Textielpost – Sicilië I

Kort na elkaar ontving ik twee prachtige totaal verschillende textielkaarten uit Sicilië. Ik begin met de kaart van Tilleke Schwarz.


Tilleke: ‘De eerste “textiel” uit onze geschiedenis. Ik vond de randjes rond de planten ook al zo textielerig en mooi. Groetjes uit Sicilië.’

Via de mail voegt Tilleke eraan toe: ‘Mijn keuze vloeit voort uit mijn kijk op de wereld om mij heen net als in mijn borduurwerken. De kaart laat een stukje prachtige mozaiek zien uit de kathedraal in Monreale bij Palermo.’


M: ‘Na lang zoeken eindelijk iets typisch Siciliaans gevonden, dat jou zeker zal aanspreken. Hopelijk blijft ’t borduurwerk intact; ’t is ’n kostbaar exemplaar. Saluti di Sicilia.’

Uit Spanje kreeg ik eerder een geborduurde kaart. De kaart uit Sicilië hoort bij dezelfde categorie en het verrassende is dat op de achterkant staat te lezen Printed in Spain. Daarbij komt nog eens dat ik onlangs een borduurkaart uit Frankrijk ontving die ook hierbij aansluit, eveneens Made in Spain. Nu ga ik me werkelijk afvragen of er in Spanje een atelier is waar deze borduurkaarten worden gemaakt. Van een grootschalige verspreiding heb ik tot nu toe niet gehoord. Het maakt me wel nieuwsgierig in welke landen meer van dit soort kaarten met traditionele kostuums te koop zijn.

Terug naar de borduurkaart uit Sicilië. De dame draagt de traditionele kleding van de boerenvrouwen van Sicilië. Het bestaat uit een witte blouse, een blauw fluwelen vest, een zijden kleurige rok met een witte schort. De witte schort is hier vervangen voor een blauwe. Het hoofddeksel doet mij vreemd aan en ik kan er niets over terugvinden. In haar hand heeft zij een kerkboek. De inwoners van Sicilië zijn hoofdzakelijk katholiek.

17 gedachten over “Textielpost – Sicilië I

 1. De traditionele kleding uit Sicilië….met een kapsel wat me aan Doris Day doet denken
  ;-)))

 2. Er zal in huize SMITH wel een aardig hoekje ingericht zijn om alle textielpost overzichtelijk te rangschikken en veilig te bewaren .
  Prachtige kerkkunst , wat is er een schat aan kunstwerken achter de kerkmuren te vinden . Veel mensen zoeken even rust in een kerkgebouw tijdens vaak druk geplande vakantie,s . Wat er aan schoonheid te vinden is , dat brengt je tot nadenken .
  Ik zie vaak de mooiste patronen in de vloeren van tegels of ook mozaiek .
  Zo maar ideeen om er iets mee te doen met je lapjesvoorraad .
  De kaart met geborduurde dame , je zou er niet aan moeten denken dat de nogal lange steken van het geborduude gedeelte onderweg op een transportband bij een postsorteercentrum blijft haken .
  Komt er misschien nog een hand van meneer toezichthouder op de lopende band om de kaart te redden ?
  De kaart wordt woest meegesleurd en dit onheils verhaal is zichtbaar niet zo slecht afgelopen . We mogen niet mopperen , een postzegeltje erop en dat het dan keurig bezord wordt en in je brievenbus glijdt . . .

 3. Wat een leuke en mooie aanvulling op je verzameling; en weer een puzzel erbij?!
  Dat ze in meerderheid katholiek zijn op Sicilië wist ik wel maar blond?

 4. He, wat leuk. Ik zal van de zomer in Italië eens kijken of ik daar ook zulke kaarten tegenkom. Mij lijken ze niet erg hedendaags, zoals iemand eerder zei: sprekend Doris Day.

 5. @ine, … hier en daar zit er enige fantasie bij, zoals het hoofddeksel dat ik geen plaatsje kan geven. Het blijft me intrigeren waar dit hoofddeksel vandaan komt… of is het een fantasiehoofddeksel?
  @Gerrie, deze kaart is niet in een envelop verstuurd en toch perfect aangekomen!
  Met enkele andere textielkaarten (gelukkig een uitzondering), waar dus geen borduurwerk op zit, liep het iets minder goed mee af. Maar… dat heeft dan weer zijn verhaal, hoort erbij!
  @mieke s, ik dacht ook gelijk aan een leuke puzzel, maar helaas… geen tijd! Misschien later eens… Voorlopig ben ik benieuwd of er eventueel nog meer vergelijkbare kaarten opduiken.
  Ik vond deze kaart op internet waar dezelfde handtekening opstaat:
  http://2.bp.blogspot.com/_N0etphrdLf0/S2Nvlly-JvI/AAAAAAAAFkw/DPcDJxLclZU/s1600-h/ScannedImage-31.jpg
  Nog enkele links:
  http://www.life.com/image/3341029
  http://www.travelitalytravel.com/Italys_regional_winter_holidays/sicily_winter_vacation.php
  http://www.josephspiteri.com/Vacation/Sicily-2010-by-Paul/12212051_BJ7SF/11/869699558_dqfkP#869699558_dqfkP
  http://www.flickr.com/photos/58766126@N02/5448311594/
  http://www.grifasi-sicilia.com/costumi_gbr.htm
  http://en.wikipedia.org/wiki/Piana_degli_Albanesi

 6. Ik heb 12 van deze geborduurde kaarten (geërfd), waarvan 7 met klederdrachten. Zover ik kan ontdekken (moeder was niet voorzichtig met de achterkant) zijn 10 van de 12 zeker “made in Spain”, ook al staat er een klederdracht uit Frankrijk op. Maar het zou me niet verbazen als ze allemaal uit Spanje kwamen.

 7. @Saskia, volgens mij zijn ze allemaal in Spanje voor de export gemaakt. Het idee van zo’n geborduurde kaart zal vermoedelijk in Spanje zijn ontstaan.
  Wil je jouw kaarten niet eens op je blog plaatsen? Ik ben best nieuwsgierig!:-)
  Weet je in welke periode jouw moeder ze heeft gekocht of heeft ontvangen?
  Deze kaart:
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2011/02/textielpost-holland.html
  kocht ik in mijn eigen woonplaats, maar zou oorspronkelijk uit Duitsland komen. De uitstraling van deze Hollandkaart doet nieuwer aan bovenstaande kaart uit Sicilië.

 8. @Saskia, leuk, kunnen we de kaarten vergelijken! Ik zal snel de borduurkaart uit Frankrijk plaatsen!

 9. Over herkomst van kaarten weten we erin ons kleine landje ook wel raad mee . Misschien met de gedachte kan best , geen mens die er iets van merkt .
  Foto,s van heide landschappen bijvoorbeeld laten ze graag versturen uit Gelderland met de Veluwe of Drente . Is de heide overal hetzelfde . . . ?

 10. Nu weten wij ook dat je de vijgenblaadjes van Adam en Eva ook kunt borduren.
  Prachtig dat wij weer een nieuwe zoektocht kunnen gaan doen naar een papierenkaart versierd met borduurwerk en lint.
  Dit lijkt mij net een artikel voor thuiswerk in Spanje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *