Hollandse Nieuwe


‘Lekker vet, mals en mooi van smaak. Hij is subliem!’ Zo wordt de Hollandse Nieuwe omschreven. Het seizoen van de nieuwe haring opent vandaag, dus krijgt het haringhappen veel aandacht in de media. Dat de haring zo goed is dit jaar hebben we te danken aan het zonnige voorjaar. Doordat de zon veel heeft geschenen, zat er meer plankton in het water en hebben de haringen meer voedsel gekregen dan vorig jaar. Maar de haring van 2009 blijkt, volgens de kenner, toch nog een tikkeltje beter te zijn geweest.

Het eerste vaatje nieuwe haring werd geveild en bracht een bedrag van € 67.750 op. De opbrengst gaat naar Jantje Beton.

Foto: Sleutelhanger Hollandse Nieuwe is een ontwerp van Lia Kroon (1963) en Janna Middendorp (1963). Samen vormen zij Bouwjaar ’63.

11 gedachten over “Hollandse Nieuwe

 1. Ja, zeg. In het midden van de nacht zit je me honger te bezorgen. Morgen eerst naar ballet en dan op haringjacht!

 2. Haaaringgggg! Heerlijk . . .
  Twee dagen in de week , op Dinsdag en Woensdag staat er hier bij het winkelcentrum een viswagen . Heel vaak ga ik er haring kopen plus soms nog andere vissoorten , gebakken of gerookt .
  Ze hebben het altijd druk en alles is zo keurig ingericht , nog niet zolang geleden hebben ze een nieuwe wagen aangeschaft er prijken enkele frisse hollandse driekleuren boven de wagen , zodat je gemakkelijk weet waar je de viswagen kunt vinden . Hoewel hij een vaste plek heeft moet hij helaas nog wel eens op een andere plaats staan wegens verbouwingen en bestrating van het winkelcentrum .
  Op de vtitrine staat een prachtige minikotter . Helemaal in sfeer .
  Gisteren ging ik naar de kapper en mag ik zeggen het werd een geweldige opknapbeurt voor mij . Het kapsel zo saai en te licht en erg onstuimig uitgegroeid , nu voel ik me weer een ander mens .
  Toen ik klaar was even bedenken of ik nog een oversteekje zou maken naar de viskraam . Toch maar niet gedaan en thuisgekomen met koffie even het journaal bekeken , ja hoor het eerste vaatje haring wordt verhandeld . Ik bedacht komt goed uit zo dicht bij Scheveningen , goed dat ik een dagje gewacht heb dan zal hij inmiddels vandaag ook wel voorzien zijn van de nieuwe haring .
  Vroeger thuis in Salland had m,n Vader een adres in IJmuiden en bestelde een emmertje met nieuwe haring , dat was smullen . Een viswinkel was er niet op het dorp , je kon vis kopen op de wekelijkse markt .
  Doordat manlief niet van haring hield aten we het ook niet er was genoeg andere vis .
  Wanneer zuslief over was uit Amerika kwam er natuurlijk wel haring in huis en zaten de twee zusjes samen te smullen .

 3. de sleutelhabger is leuk en ik smul van haringen , maar niet elke week, wij ete weinig vis omdat Dh er niet zo gek op is

 4. Wat een leuke sleutelhanger bij de enige vissoort waarvan ik moet kokhalzen…

 5. Kijk naar Een Vandaag om 18.15 vanavond. O.a. Borduren in oorlogstijd.

 6. Heerlijk een haring,
  De dames die deze leuke sleutelhanger hebben bedacht zijn van een goed bouwjaar.

 7. Berthi!! Nog nooit haring gehad?? Ik wil geen reclame maken maar mocht je op Urk komen koop ze dan bij baarsen want dan word je eerste haringhapje geen tegenvaller!
  groetjes,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *