Geborduurde (Spaanse) kaarten

In deze log kondigde ik het al aan. Vandaag dus de geborduurde kaarten uit de verzameling van LiaS en PetraK.

PetraK ging de zolder op om het kaartenboek van haar zoon en dochter tevoorschijn te halen. Haar ouders verstuurden in de periode 1995-2002 aan de kleinkinderen een mooie kaart vanaf hun vakantieadres. ‘Nu ik al deze kaarten weer gezien heb en naar aanleiding van jouw weblog, realiseer ik me dat mijn moeder goed haar best moet hebben gedaan om iedere keer weer eenzelfde soort kaart te vinden voor haar kleinkinderen’, vertelt PetraK. De kaart links komt uit Polen. Het is een dubbele kaart en het lijkt wel of de kaart door een plaatselijk iemand is gemaakt die wat wil bijverdienen. De andere kaart komt uit Spanje en er staat verder niet op waar deze kaart gemaakt is.

De kaart links komt uit Portugal en is gemaakt in Lissabon. Hij is van haar zoon. De andere kaart komt ook uit Portugal en daar staat het merk Ancora op.

Twee kaarten van het Frans Baskenland, made in Spain. De linker kaart is van PetraK en de rechter van LiaS.


Een kaart uit Cannes, Frankrijk met op de achterkant de tekst Saint André erop. De volgende kaarten komen uit Spanje, made in Spain!Van Josefien ontving ik de afgelopen week twee geborduurde kaarten. De Andalucia kaarten lagen ergens in een laatje bij haar. Ze zijn oud en absoluut beauties om te zien. Qua hoeveelheid borduurwerk komen deze sterk overeen met de kaart uit Sicilië. Josefien heeft ze ooit meegenomen uit een curiosawinkeltje waar ze in de bak ‘gratis mee te nemen’ lagen. Zo’n bak zie je niet veel meer en vast niet met zulke kaarten!

15 gedachten over “Geborduurde (Spaanse) kaarten

 1. Och, hier komen herinneringen terug!!! Mijn oma stuurde mij ook altijd van dit soort kaarten. Ze is een aantal keren in Spanje en Griekenland geweest. Helaas zijn ze ooit weggegooid. Toen niet over nagedacht, nu vind ik het jammer.

 2. @Birgitte, dat is zeker heel erg jammer! De kaarten hebben stuk voor stuk iets speciaals. Het jongetje uit Cannes, vind ik zo grappig! Ik denk dat het niet vaak voorkomt dat op een dergelijke kaart een geborduurd jongetje te vinden is.

 3. Dit is alleen even een test . . .
  Waar is mijn reactie gebleven , zo vreemd het was al geplaatst en toen kwam er een abacadabra dat ik moest invullen .
  Foetsie alles 1

 4. Prachtige kaarten en helemaal wanneer je ze krijgt toegestuurd.

 5. Dit doet me denken aan heel vroeger. Geen idee meer wie ons dit soort kaarten toen stuurde, maar als kind vond ik ze prachtig. Helaas heb ik ze niet meer. Wat een leuke verzameling kaarten.

 6. Je denkt altijd iets unieks te hebben gevonden, dan blijkt dat er heel veel van deze kaarten in omloop zijn en verzameld worden. Het is misschien ook een idee om een bestaande kaart te versieren en dan weg te sturen.
  Gisteravond heb ik geheel tegen mijn gewoonte de hele avond voor de tv gezeten en gekeken naar de film Julie & Julia.
  Tijdens de reclame blokken kwam ik even in beweging.
  Het is een portret van Julia Child (1912-2004), de vrouw die met haar kookprogramma’s Amerika rijp maakte voor de Franse keuken.
  Na haar boek te hebben gelezen is Julie een grote fan van haar geworden en heeft zich de taak gesteld om een jaar elke dag te bloggen en elke dag een recept uit te proberen en over haar belevenissen te schrijven.
  In het begin moest ik even wennen aan twee tijden die door elkaar heenliepen. Verder vond ik de film prachtig en vond jammer dat de film afgelopen was.
  Ook moest ik aan Berthi denken die ons elke dag weer een logje bezorgt. Komt er later ook een film over haar leven?

 7. Berthi, dit stukje doet me terugdenken aan late jaren zestig. Mijn vriendin was door een ongeluk niet meer in staat regulier te werken en te goed voor een sociale werkplaats. Zij nam thuiswerk aan en een keer per week als ik bij haar op bezoek was, hielp ik daarmee. Gedurende drie maanden pakte ze kaarten in verkoopzakjes, 7 stuks per zakje. In ieder zakje kwam ook een geborduurde kaart, vaak een Spaanse schone in een met prachtige (synth?) zijde geborduurde jurk/rok, ongeveer als die van Andalucie. De pakjes werden, dacht ik, verkocht op jaarmarkten (nu braderie geheten) voor een of ander goed doel. De kleuren zijde waren in hoofdzaak primair, ik herinner me ook kaarten met Chinese dames en Japanse Geisha’s, het haar en de parasol waren dan geborduurd. Buitenlandse taferelen die gewoon in Nedrland verkocht werden, volgens mij met de tekst : Hartelijk gefeliciteerd.

 8. Wat heel mooi, wie zou en hoe zou dit gemaakt worden?
  En even voor Gerrie, ik heb dit ook wel eens, meestal direct waneer ik dit merk toets ik “control z” en dan komt de hele tekst weer terug.
  groetjes,

 9. @Gerrie, kan het zijn dat je te lang hebt gewacht met het plaatsen van het bericht?
  @Annelies vdB, je had de kaarten vast weer graag in je handen willen nemen?
  @lheurebleue,… en via internet kan dat soms snel gaan!
  @Saskia, ik begrijp het helemaal.
  @Mieke S., fijn!
  @Elma, ik zag de aankoniding van deze film en had hem graag gezien, maar het kwam er niet van.
  Ik ben niet interessant genoeg voor een film!:-)Maar wel leuk dat je daar even aan dacht!
  @Dutch Margreet, weet je dat ik onlangs in mijn woonplaats in een cadeauwinkeltje een dergelijke kaart kocht met daarop een Spaanse dame die de flamenco danst! Gewoon in ons eigen landje! Grappig toch!
  @Antje uit Urk, control z? Weer wat geleerd!

 10. Leuke kaarten als je die als kind toegestuurd krijgt. Zo één uit Polen had ik nog nooit gezien.

 11. Dag Berthi,
  Zo’n prachtige verzameling heb ik ook. Ik vroeg me af waar het oorspronkelijke idee vandaan is gekomen. In het Museum bij de stierenvechtarena in Sevilla hingen oude aquarellen met het borduurwerk. Ik heb wel van die aquarellen een foto gemaakt, maar dom genoeg niet van de bijschriften. Heeft iemand een idee uit welke tijd die aquarellen komen?
  Annette

 12. @Annette van Waaijen, geen idee! Ik vermoed dat het borduurwerk op de kaarten ontstaan is in Spanje! Het is de moeite waard om dit te onderzoeken. Helaas heb ik hier voorlopig geen tijd voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *