Het huis van Gaudi


Jan Nabuurs was een weekje in Barcelona waar hij per toeval terecht kwam bij een grote kantklosmanifestatie. Ben je dan toch in Barcelona, dan sla je een bezoek aan het Gaudi-museum niet over. Jan: ‘Gaudi was een groot architect-ontwerper-kunstenaar. Hij ontwierp niet enkel kerken en huizen, maar ook de meubels er in. Zijn woonhuis in Park Güell (het door Gaudi ontworpen park met de super-mozaïek-zitbank als centrale ontmoetingsplaats) in Barcelona is nu een museum. In zijn slaapkamer bleek dat hij zich toch niet met elk detail bemoeide. De sprei komt nogal klassiek over.’


Een van Gaudi’s topontwerpen is het Casa Milà aan de Av.de Gracia in Barcelona. Een deel van dit appartementencomplex is als museum ingericht. Met uiteraard veel van zijn ontwerpen en dingen uit zijn tijd (Gaudi stierf in 1926). Er is ook een ‘naaikamer’. Blikvanger is een strijkplank met een opvallend geborduurd doek en een merklap uit 1920.12 gedachten over “Het huis van Gaudi

 1. De naaikamer wil ik zo overnemen , een heerlijke plek om er te werken .
  Ik zie mij er al helemaal zitten .
  De oude strijkplank en het ijzer echt attributen die m,n moeder ook gebruikte .
  Ze had al lang een electrisch strijkijzer , maar kwam er niet aan toe de oude ijzers weg te doen . Die werden gebruikt wanneer in de winter het fornuis werd gestookt o.a. nog in de oorlog . Met twee ijzers kun je dan telkens wisselen , een in gebruik en een op het fornuis .
  De sprei hier op het bed is een juweel .
  Maar het bed zou me niet bevallen , want oh zo,n smal geval je kunt je er niet keren .
  Dat smalle bed was het eerste wat me op viel . Het kleed wat gestreken moet worden is ook al zo,n juweel .
  Het brengt je weer op een borduuridee . de naaisspullen zo mooi geborduurd , we zouden het nu een stitchery vinden en kunnen plaatsen in een Quilt .
  De merklap is evenzo prachtig geborduurd .
  Dit samen is voor vandaag weer een smuldag van veel mooi handwerk en alles in een fijne sfeer gebracht .

 2. Ik zal me er zo thuis voelen. Kachel is al aan want anders kun je niet strijken. De naaidoos staat binnen handbereik. Alleen nog je eigen handwerken meenemen en je voelt als een vis in het water op zo’n plekje. De letterlap en het kleed zouden in deze tijd nog steeds goed doen.

 3. Fijn om zo mee te kunnen kijken. De geschulpte kastranden zijn ook mooi. Een goed begin van de dag.

 4. Prachtige sprei! Ik zou er iets roods onder leggen, dan komt het patroon nog mooier over.

 5. WAt prachtige foto’s,maar de naaikamer is een plaatje,waar wij handwerksters zich helemaal thuis voelen.Maar……dan wel met een elektrische strijkbout en naaimachine.

 6. Wat mij opviel Berthi,was ook de prachtige tegelvloer.Je begeeft je nu weer op gevaarlijk terrein,want er hangt ook een merklap!!Maar die zouden we zo op het blote oog ook wel ongeveer kunnen namaken.
  Ook nog p.f.met het slagen van je zoon,
  gr. Dout.

 7. @Anne, als ik het goed zie dan is het linnengoed niet rechtstreeks op de plank gelegd. Er ligt stof onder als bescherming en aan het stof zitten de geschulpte randjes vast.
  @Dout, Ruygh, dank je! Er zijn zo ontzettend veel mooie merklappen en een rode (school) merklap heeft altijd iets speciaals.

 8. Een heerlijk naaikamertje waar alles bij de hand is. De tegels op de vloer komen mij bekend voor, liggen ook bij ons in de gang.
  Jan Nabuurs weet waar hij Berthi en ons een plezier mee kan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *