Textielpost – Istanbul


Wie Turkije zegt, zegt buikdanseressen. Een bezoek aan een show met buikdanseressen die op de traditionele Turkse muziek dansen, behoort eigenlijk tot het verplichte programma. Raak je zo gefascineerd door het buikdansen dan is het zelfs mogelijk om een buikdansreis te reserveren naar Istanbul.

M. verbleef een weekje in Istanbul, maar of zij het buikdansen heeft meegemaakt, betwijfel ik. Wel vond ze een kaart met daarop een buikdanseres in de traditionele kleding. Bij elke dansvorm hoort gepaste kleding, zo ook bij het buikdansen. Op de kaart werden twee Turkse postzegels geplakt en daarna op zoek naar een brievenbus. Probleem: waar vind je in Istanbul een brievenbus? Nou, je zou verwachten dat in zo’n grote stad toch wel ergens een brievenbus te vinden moet zijn. Nee, dus. Zijn wij verwend met een brievenbus op elke hoek van de straat, in Istanbul is ‘nergens’ een brievenbus te ontdekken. Gelukkig werd een klein postkantoor gevonden waar de kaart afgegeven werd en een kleine week later vond ik de post op mijn deurmat. Eind goed, al goed!

Buikdansen is duizenden jaren oud en het is niet bekend waar de exacte oorsprong ligt. De buikdans begon als een dans voor vruchtbaarheid, voorbereiding op de zwangerschap en de bevalling. Een vrouwendans die de kracht, zachtheid en sensualiteit van de vrouw eert. De vrouwen kwamen bij elkaar om samen te dansen en hun kennis te delen. Veel later werd het buikdansen als vermaak uitgeoefend.

8 gedachten over “Textielpost – Istanbul

 1. Het is net weer om een dergelijk pakje te dragen.
  Het was dus nog een hele zoektocht om deze mooie kaart te posten, gelukkig is de kaart goed aangekomen.

 2. Dat er geen brievenbus te vinden is waardoor je de buikdanseres kan laten glijden . In elk geval is de Turkse dame goed overgekomen en ze heeft echt wel wat textiel om haar lijf .
  Alles ziet er uiterst sierlijk uit zonder dat we hier maar één beweging zien .
  Het zal niet zo gemakkelijk zijn dit te leren en is je figuur er gechikt voor . Want met kilootjes te veel zal het buikje minder elegant te bewegen zijn .

 3. Maar een kilootje meer wordt in het Midden Oosten wel op prijs gesteld. Een maatje meer is daar juist mooi. Deze dame danst in het openbaar, voor het toerisme dus. Dat zal je nette vrouwen echt niet zien doen. En die buik blijft dan helemaal bedekt. Meer textiel dus Berthi 😉
  Anneke SK

 4. @Anneke SK, een echte toeristenkaart dus! Via Google heb ik veel afbeeldingen gevonden, maar dat waren bijna allemaal dames die tijdens een show dansen voor de bezoekers die veelal uit het buitenland komen, vermoed ik!
  Jammer, maar ik heb geen afbeelding kunnen vinden met meer textiel!:-) Misschien heb jij zo’n afbeelding in een boek staan?

 5. Helaas Berthi, geen foto’s. Ik ben wel op prive feesten geweest en geloof me de dames waren prachtig, maar zeer decent, gekleed aan het buikdansen. En geen man in de buurt. Die verblijven elders in het pand, wachtend tot de vrouwen uitgefeest en uitgedanst zijn.
  Groetjes,
  Anneke SK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *