling was eerder te zien in het ModeMuseum (MoMu) in Antwerpen. Het museum zal verschillende activiteiten organiseren rondom deze expositie zoals wildbreiwerk en een recordpoging voor het Guinness Book of Records, langste shawl breien waar iedereen voor wordt opgeroepen om mee te breien.
——————————


In Aalsmeer is het KCA gevestigd waar Annette van Waaijen tot en met 31 juli 2011 exposeert met haar werk. Annette voegt borduurwerk toe aan foto’s. Hoe gaat zij te werk? Annette geeft uitleg: ‘De foto’s die ik wil bewerken met borduurzijde en textiel laat ik bij het fotovaklab op linnen afdrukken. Ik heb dan een losse lap waarmee ik aan de slag ga. Op de foto spuit ik eerst nog een laagje met pastel-fixeer voor extra bescherming. Opspannen volgt pas als het werk klaar is anders zou ik nooit meer bij de randen kunnen borduren – daar zitten na het opspannen de spielatten die circa 5 cm breed zijn. Door het werken op een losse lap kan de bewerking (bijvoorbeeld een waslijn die doorloopt buiten de foto) helemaal om de lat heen opgespannen worden. Soms maak ik ook borduurwerk op een print op papier, maar die print zet ik dan eerst vast op een stoffen ondergrond (mijn moeder had een kist vol lapjes die zo een mooie nieuwe bestemming gevonden hebben). Hierna lak/vernis ik de foto’s een aantal lagen (ook ter versteviging) en ga ik daarna aan de slag met borduurwerk. Het is dan nog heel voorzichtig borduren omdat je ervoor moet zorgen de draad niet door het papier heen te trekken.’

Het KCA bevindt zich in Het Oude Raadhuis, Dorpsstraat 9, 1431 CA Aalsmeer. Openingstijden: donderdag tot en met zondag 14.00 – 17.00 uur.


——————————

De zomertentoonstelling Het goeie goed in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen is geopend. De tentoonstelling gaat over 200 jaar kleedgedrag van bewoners van het Kampereiland en het gebied van de Noord-Veluwe. Er valt veel te zien aan streekdrachten uit diverse particuliere collecties. De geëxposeerde kostuums en kostuumonderdelen zijn door Wielent Harms beschreven in het boek Overijsselse streekdrachten, weerspiegeling van voorbije mode, maar zijn nooit eerder aan den volke getoond. Verder is er zeldzaam Kamper gebruikszilver te zien zoals oorijzers, beugeltassen, gespen etc. uit de collectie van Rein Lotterman. Ook is er een keur aan antieke babykleding te zien, kraplappen en kanten mutsen. De mutsen zijn voor een deel uit de collectie van Dries Schut.


De tentoonstelling Het goeie goed is te zien tot en met 18 september 2011. Het Zuiderzeemuseum (zowel buiten- als binnenmuseum) is dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur (met uitzondering van eerste kerstdag en nieuwjaarsdag). Vanaf 1 november 2011 is het buitenmuseum een wandelpark. Het binnenmuseum is het hele jaar open.
——————————


Erica-Maria ter Hofte ontwerpt tassen, kleding en andere handgemaakte creaties in de Tsitsikamma en omgeving in Zuid-Afrika. Deze ontwerpen worden vervolgens vervaardigd door de arme bevolking in de lokale Townships. Alle opbrengsten komen rechtstreeks ten goede aan deze vrouwen.

Die materiale is op die volgende daage by hulle plaas by hulle huis te sien of te koop by die boerdery in Twente. Beverborgsweg 9, 7588 PA Beuningen, Overijssel.

De verkoopdagen zijn:
– Zaterdag 9 juli 2011 11.00-15.00 uur
– Woensdag 20 juli 2011 11.00-15.00 uur
– Zaterdag 23 juli 2011 14.00-17.00 uur
– Zaterdag 6 augustus 2011 14.00-17.00 uur
– Donderdag 18 augustus 2011 14.00-17.00 uur
——————————


In Heden Hier aan de Weimarstraat in Den Haag is de afgelopen maanden een reusachtig borduurwerk van 100 m2 vervaardigd door Sara Vrugt, samen met 250 buurtbewoners en andere geïnteresseerden. Het ontwerp van Sara Vrugt bestaat aan de buitenkant uit gezichten van meisjes, wiens foto’s op Facebook zijn gevonden. Volgens Sara lijkt het of de meisjes zich lieten fotograferen met als doel zich op een volstrekt gecontroleerde en eenvormige wijze aan de wereld te presenteren.

Aan de andere kant van het doek is een uitvergrote en geabstraheerde versie van het netvlies zichtbaar. Wanneer de vergelijking met fotografie getrokken wordt, is het netvlies het scherm waartegen de beelden worden geprojecteerd. De twee structuren in het borduurwerk vloeien in elkaar over, waardoor ‘van buiten af bekeken worden’ en ‘van binnen uit kijken’ een relatie met elkaar aangaan. In het vervaardigen van het borduurwerk is meer dan 2500 uur werk gestoken door ruim 250 borduurders.

Tot en met 15 juli 2011 is het werk Heden ben ik Hier te bezichtigen in Het Nutshuis, Riviervismarkt 5, Den Haag. Openingstijden: op werkdagen van 11.00-16.00 uur.
——————————


Merklappen uit de kast is te zien van 9 juli tot en met 17 augustus 2011 in de Grote of Maria Magdalenakerk te Goes. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag 11.00-17.00 uur en zaterdag 12.00-16.00 uur.

Ruim 120 merklappen uit particulier bezit zullen worden getoond. Een grote diversiteit van antieke, eigentijdse en zelf ontworpen merklappen, maar ook het eenvoudige schoollapje kunnen worden bewonderd uit de periode 1750 tot heden. De deelnemers is gevraagd om iets over de merklap te vertellen. Zo zijn opmerkelijke verhalen en historische achtergronden aan de borduurwerken toegevoegd. Zeldzaam is de Surinaamse merklap (zie foto) uit Paramaribo uit 1894, waarvan ook een foto van de maakster voorhanden is. Van één van de deelnemers kun je vijf generaties merklappen zien.

In het Historisch Museum De Bevelanden, Singelstraat 13 te Goes is tot en met 30 oktober 2011 de tentoonstelling te zien genaamd Kantje Boord. Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de regionale klos- en naaldkantvereniging De Ortelaan uit Kapelle. Objecten uit het museum hebben als inspiratiebron gediend voor kantwerken. De expositie wordt aangevuld met een gedeelte uit de verzameling Hollandsche Kant van de Landelijke Organisatie Kant Kunst (LOKK). Deze stukken zijn voornamelijk in jugendstil en art deco stijl.

Zaterdag 2 juli 2011 vindt in het centrum van Goes de Nostalgische Dag 2011 plaats van 10.30-17.00 uur. Diverse klederdrachtgroepen treden op. Oude ambachten, oudhollandse spelen zijn te zien op de Grote Markt, het Kerkplein en in de Grote Kerk. Ook zijn er rondritten in een koets, en kun je nostalgische wagens bewonderen op de Vlasmarkt.

12 gedachten over “Zomeruitstapjes

 1. Geweldig! Wat een mooie verzameling mogelijkheden! Je kunt heel Nederland doorreizen en er een ware textielvakantie van maken!

 2. Gelukkig er is genoeg ze zien deze zomer.
  We kunnen er inderdaad een rondtoer van maken.

 3. Weer heel wat keuzes om deze zomer te bezoeken.
  De meeste zullen wel bekeken worden met de neus op het scherm. Door alle links te bekijken zijn wij voordurend op reis en blijven wij op de hoogte wat er in textielland gaande is. De expositie in het Zuiderzeemuseum trekt mij byzonder aan om zoveel aan klederdrachten te zien.

 4. Ja Elma, en dan is het zo leuk om met de boot naar Enkhuizen te gaan in plaats van over de Afsluitdijk! Ik weet niet zeker,maar ik geloof dat ie van Lemmer of Stavoren vertrekt. Google maar eens! En dan een lekker gerookt visje eten in het museum,mmmmm!

 5. het is alweer geen straf om hier vakantie te vieren 🙂 Mooie uitjes heb je geselecteerd, Berthi, een aantal zal ik zeker gaan zien/doen.

 6. We kunnen weer plannen maken voor museumbezoek! Ik gebruik graag jouw tips, waarvoor dank. Helaas is het soms te ver om vanuit zuid Vlaanderen naar Nederland te komen.

 7. @frouke, ik hoop dat jij nog wat tijd vindt om in Nederland enkele mooie tentoonstellingen te bezoeken.
  @marcella, het is prima vertoeven in Nederland!:-) Wij mogen niet klagen!
  @lheurebleue, keuze genoeg!
  @Hilde, leuk om te horen dat je gebruik maakt van mijn tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *