Textielpost – Rotterdam (Museum Boijmans Van Beuningen)

Dat is nu ook eens toevallig, op 9 april schrijft Christien Sleeboom een textielkaart vanuit Museum Boijmans Van Beuningen en op 10 april doet Frederike hetzelfde. Beiden kiezen mooi voor een andere kaart. Lees en kijk met me mee!


Christien: ‘Gisteren moest ik op m’n vrije dag in het Sophia Kinderziekenhuis zijn. Na de vergadering mezelf getrakteerd op een bezoek aan Boijmans Van Beuningen. Een museum met van alles. Pindakaasvloer. Knotted Chair met macramé. Kantwerkster van Nicolaes Maes. Edouard Vuillard – breiende vrouw (geen kaart) en deze wever aan het weefgetouw, geschilderd door Vincent van Gogh.’


Frederike: ‘John moest onlangs in Rotterdam zijn. Ik reed mee en bezocht Boijmans Van Beuningen. Deze kaart vond ik in de museumwinkel, hoewel ik de kantwerkster niet zag (wél de pindakaasvloer), maar deed ze me wel denken aan de lades met kant, die de dames van ’t vroegere Kantsalet verzamelden en beheerden. Ook ging ik niet op zoek naar lades, daarom weet ik niet of de kantcollectie op deze manier nog te bekijken is. Neemt niet weg, dat de afbeelding van deze kaart allerliefst is.’

18 gedachten over “Textielpost – Rotterdam (Museum Boijmans Van Beuningen)

 1. Oioi, door alle drukte mijn textielkaart(en) uit H. nog niet verzonden en vanuit hier mag het niet , want Berthi spaart ook de postzegels…(grapje) Even geduld dus nog hoor! En, Berthi ik schrijf je nu eindelijk gauw terug….

 2. Er wordt werk van gemaakt om een textielkaart uit te zoeken en te posten .
  De eerste een bekend plaatje van een huiswever . Toen moest er toch ook hard geploeterd worden om de kost te verdienen .
  Zo te zien in niet zo,n grote ruimte en weing licht met de kleine ramen .
  De kantkloster natuurlijk een lief plaatje .
  Ze werkt ijverig door en heeft geen tijd om eens even op te kijken .

 3. @Saskia, de kantwerkster is van Nicolaes Maes (1634-1693). Christien noemt deze naam in haar tekst, maar kocht de kaart van Vincent van Gogh!

 4. Hoi Berthi, ik zou eigenlijk alles hier bij willen lezen, maar dat moet maar eens in de late uurtjes. De pindakaasvloer zet me meteen weer aan het googelen. Ik vind de afbeeldingen op de kaarten toch iets interessanter.

 5. De pindakaas vloer is niet meer te zien…is verleden week opgeruimd…
  Heb het niet gezien, maar het moet toch een aardige olielucht geweest zijn…..??????
  De kaarten zijn mooi, vooral de tekening is prachtig…………..

 6. Blijkbaar nog niet wakker. Ik lees het nu ook. Een prachtige tekening trouwens. Ik vond het Rembrandt-achtig en weet nu waarom. Nicolaes Maes was een leerling van de grote meester, las ik net op wikipedia.

 7. Twee dames op dezelfe plaats en hun gedachten waren bij de textielkaarten voor Berthi.
  Heel verschillend van opzet, maar erg mooi.

 8. Berthi. Bedankt voor het plaatsen van mijn textielkaart. De kaart van de kantwerkster had ik ook gekocht maar heb ik naar mijn moeder die kantklost gestuurd. Twee jaar geleden ben ik heel het louvre door geweest naar de kantklosster van Vermeer: toen ik eindelijk de goede zaal had gevonden was het schilderij uitgeleend. De pindakaasvloer is inderdaad opgeruimd. De hele vleugel rook naar de pindakaas. groeten Christien

 9. @Christien, ik vind de combinatie van deze twee kaarten ontzettend leuk!
  Dat is echt balen als je tot de ontdekking komt dat een schilderij er niet is, als je daar zo lang naar op zoek was.
  Ik vind pindakaas best lekker op zijn tijd, maar een pindakaasvloer…

 10. wat is precies een pindakaas vloer,kun je daar op lopen ?????. HANNIE.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *