Friese merklap 1786 anno 2011 – Dout


De eerste Friese merklap 1786 anno 2011 is af! Hij is geborduurd in de meimaand door Dout met drie draadjes DMC mouliné op aidastof. De kleurnummers zijn: 163-561-931-930-400-920 en 3770.

Dout: ‘Grappig is dat ik twee blauwen net als jij had gekozen, 930 en 931. Twee zwarte lettertjes bovenin heb ik laten zitten. De kleurstelling is niet zo verfijnd als jouw keuze. Ik wilde meer borduren vanuit de gedachtengang van het jonge meisje. Haar gevarieerde manier van werken heb ik naar eigen inzicht gedaan. Ik heb er veel plezier aan beleefd.’

In deze log lees je over de laatste ontbrekende schakel van de Friese merklap 1786, namelijk de kleurentabel. Twee namen worden vermeld: Hanny Waardenburg, de conservator toentertijd van het Zuiderzeemuseum, en Jane Metzelaar-van Schaik, de vriendin van Hanny. Bij deze log plaatste onlangs Elza Metzelaar, de dochter van Jane Metzelaar, twee reacties. Wat zou het leuk zijn als Jane ons nog het een en ander kan vertellen over het ontstaan van het patroon van de Friese merklap 1786.

31 gedachten over “Friese merklap 1786 anno 2011 – Dout

 1. @Dout, prachtig is je merklap geworden en wat heb je dat snel gedaan! Ik denk dat jij met het mooie weer van de afgelopen maand veel uurtjes borduurplezier hebt gehad in je tuin/op je balkon!

 2. hartstikke mooi gedaan en zo snel,
  weer een geheel nieuwe versie dus

 3. Dout, chapeau! Ik kan me goed voorstellen dat je heel graag de eerste wilde zijn die een Friese merklap 1786 anno nu af wilde hebben. Geniet er van! Ga je nog voor een tweede?

 4. Heel leuk trouwens dat deze lap een verbintenis heeft met Harlingen waar ik geboren ben en lang heb gewoond. (Dout geeft dit aan in de reacties bij de verwijzing van Berthi naar de reactie van Elza Metzelaar)

 5. GEWELDIG Dout !!
  wat mooi én snel gedaan.
  Ik vind dat er een mooie balans zit in de kleuren over de hele doek, knap gedaan !!

 6. Niet twijfelen Dout. Jouw kleurstelling is net zo mooi als die van Berthi.
  Kleuren vervagen in de loop van de jaren toch een beetje. Dus oorspronkelijk kunnen de kleuren van het origineel best wel feller zijn geweest.
  Dit is een heel mooi begin. Ben benieuwd hoeveel er nog zullen volgen.

 7. Prachtige heldere kleuren….. heel mooi geworden, Dout, daarbij zeer snel gewerkt.. petje af.
  Ben er ook aan begonnen maar nog niet 1/4 klaar…
  Berthi, ik zie nu dat je ook de link hebt naar Elza Metz… Kreeg hem van Jacquelien.. en vond dit wel heel grappig, dat aan de andere kant van de wereldbol nog een lap ligt/hangt. Daarbij hij zelfs in eigendom is van een van de maaksters van het patroon. Er komen steeds meer leuke gegevens…… Heel apart..

 8. Dout, gefeliciteerd met dit mooie werk.
  Leuk dat je zelf de kleuren hebt gekozen en eigen draai aan de kleurverdeling hebt gegeven. Ik wijk ook af van het patroon.
  Prachtig.

 9. Zo snel dat hadden we toch nooit kunnen denken , was het dag en nacht borduren ?
  Heel mooi gedaan en al afgewerkt zie ik met een open randje ?
  Je eigen touch in kleuren dat is toch een goede keus .
  Is de Aida stof in wit of iets in ecru .
  Zeker de fijnste aida gekozen .
  Ik kan helaas ook niet meer aan fijn linnen beginnen , dan moet ik m,n ogen teveel plagen . Plannen maken is toch fijn , alles wat kleiner van formaat en weer eens echt steekjes kruisen .

 10. Dout hij is prachtig geworden en ik kom snel
  langs om hem te bekijken.
  En de kleuren zijn heel mooi zo.

 11. alweer een hoogtepunt in het friesemerklappenverhaal. wat een mooi en fris ogend resultaat! en wat snel geborduurd!

 12. Een prachtig merklap,met prachtige kleuren.Door het nieuwe garen en misschien ook de kleurkeuze is deze veel duidelijker geworden

 13. Dout, van harte gefeliciteerd met dit mooie werkstuk!! En zo mooi de kleuren gekozen en zo snel af!! Echt een prestatie van formaat!
  En Berthi, Je hebt met je blog weer iets moois teweeg gebracht! Geweldig!
  groetjes,

 14. Dout, wat een geluk dat de maand mei 31 dagen heeft…..
  Maar dat is natuurlijk als grapje bedoeld, zo’n mooi werk in zo korte tijd maken is een geweldige prestatie;
  Heb je nu eventjes genoeg van borduurwerk en stort je je deze maand op een andere activiteit?
  groetjes
  Arga

 15. Van mij ook nog een duit in het zakje. Prachtig resultaat en heel stimulerend: ik was net aarzelend begonnen eens in mn hongaarse perlégarenbolletjes te rommelen (die ik al verzamel en gebruik vasnaf 1984…)en heb nog een mooi stuk linnen van 9 draden op een centimeter. Vroeg me af of het wel zou gaan lukken en of ik wel aan zo iets groots moest beginnen en of ik niet fijner zou moeten werken, maar nu durf ik, denk ik, wel! Ga in elk geval een proeflapje maken met weer heel andere kleuren dan die van jou. De uitdaging is er! Mn complimenten!

 16. LIEVE MENSEN
  DANK VOOR ALLE MOOIE REACTIES.HEB VEEL TIJD,VANDAAR HET SNELLE RESULTAAT.T IS OOK VERSLAVEND.MISSCHIEN OOK SNELLER DOOR DE AIDASTOF,STEVIG KATOEN,DAAROP KUN JE MET 3 DRAADJES WERKEN,WAT DE KLEUREN MOOI DOET UITKOMEN.HET BEGIN VAN EEN ANDERE IS ER,OF DIE OOK ZO SNEL KLAAR IS?
  GROETJES,VANUIT HET FRIESE, DOUT.

 17. Hallo Dout.
  Bij alle reacties sluit ik me aan “PRACHTIG”
  Ik heb alles gevolgd omtrent “de friese merklap” en nu ligt de eerste al klaar.
  Geweldig !!
  Zo zie je maar wat zo iets in zijn werk brengt. En of de merklap nou rood blauw of andere kleurtje heeft.
  Het wordt altijd een mooi borduurwerk.
  Groetjes José.

 18. FANTASTISCH DEZE DOEK,ALLE EER AAN DE MAAKSTER.WIE WEET WAAROM HET ALFABET NIET COMPLEET IS. ZIE NERGENS DE LETTER Q . DE LETTER J.EN X Y Z IS OOK VAAK WEGGELATEN.
  H
  EEFT DAT EEN REDEN.MISCHIEN PLAATS GEBREK??.hannie.

 19. @Hannie Gamlieli, op Friese merklappen zie je vaak de letters J, Q, U, W (soms), X, Y en Z ontbreken. De I werd gebruikt als J en de Y en V is een U, voor de W werd de V verdubbeld. De X kwam niet voor in Friese namen en de S werd als Z gebruikt.

 20. Wat leuk dat Dout de lap al af heeft, je moet flink doorgeborduurd hebben (ik ben voorbij de helft dus weet hoeveel uurtjes daar al in zitten..)en wat een mooi resultaat. Ik kijk nog even goed naar je kleuren, een mooi geheel zo!

 21. @betty, wat leuk om te lezen dat jij ook bent begonnen aan deze Friese merklap! Ik vind dat jij ook al aardig op weg bent, over de helft al!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *