Het leven is breien aan de toekomst

In het Eindhovens Dagblad van 12 mei 2011 schrijft Corrie de Leeuw een column over de wereld die vol zit met brei- en haakwerk. Lees met me mee:


‘Het is natuurlijk een bekend verschijnsel. Dat je denkt: nou heb ik iets aparts. En dat dan al heel snel blijkt dat hele volksstammen je voor geweest zijn. Dat had ik bijvoorbeeld heel sterk toen ik – inmiddels jaren geleden – een gloednieuwe auto kocht. Een verrekt verantwoord Italiaans modelletje. “Kijk mij nou es”, straalde ik uit achter het stuur. En toen viel me pas op dat in zowat ieder zijstraatje wel zo’n modelletje geparkeerd stond. Hoe dan ook. Sinds kort heb ik een nieuwe hobby die ik eerst aan niemand durfde te vertellen vanwege het wel heel hoge oubolligheids- en apartheids-gehalte. Ik haak namelijk. Rondjes. In allerlei variaties. Wat ik er mee ga doen is nog niet helemaal helder, maar ik doe het vol overgave. Hoewel ik opgroeide in de jaren ’70 – waarin ieder modern meisje zich breiend en hakend door de samenleving bewoog – is het geen nostalgie. Want in de jaren ’70 haatte ik handwerken. Een paar weken geleden ben ik in het geheim begonnen. Eerst recht-uit: gewone stokjes (zo heet dat). Al snel kwamen de dubbele stokjes en toen de rondjes. En nu bevind ik mij op de drempel naar het grotere werk: een gordijntje, een poncho? Of misschien wel een serieus breiwerk. Inmiddels durf ik het ook hardop te schrijven. Want kijk maar es rond. De wereld blijkt vol brei- en haakwerk. Langs truitjes, jurkjes en in tassen. Zelfs in de kunst en in (brei)graffiti. Vandaag was ik in de Eindhovense wethouderskamer van Mary Fiers. Op haar bureau staat (ongelogen waar) een blik met een knot wol en twee breipennen. “Het leven is breien aan de toekomst”, staat er op. Ik bedoel maar…’

15 gedachten over “Het leven is breien aan de toekomst

  1. Leuk hoor dat stukje. Doet mij denken aan de dame met een hoge post die haar breien mee nam naar haar werk in een Canel tasje.

  2. Wat een leuke tekst “het leven is breien aan de toekomst”!

  3. Leuk artikel!
    Ik heb onlangs freeform haakwerk ontdekt bij Hyke
    http://deleewit-bizzyhands.blogspot.com/
    We zitten in dezelfde brei/haakgroep. Wat zij kan….voor mij was dit onbekend. Haken blijkt een techniek met immens veel mogelijkheden. Ook op Ravelry kun je veel vinden als je zoekt op ‘freeform’.

  4. Wat een feest van herkenning!
    Fijn om eens zo’n stukje te lezen. Hij komt bij mij op het prikbord!
    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

  5. Wat een pracht verhaal over onze topsport, haken en breien.
    Breinaalden en een bolletje wol hebben vanaf 4 jaar als een rode draad door mijn leven gelopen.
    Pas ben ik begonnen aan een kantsjaal van ROWAN kidsilk nigt in een mooie lila kleur met een klein zilver glinstertje.
    In de trein een heel eind gebreid, thuis heb ik er nog niet veel aan gedaan.
    Deze zomer ga ik maar een dagje treinen om weer verder te breien.

  6. rondjes en vierkantjes haken is een tijdverdrijf voor mij als ik buitne wil zitten, dan kan ik geen fijn werk maar een paar blokjes haken ,er komt ook een dekentje van basje

  7. Ook heel leuk,allerlei rondjes van verschillend formaat en kleuren.
    Ben heel benieuwd!!
    Vorige zomer had ik “”het””ook.Haakte van allerlei resten katoen 12 paar pannelappen,heerlijk!ben ze nog niet allemaal kwijt.
    Dout.
    Dout

  8. Elke dag brei ik hele stukken aan mijn toekomst , zeg maar levensbreipatroon .
    Gewoon zonder garen maar vaak heel moeilijke steken . Altijd goed nadenken hoe was die steek nou weer .
    Als er een moeilijk deel gelukt is dan kan ik mij daar zo blij om voelen .
    Het werkstuk begon ik al voor de oorlog en ik weet echt niet wanneer het klaar is .
    Ik hoop dat het afkanten mooi regelmatig mag verlopen , en ik me ook niet zal prikken met de naalden .
    Het opzetten was voor mij geen probleem al jaaaaren geleden , dat deden twee lieve mensen , die mij ook met het grote begin goed hebben geholpen totdat ik elk steekje zelf kon breien .
    Ik vind mezelf nog aardig knap geworden dat ik het helemaal in m,n eendje kan redden .
    Jaren lang was er toch een fijne breimaat en die mis ik erg .

  9. Ik haak ook weer de laatste tijd. Stond ook van mezelf te kijken maar tussen het borduren door is het een fijne bezigheid.
    Kijk maar op mijn blog.
    http://marionskruissteekjes.blogspot.com/
    Deze vlindertjes haak je in een half uurtje. In de trein en bus haken gaat ook makkelijker dan borduren.
    Groetjes Marion

  10. Gerrie, die steekjes zijn de mooiste maar de moeilijkste !!
    We kunnen ons maatje daarin zo node missen.
    Gelukkig vinden we op de sites een helebooel maatjes zodat we wel weer wat steekjes kunnen zetten.
    Goed weekend !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *