Souvenirzakdoekje

We gaan terug naar de geborduurde textielkaart uit Sicilië. Het hoofddeksel van de dame kon ik niet plaatsen en informatie vond ik niet. Ine is niet voor één gat te vangen en ging aan de slag. Het viel niet mee, maar in de collectie van Museum Rotterdam vond zij een zakdoekje met afbeeldingen van vrouwen met de Italiaanse klederdracht.


Op het souvenirzakdoekje (1960-1985) staan de klederdrachten van Val Gardena, Valsesia, Brianza en Sicilia gedrukt. Het hoofddeksel van de vrouw uit Val Gardena (Dolomieten) komt enigszins overeen met die van de dame op de geborduurde kaart uit Sicilië. Heeft de ontwerper/ster een combinatie van klederdrachten samengesteld op de kaart? Hoe dan ook, als zakdoekenliefhebster vind ik het erg leuk dat dit fraaie souvenirzakdoekje tevoorschijn is gekomen.

Ach, nu we het toch over zakdoekjes hebben, wil ik je exemplaren laten zien met traditionele patroontjes. Ik kwam ze vorige week tegen bij Aldi in Duitsland. Je zou denken dat ze van stof zijn, niets is minder waar, want ze zijn van papier. Prachtig zijn ze! O ja, alleen het zakje heeft het patroon, de zakdoekjes zijn wit.

13 gedachten over “Souvenirzakdoekje

 1. Wat goed van Ine, dat ze dat heeft weten te vinden!
  En waarom is niemand eerder op het idee van de papieren zakdoekjes met originele zakdoekenmotief gekomen?
  Al is het voor de milieu-gevoeligen onder ons natuurlijk not-done met al die kleurstoffen.
  Of is alleen het zakje bedrukt?

 2. O Saskia, ik lig in een deuk! Ik had het pakje van de papierenzakdoekjes nog niet opengemaakt en dus gelijk gedaan en wat zie ik… alleen het zakje is bedrukt met het motief!
  Dus, best milieubewust!

 3. Leuke zakdoekjes!! Je zou je neus er niet in durven snuiten! Haha, lees ik net dat alleen het zakje bedrukt is! Hoe bedenken ze het.Ine wat knap dat je dit zakdoekje gevonden hebt.

 4. Heel veel google-afbeeldingen bekijken met als zoekopdracht hoofddeksels, klederdrachten, mutsen enz. met Sicilië, met Italië.
  ☺☺☺
  Met klederdrachten en Italië kwam ik dit zakdoekje tegen.
  Die zakdoekverpakking is grappig.

 5. Of het precies dezelfde zakdoekjesverpakkingen zijn, dat weet ik niet. Maar vrijwel dezelfde kwam ik vorige week tegen in Utrecht bij de “Big Bazar”. Dat is een snel uitbreidende keten van goedkope Action-achtige winkels. Maar gekocht heb ik ze niet, toen ik zag dat alleen de buitenkant van een dessin voorzien was.

 6. Wisten we al dat zakdoekjes konden spreken ?
  Er wordt hier soms mooi en goed speurwerk verricht .
  Onze speurogen zien graag mooie decoraties op allerlei textiel , wat dan geen textiel is en er wel verdraaid veel op lijkt .
  De papieren zakdoekjes zijn er alweer vele jaren , misschien handig om het bijdehand te hebben . Vooral meenemen in je tas voor voor een onverwachte niesbui of een traantje weg te poetsen .
  Geef mij toch maar een heerlijk echt ouderwetse liefst een heren maatje katoenen zakdoek .
  Dat is nog eens het neusje van de zalm voor het neusje !

 7. Leuk, die zakdoekjes. De ruitenpatronen doen me denken aan de grote zakdoeken die mijn vader altijd bij zich droeg. Altijd keurig gestreken, en altijd bij de hand als er een ongelukje gebeurde:-)
  Liefs,
  Janny

 8. Wat een prachtige linken van Miho Sakato!
  De firma Tempo brengt zakdoekjes op de markt met seizoensopdruk. Sneeuwmannen in de winter als de Schnupfen heersen. En NATUURLIJK alleen een bedrukte verpakking! Die grootverpakkingen (ik meen 30 pakjes in één pak) heb ik in NL nog nooit gezien. Grensbewoners kunnen ze kopen bij DM.

 9. Ik wed dat je ook handdoekjes en theedoekjes kunt kopen met die poppetjes geborduurd. Ik heb dat tenminste een maand geleden in Portugal gedaan. En vrolijk die verpakking van de papieren zakdoekjes.

 10. @marcella, prachtig werk, maar wat een geduld moet je daarvoor hebben!
  @Miriam Klaassen, de zakdoekjes zijn dus al gesignaleerd in ons land. Nu zullen de zakdoekjes zich wel snel verspreiden over het land.
  @Janny, een zakdoek is onmisbaar!
  @yvonnep, dat zou mij ook niet verbazen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *