Textielpost – Dordogne en Mallorca

Vandaag Dordogne en Mallorca samen in één log. De reden hiervoor is dat twee van de drie kaarten in de rij passen van de textielkaart uit Spanje, Sicilië en Holland. We beginnen met de kaart uit de Dordogne, Made in Spain.


JuulM stuurde de kaart vanuit St. Agnan op 12-5-2011. JuulM: ‘In het kader van jouw Textielpost project heb ik ook iets voor je gevonden in Hauteforte! We zijn met 11 dames (4 Frans, 4 Ned., 1 Belg en 1 Duitse), hier voor een weekcursus weven en verven – het is een leuke ploeg! Het weven wordt gegeven door Erica de Ruiter uit Nijmegen en Maria v.d. Meer uit Amsterdam zorgt voor al het verven! Deze werkweek wordt nu voor de 12e keer georganiseerd! Er is meestal een vast onderwerp, maar je mag ook je eigen ideeën meebrengen! Tot nu hadden we prachtig weer en konden ook buiten werken, vandaag is het koeler na een nacht met onweer, harde wind en regen! Over het plaatje op de andere kant is niet veel uitleg nodig! Een lief meisje in klederdracht? met de befaamde/beruchte ganzen waar Dordogne bekend voor is! Hartelijke groet uit het zuiden en succes met je blog!’

In de log van 1 juni 2011 vroeg ik me af in welke landen dit soort borduurkaarten te koop zouden zijn. Kort na elkaar viel er op mijn deurmat een vergelijkbare kaart uit zowel de Dordogne als Mallorca. Blij verrast was ik! Het meisje uit En Périgord draagt de dracht uit deze plaats. Op deze site vind je een foto waar de dracht van deze plaats op te zien is. Het symbool van de Dordogne is de gans en het bekendste product uit de streekkeuken is de ganzenleverpaté, een zowel omstreden als uitermate populaire lekkernij.

We reizen verder en gaan naar Mallorca waar Wilma, de dochter van Elma, van een heerlijke ontspannen vakantie genoot. Nou ja, niet helemaal relaxt want ze kreeg van haar moeder de opdracht om mij een textielkaart te sturen en kijk eens wat Wilma stuurde… bijna niet te geloven, maar het is een geborduurde textielkaart met een dame die de dracht van Mallorca draagt. Schitterend!

Dit soort geborduurde kaarten worden al jaren gemaakt en verkocht. De moeder van Saskia verzamelde ze al. Kijk hier maar. Daar komt nog bij dat zowel LiaS als PetraK ook een kleine verzameling geborduurde kaarten hebben. Ik zal deze kaarten binnenkort laten zien.


Wilma kreeg de smaak te pakken en stuurde me nog een textielkaart vanuit Mallorca. Vier dames in dracht bevinden zich op een rustig pleintje. Een dame zit te kantklossen, eentje is toeschouwster en de andere twee dames zijn wellicht aan het borduren. Ze zijn samen naar het pleintje gekomen, want er staat maar één mand met linnengoed. De boom zorgt voor de schaduw, zodat ze geen klamme handen krijgen om te handwerken. Het is een gezellige bijeenkomst van handwerkende vrouwen, Stitch ’n Bitch zouden we nu zeggen.

20 gedachten over “Textielpost – Dordogne en Mallorca

 1. Zo te zien wordt het al een mooie kleurrijke collectie textielkaarten .
  Het is weer genieten van de vrolijke klederdracht , met echt textiel verfraaid .
  Wat me bij het eeste meisje opvalt zijn haar klompen , model laag uitgesneden en met een lerenbandje op de wreef .
  De laatste kaart toont een plekje zo vredig samen bezig in de schaduw .
  Elk met haar eigen handwerk , daar zou ik wel een paar uurtjes willen doorbrengen en neem ik natuurlijk ook een handwerkje mee .
  Het meisje van de middelste kaart is helemaal klaar voor een dansje .
  Na het handwerken nog wat vrolijke danspasjes maken , en hoor ik ze nu samen zingen . . . ? Komen de mannen al met hun muziek instrumenten . . . ?
  Laat hen de snaren beroeren . . .
  Ik hoor echt de vrolijke klanken !
  En dat op de vroege ochtend , mijn dag begint zo goed .

 2. Wat straalt die onderste kaart een rust uit….!
  Eigenlijk moet het een plicht zijn (voor handwerksters) om één week per jaar niets anders te doen dan zo samen bezig te zijn.
  Wie lijkt dat wat ?

 3. Gerrie , de klompjes met een leren riem werden en worden misschien nog gdragen inde Gelderse Vallei, haar werden het trimpjes genoemd
  Berthi Leuke kaarten verameling Steekje die in zo´n ouderwetse album voor anzichtkaarten, Fijne dag Basje

 4. Wat heb je ons al veel mooie kaarten laten zien.
  Zi je hele verzameling nog in een schoenendoos of weet je al zo’n beetje wat je ermee gaat doen? Het lijkt me leuk om alles eens op een rijtje te zien!

 5. Deze Kaarten Zijn een lust voor het oog.De eerste vind ik prachtig.zulke kaarten heb ik nog nooit gezien.Bij de laatste kaart Ga ik met Jeanny mee,heerlijk onder zo’n grote boom en dan de hele week handwerken.

 6. Ik loop iedere dag nog rond mijn huis op klompen met een leren bandje! Ze zijn gewoon te koop in de klompenwinkel in Alkmaar. Ik ken ze onder de de naam tripjes.

 7. Het lijkt mij dat de foto van de onderste ansichtkaart is genomen op ‘La Granja’. Toevallig ben ik hier twee weken geleden met een groep geweest, en de overeenkomst met het pleintje waarop ik heb gestaan is wel erg groot. Staat er misschien achter op de ansichtkaart waar het is?
  La Granja is een mansion uit de 10de eeuw, nu een soort openlucht museum – ook geschikt voor feesten en partijen.
  Er zijn zo’n 160 ruimtes (kamers of buitenruimten) ingericht: woonkamers, slaapkamers, speelkamers, linnenkamer, ruimtes voor wol verven, spinnen, weven, wijn maken, een smidse, een prachtige tuin met waterval, prieeltjes, stallen, bijzondere planten en bomen etc. etc. Twee maal per week worden er demonstraties gegeven, waardoor het geheel tot leven komt: spinnen, borduren, kantklossen, smeden, vlechten. Maar je kunt ook proeven van de wijn, jam, kaas en worst. Gewoonlijk worden de demonstraties op het plein gegeven door dames in klederdracht, ik kan me helemaal voorstellen dat het er dan uitziet zoals op de ansichtkaart. Helaas waren wij er op een regenachtige dag, alles was naar binnen verplaatst.
  Wellicht is het in het hoogseizoen druk en enigszins toeristisch, maar wij hebben zo in het voorseizoen een erg leuke dag gehad. Het bezoek was zeker de moeite waard!
  http://www.lagranja.net/

 8. Textielpost met een aparte afdeling klederdrachtkaarten.
  Het blijft leuk om naar de juiste kaarten te zoeken, ook voor jezelf als souvenir.
  Zeg Jeanny….maar één week per jaar op zo’n pleintje….da’s niet genoeg ☻☻☻☻☻☻☻

 9. Wat geniet ik van alle leuke en mooie textielkaarten. De afzendsters doen er niet alleen Berthi een groot plezier mee 🙂
  @ Jeanny: ik ken ze wel, de handwerksters die elk jaar een week erop uit gaan en niets anders doen dan handwerken, eten, kletsen en slapen :-)))
  Maar als jij iets dergelijks organiseert, houd me dan op de hoogte;-0

 10. @Gerrie, … de dag begon écht heel vroeg voor je! Met deze kleurrijke kaarten was het ook nog eens een mooie start van een nieuwe dag die buiten veel grijze lucht vertoont.
  @Jeanny, daar is genoeg animo voor. Dus… een ideetje voor jou om samen met Luc een borduurreisje te organiseren.
  @Basje, het is me al duidelijk dat dit soort kaarten extra goed werden/worden bewaard! Het heeft iets speciaals.
  @mieke s, de kaarten zitten nog steeds in de schoenendoos, zorgvuldig opgeborgen. Ideetjes dwarrelen in mijn hoofd!
  @Saskia, textielpost blijft speciaal!
  @Truus, het moet dan wel droog weer zijn en blijven!:-)
  @Mien B., ja, echt te gek!
  @yvonnep, achter dit soort kaarten zit een heel verhaal. Wat zou het leuk zijn om een maaktster hiervan te spreken.
  @Petra K, leuk om die benamingen te weten.
  @Ineke, op allebei de kaarten uit Mallorca staat de poststempel: Correos – CTA Illes Balears. Cofiba verspreidt de kaarten.
  Cofiba Distribuciones S.L.
  Aldea Cariño, 16, Palma, BALEARES 07011
  Ik denk dat dit jou meer zegt dan mij.
  @ine, bijna alle handwerksters vinden het leuk om ook kaarten voor zichzelf te kopen. Dat heb ik altijd gedaan en dat doe ik nog steeds, maar nu koop ik nog meer kaarten om alle mensen die mij een textielkaart sturen eentje retour te sturen.
  @Lilian Kok, textielpost blijft ons boeien!

 11. Er was maar 1 sms voor nodig met het adres van Berthi en Wilma begreep wat ik bedoelde. In Eschborn was ze bij het uitzoeken van een textielkaart bestemd voor dit doel.
  De klompen met een riempje erover worden door de klompenmaker van der Meulen gemaakt. En worden dan Eenrummer klompen genoemd. Als je de klompen koopt wordt het riempje op je eigen maat vastgespijkerd.
  Het voorstel van Jeanny is een prima idee.
  Staat er niet ergens een klooster leeg waar wij een weekje kunnen vertoeven?
  Gelijk maar een weekje sap-vasten voor de reiniging van lichaam en geest.

 12. Jeanny ik geef mij op hihi lijkt mij enig.
  Weer leuke kaarten Berthi Geweldig zo’n gezellige post. Het word er nu weer tijd voor, jou adres zit altijd bij mijn medicijnen in het tasje.
  Maar ik ben bij mijn afgelopen reis niks tegen gekomen. Is beter zoeken zeker.
  Fijn weekend !! José

 13. Die klompen werden in Overijssel ook wel gedragen , maar hoe ze nou speciaal genoemd werden ?
  Ik zal eens navraag doen . Volgens mij waren het echte vrouwenklompen .
  De textielkaarten brengen toch heel wat spraak los . Sommige mensen weten soms niet waarover ze kunnen praten en wanneer ze van vakantie terug komen lijkt het wel of ze niets beleefd hebben . Soms verhalen over een wc die niet deugde of de douche met een te klein straaltje , dat zijn dan een serie klaagzangen waar je geen aardigheid aan beleefd . Daarvoor kun je terecht bij een klachtenbureau .

 14. Het ziet er allemaal weer erg gezellig uit die handwerksters op de kaart.
  Ik ken het ook wel een weekje samen op stap met handwerksters.
  Dat is toch echt genieten om daar mee bezig te zijn.En weet je een ieder heeft zo zijn idee en je doe best veel op van elkaar.
  En je krijgt daar ook heel veel handwerkkriebels van.
  Laat me weten als het lukt ik wil graag meedoen.

 15. Nog even over de klompen. Op wikepedia staat het volgende.
  De tripklomp (ook trippe of tripjes) is een variant van de klomp. Het houten gedeelte over de bovenvoet ontbreekt. In plaats daarvan is een trip, een bandje van leer, aangebracht. Deze trip wordt bij het kopen van de klomp op de juiste maat vastgezet. De klomp is zo veel comfortabeler, en de kans op pijnlijke voeten is gering.
  Tegenwoordig komt de tripklomp nog voornamelijk in Groningen en Twente voor, maar vroeger moet het model wijdverbreid zijn geweest, tot in Frankrijk toe. Tripklompen voor vrouwen werden in Frankrijk vaak beschilderd met een roosje en een korenaar, om liefde en vruchtbaarheid aan te duiden. In Wallonië werden tripklompen voor vrouwen ook wel batelière genoemd (“schippersvrouw”).
  Een 14e eeuwse variant van de tripklomp bestond uit een houten zool met aan de onderzijde twee verdikkingen op de plaats van de voorvoet en van de hak. De bovenzijde bestond uit een leren kap. Het model lijkt wel op de Zweedse muil. In dezelfde periode bestond ook de trip, een houten zool met aan de bovenzijde twee driehoekige stukjes leer die door een of twee ijzeren pennen werden gesloten.
  Het wapen van de familie Trip toont drie tripklompjes. Het wapen is te zien op de voorgevel van het Trippenhuis in Amsterdam.
  Ontvangen van “http://nl.wikipedia.org/wiki/Tripklomp”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *