Cavandoli Macramé


Trees van Ierssel: ‘Toen wij in april 2010 in Italië waren, op zoek naar traditionele handwerktechnieken en onder andere tegen de Cavandoli Macramé aanliepen, is het ontzettend raar dat je dan een maand later in China diezelfde techniek tegenkomt. Een techniek die in Italië weer nieuw leven is ingeblazen en zoals je op de andere twee foto’s ziet, prachtige werkstukken van gemaakt worden. En dan kom je in China deze techniek op de markt tegen. Het vrouwtje van de foto, maakte op de markt de kleine schoentjes, 2,5 cm groot, en thuis maakte ze de “liefdesarmbandjes”. Dit omdat je voor deze techniek een kussen of stevige ondergrond nodig hebt.’



Twee werken in de Cavandoli Macramé techniek die Trees in Italië zag. Voor deze techniek worden altijd twee kleuren gebruikt.


21 gedachten over “Cavandoli Macramé

  1. Macrame is toch een kunstig en mooie techniek , die wel een beetje vergeten leek te zijn . Prachtig de werkstukken hier getoond . Ik heb me er eigenlijk niet zoveel in verdiept wel een beetje er mee bezig geweest en er liggen nog klossen met garen een soort koord dat kwam toen uit Amerika en V&D hield nog eens workshop,s
    De armband lijkt wel van kraaltjes en het lieve schoentje ! De twee laatste foto,s zijn werkelijk van grote schoonheid met de mooie motieven heel gelijkmatig geknoopt .
    Knap werk , dat doe je zomaar niet even na .
    Het zou mooi zijn als deze techniek weer wat opbloeit . En weet je dat ik gisteren , het was maar heel kort ergens op TV in een interieur een mooi macrame werkstuk zag hangen , jammer dat het dan bijna in een flits voorbij is . Toen dacht ik nog hee daar zie macrame . Oh ja de bekende plantenhangers waren in veel huiskamrs te vinden en iets van een wandversiering zag je ook veel . Zover heb ik het dus niet gebracht . Er ligt nog een pakketje gekocht bij de St.Goed Handwerk voor een halsketting . Dat heb je vaak maak je plannen en dan blijft het liggen . Bij een log zoals vandaag wordt je weer een beetje opgewarmd ! Een schoonzus bracht van vakantie uit Griekenland een mooie geknoopte schoudertas mee . Die gebruikte ik bij de kapstok voor handschoenen bergtas .
    Ik bedenk dat er altijd cadautjes waren van textiel , leuk als ze zo je textiel handwerkliefde leren kennen .
    Al die dingen krijgen nog meer waarde nu de geefster er niet meer is .
    De Chinese vrouw gebruikt zelfs haar tanden voor het knoopwerk !

  2. Ja, Prachtig! Het doet me een beetje denken aan de technieken die ze gebruiken bij touw en netten in de visserij!
    groetjes,

  3. Een kunstige techniek die eigenlijk een oubollig imago heeft gekregen !!
    Zo met motieven erin heb ik nog nooit gezien, zeer inspirerend.

  4. Wat zo leuk is aan deze macramé-techniek, dat je maar één knoop hoeft te kunnen/kennen. Afhankelijk van de kleur maak je een horizontale of een vertikale basisknoop om de andere kleur heen.
    De kunst is om al die knopen zo mooi regelmatig te maken.

  5. Eens met de schrijfster hierboven. Wat jammer dat macramé ongeveer synoniem is met truttigheid. Dit is prachtig en het lijken inderdaad wel kraaltjes.

  6. Zoals Antje zegt schiemannen is een aanverwante techniek .
    Ik heb een mooi boekje van uit de tijd van de vele plannen !
    350 KNOPEN voor macramé ‘schiemanswerk en vlechtwerk door Hetty Mooi
    Cantecleer uitgave
    eerste druk 1974 ISBN 90 213 1326x

  7. Uit China kennen we de bekende Chinese knopen , waar we het al eens eerder over gehad hebben en de ingewikkelde tressen op uniformen , het is allemaal familie techniek .

  8. In HzG nummer 162 wordt aandacht besteed aan deze techniek.
    Dat schoentje is schattig. Het lijkt wel een geluksschoentje, net zoals je ook gelukspoppetjes hebt.

  9. Prachtig. Ik zag vorig jaar ook al zo’n mooie macrameranden op het blog Italian Needlework: http://italian-needlework.blogspot.com/2011/04/macrame-fringes.html en op het Textileblog : http://thetextileblog.blogspot.com/2010/07/macrame-decorative-work.html
    Bij mij begon het toen wel te kriebelen moet ik zeggen. Die randen zijn net kant. Er is nog niets van gekomen maar ik heb wel een pagina met voorbeeldknopen bij mijn favorieten gezet. De chinese knoop staat er ook bij.
    http://www.free-macrame-patterns.com/learn-macrame.html
    Irene

  10. Dat kleine schoentje is wel heel leuk….. doet inderdaad aan geluks poppetjes denken.

  11. Er is zelfs een dvd micro-macrame and cavandoli knitting. Uitgegeven door Joan R. Babcock. Het geeft een duidelijke instructie met tips en ook de gebruikte materialen. Annemieke

  12. Leuk, alle reactie’s op de macramé techniek of in Italië de cavandoli techniek (klemtoon op de eerste lettergreep). De afgelopen textielteis naar Italië hebben we een workshop gevolgd in deze techniek. Het is geen moeilije techniek, maar het moeilijke ligt aan het aantrekken van de knopen.Verder heb je weinig materiaal nodig: 2 kleuren katoenen garen, 4 spelden en een kussen. In Italië wordt nog best veel macramé werk toegepast, maar daar kom ik nog een keertje op terug.

  13. @Trees, we mogen dus aannemen dat deze techniek best populair is in Italië. Het grappige is toch wel dat je dezelfde techniek even later tegenkwam in China!

  14. Ik heb in Italië de workshop cavandoli gedaan
    (cavándoli hè, klemtoon op de tweede lettergreep!) 😉 ,
    dat was heel erg leuk. We zagen daar voorbeelden; echt heel mooi verfijnd. Dus met dun garen.
    Dat is denk ik ook het verschil met veel macraméwerk wat we uit de jaren 70 kennen. Overigens, omdát het zo geassocieerd wordt met
    die tijd, wordt het zo als ouderwets beschouwd, maar als je met de techniek zelf modernere projecten maakt, denk ik dat je nog wel versteld kan staan hoe mooi dat kan worden!
    Een ander leuk aspect van cavandoli vond ik dat de horizontale en verticale streepjes beide vierkant(ig) zijn, zodat je er een kruissteekpatroon in kan maken.

  15. Reactie op Gerrie.
    De sluitingen op herenkamerjassen ed. heten brandenbourgs. Ik weet geen Hollandse naam.
    Het zijn wel ingenieuze knopen.
    Groetjes, Aleid

  16. Sorry, de juiste schrijfwijze is brandebourgs, zonder n. Heel veel op Google. In het Hollands schijnen ze knooplussen te heten.
    Aleid

  17. Dag Aleid , dankjewel , je hebt me uit m,n dromen geholpen .
    De Hollandse benaming was mij niet bekend .
    Soms kan een woord bijna op het puntje van je tong liggen en je komt er maar niet uit .
    Opluchting op deze morgen !

  18. Hallo Berthi,
    Ik ben pas in HZG het cavandoli-knopen tegen gekomen en zou graag wat patroontjes hebben om er mee aan de slag te kunnen. Niet zo’n superingewikkeld schilderij, maar gewoon een paar aardige dingetjes. Op internet kan ik niets vinden en de patroontjes in hzg werden wel beschreven, maar de patroontjes stonden er niet in. Vast bedankt, vriendelijke groet, Remke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *