Het goeie goed – Kleurrijke streekdracht van de IJsseldelta


Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen toont bezoekers van 25 juni tot en met 18 september 2011 een keur aan streekdrachten. Het goeie goed – Kleurrijke streekdracht van de IJsseldelta presenteert kostuums, kledingaccessoires, sieraden, beugeltassen en kerkboeken. De tentoonstelling is samengesteld door Wielent Harms die onderzoek en veldwerk deed naar kleedgewoonten in deze gebieden.


Harms publiceerde zijn bevindingen in 2008 in het boek Overijsselse streekdrachten, Weerspiegeling van voorbije mode. Dit boek bevat verrassende conclusies. Zo was de streekgebonden kleding lang niet altijd zwart en somber, maar bleek deze aanmerkelijk veelzijdiger dan tot nu toe gedacht werd. De presentatie in het Zuiderzeemuseum toont onder andere mannenhemdrokken en vrouwenborstrokken uit de achttiende en negentiende eeuw, die van de meest uiteenlopende en kleurrijke stoffen werden gemaakt.


De streekdrachten van de IJsseldelta en de Noord-Veluwe die in het Zuiderzeemuseum te zien zijn, bestaan uit oude volksdrachten en uit drachten die op meer recente modebeelden zijn geënt. Onder de stukken bevindt zich kleding uit een particuliere collectie die nooit eerder is getoond in een museum. Daarnaast presenteert het Zuiderzeemuseum bruiklenen van het Stedelijk Museum Kampen. Bijzonder is de collectie zilveren sieraden en kledingaccessoires uit de collectie van Rein Lotterman. Deze collectie geeft een compleet beeld van de gebruikte sieraden rondom de IJsseldelta.


Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen richt zich op kunst, cultuur en erfgoed rondom het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. Door zijn activiteiten, aanpak en samenwerking heeft het museum een internationale uitstraling en publieksbereik.

Gemeenschappen, ambachten en water staan centraal. Het museum bestaat uit een openluchtcollectie in de vorm van een buitenmuseum en een binnenmuseum met een grote hoeveelheid expositieruimtes voor vaste presentaties en tijdelijke tentoonstellingen. Het museum verzorgt daarnaast regelmatig presentaties in binnen- en buitenland.

De laatste maanden hebben we het al vaak gehad over het Zuiderzeemuseum, want de originele Friese merklap 1786 bevindt zich in het depot van dit museum. Bij de eerstvolgende fotosessie zal deze merklap meegenomen worden om op de foto vastgelegd te worden en daarna is de merklap te zien op mijn blog. Ondertussen hebben al meerdere borduursters enthousiast een begin gemaakt met de nieuwe reeks Friese merklap 1786. Kijk voor afbeeldingen op borduren.startpagina/prikbord.

12 gedachten over “Het goeie goed – Kleurrijke streekdracht van de IJsseldelta

 1. Alweer een mooi onderwerp dat mij wel aanspreekt , dat begrijp je wel .
  In de zangdiensten die de EO veelvuldig uitzendt op de Zaterdagavond en Zondagsmorgens kun je vaak klederdrachten zien . Vaak is Staphorst vertegenwoordigd en ook Spakenburg , het mannenkoor uit Urk met hun rood gestreepte boezeroens .
  De Veluwe en gedeeltelijk Overijssel is soms vertegenwoordigd met een vrouwenkoor in dracht . Dat doet mij zo aan Oma denken .
  Wat mij erg vervreemd dat er vrouwen tussen zitten met een daagse muts en zo gingen ze zeker niet ter kerke .
  Een koor kleden in dracht dan heb je nog wel wat nodig , dan beslissen ze zeker om ook maar op z,n daags toe te laten .
  Ik kan er niet aan wennen , het hoort zo niet . Oma op Zondag de kanten muts met lange sluier en als exta deftig ging er een hoedje over met flinke struisveer . De musse met een heutie zouden ze zeggen .
  Onder de wittemuts werd een zwart ondermutsje gedragen . Ik hoor Oma nog vragen Berend help is eemties dichte knuppn .

 2. MOOI LOG WEER EN DEJAPON OP DE FOTO EN HET JASJE MET HET ZO MOOI DORLOPENDE PATROOM, SUPER S FIJNE ZONDAG BERTHI

 3. Kleding en klederdracht blijft boeien, niet??
  Gerrie…, leuk jouw verhaal over je Oma, maar dan denk ik erbij zou Gerrie daar nog foto’s van hebben???

 4. Dat is alles bij elkaar wel een erg leuk uitje… mooi! Ik moest maar eens gaan, want zo langzamerhand weet ik meer van klederdracht uit het voormalig Oostblok dat uit mijn eigen land.

 5. @Cathrina, voor textiel/handwerk in de breedste zin van het woord is gelukkig heel veel belangstelling. We krijgen er niet genoeg van! Plus, we leren elke dag bij. Er is altijd wel iets waarvan we niet op de hoogte waren. Het blijft ons dus boeien!

 6. @yvonnep,… dan wordt het inderdaad de hoogste tijd om naar het Zuiderzeemuseum te gaan. Voor jou nog eens niet zo heel ver. Het voormalig Oostblok is veeeeeeeeeeeeeeeel verder!:-)

 7. Het is een prachtig museum Berthi en zeker met deze expositie de moeite waard om te bezoeken. Enkele jaren geleden tracteerden onze drie kleindochters ons op een uitje naar dit museum en toen heb ik daar ook diverse mooie merklappen zien hangen.

 8. @Corrie, o, het is zeker een magnifiek museum en jij hebt het voordeel dat je er nog eens niet zo gek ver vandaan woont.

 9. Dit logje van vandaag is veel besproken vandaag . Ik had al eerder willen reageren met een kleine aanvulling , maar twee telefoontjes die mij wel enkele uren hebben bezig gehouden lieten het niet toe .
  Ik kreeg veel bijzonder dingen te horen , daar hoop ik later nog wel wat over te vertellen .
  Het kwam prachtig uit dat een van de belsters warempel een nicht uit Raalte was en zij weet nog het een en ander over klederdrachten zoals ze bij ons in het dorp gedragen werden . Haar Opoe droeg een lievie ( JAKJE )zoals ze het noemde met een rok van dezelfde stof in donkergroen en met zwarte kant gegarneerd . Mijn Oma heb ik niet anders dan in het zwart gekend .
  Het lievie was een beetje met een randje net iets over de taille .
  Over knip en andere mutsen hebben we uitvoerig gesproken .
  De plooimuts voor de dag heeft een mooie strik onder de kin wat uitloopt in twee uiteinden met een breder flapje van kant en een kanten randje afgezet . Toen dacht ik hoe deed Oma dat elke dag zo mooi strikken . Ik meende mij te herinneren dat de strik gewoon in vorm bleef en aan de zijkant werd het met een haakje en oogje vast gezet onder de kin .
  We waren het eens . Een andere vraag van mij over de muts kwam toch ook nog brede satijnen linten , dat kon ze zich niet herinneren . Het boek over de mutsen uit Overijssel was ook niet zo gauw voorhanden .
  Nicht dacht dat het misschien onder het hoedje zo gedaan werd . Haar opoe droeg geen hoedje over de muts .
  Het was deftiger als je een hoedje droeg . Nou zeg had ik een deftige Oma. . .?
  maar ze hadden natuurlijk een bedrijf in het dorp en geen boerderij .
  Schoenmaker en een schoenen winkel . Oma was ook nog baakster !
  Tot slot werd nog besproken dat er wel een smal katoenen bandje over de muts ging van voren naar achteren en dan aan de achterkant vastzetten , en ja toen kwam dat beeld ook weer naar boven .
  Over de vraag of ik nog een foto van Oma heb dat is zeer weinig . Een familie foto van het eerste huwelijk van mijn vader .
  Ik kon het niet laten om te proberen die foto even te pakken , vergeet het maar .
  In een huwelijk heb je met twee families te maken . Ik hoop dat ik er de tijd voor mag vinden om alles voor elke zijde van de familie te sorteren .
  Toch zijn er heel wat foto,s weer door mijn handen gegaan . Het was zo op deze wijze een bijzondere dag ook met alle andere onderwerpen die ter sprake kwamen .

 10. @Gerrie, wat zijn we vandaag veel wijzer geworden. Klederdracht vind ik een prachtig onderwerp, maar ook o zo moeilijk omdat er vaak diverse varianten zijn.
  Leuk dat er bij jou in de familie drachten zijn gedragen, in mijn familie uit Brabant kwam het niet voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *