Galabal Thijmen


Het ene moment begint je kind aan VWO-plus en niet veel later staat hij klaar voor het galabal. Voor zo’n feestelijke gelegenheid draag je de gepaste kleding: een smoking.

De smoking bestaat al ruim een eeuw en de Amerikanen weten het zeker: 10 oktober 1886 is de geboortedag van de tuxedo, zoals zij de smoking noemen. Griswold Lorillard trok ter ere van een herfstbal in Tuxedo, New York, het nieuwe pak aan dat zijn vader had bedacht. De rijke tabaksmagnaat Pierre Lorillard senior meende dat het traditionele rokkostuum ook alleraardigst zou staan zonder onhandige zwaluwstaart. Het verhaal wil dat hij de jeugd de eer gaf de verkorte versie, die later werd vernoemd naar haar geboorteplaats, te introduceren.

In dezelfde tijd in Europa hadden heren van stand de gewoonte om zich na het diner, gescheiden van de dames, terug te trekken om te roken. De officiële lange jas ging uit en werd verwisseld voor een fluwelen huisjasje met satijnen biezen dat later de naam kreeg waar het jasje sterk naar rook: smoking. Pas in de jaren twintig van de afgelopen eeuw wordt de smoking/tuxedo populair en verschijnt hij ook op iets formelere feestjes.

Ontwerpers kunnen het niet laten om de smoking enigszins aan te passen, maar het belangrijkste is toch om het simpel te houden want het gaat erom om de dame te laten stralen!


De eindexamenkandidaten worden als een echte ster ontvangen. De rode loper ligt klaar en er is genoeg publiek aanwezig om ze zowel te begroeten als ze op de foto vast te leggen.


Zo, dat maakt indruk! Er komt al direct iemand aangelopen om de deur te openen van deze gigantische auto.


Tien eindexamenkandidaten stappen uit de limousine. Het is de vriendengroep die in 2005 is ontstaan en nu ook samen naar het galabal gaat. Een fijne avond met z’n allen! Geniet ervan!

28 gedachten over “Galabal Thijmen

 1. Tja Berthi, kleine kinderen worden (snel) groot. Dat is voor elke moeder soms toch nog even wennen 🙂
  Maar het is een prachtig plaatje.
  DS had zijn gala in december (evenals in 2009). Geen smoking wel een vlinderdasje. De smokings waren het jaar ervoor uitverkocht en er werd een noodgreep gedaan met een mooi shirt nette broek en gilet. Dat kon in 2010 ook wel vond hij heel praktisch want het pastte nog steeds.
  Maar mooie schoenen kreeg ik niet aan z’n voeten. Het waren-zijn-blijven altijd Allstars.

 2. Prachig dat wij op deze manier mee kunnen genieten van het Galabal van Thijmen, wat zie je er prachtig uit.
  Er is een gezegde: Kleren maken de man.
  Via zijn luier (borduurwerk hartenproject), de sterrenkijker uit 2005 en de vele schaaktournooien die wij volgden nu via de rode loper naar zijn Galabal.
  Dit zal voor hem een afsluiting zijn, maar het begin van een nieuwe studie. Thijmen heel veel succes mer je verdere studie en wij blijven je graag volgen.
  Je ouders mogen trots op je zijn.

 3. Elke dag is het hier een verrassing . Vandaag staat Thijmen in de volle zon ,
  we hebben hem al menig keer mogen volgen en nu is dan al de rode loper uitgelegd voor zo,n bijzondere gebeurtenis .
  Thijmen je ziet er prachtig sjiek uit !
  Pa en Ma staan stil te glimmen veronderstel ik . Thijmen boven de schaakstukken was mooi , maar dit is alweer een flinke stap verder .
  Alle goeds toegewenst voor een mooie toekomst !

 4. “My name is Smith, Thijmen Smith.” (met dank aan James Bond)
  Daar moest ik bij de eerste foto aan denken.
  Knappe kerel zo in zijn tuxedo.
  Op de laatste foto zie ik, dat hij de lengte van zijn moeder heeft. 😉
  Mooi dat er tegenwoordig van die plus-scholen zijn voor getalenteerde kinderen zoals Thijmen. We zullen in de toekomst vast nog veel goeds van hem horen!

 5. Thijmen, je staat er prachtig op !
  En met zijn allen in de limo !!
  Jullie zullen genoten hebben !
  Wat zullen jij en je familie trots zijn !!

 6. Ze zeggen niets voor niets de kleding maakt de man. Ja, ook kleine jongens worden groot. Leuk om de studenten in gala kleding te zien. Afgelopen zondag zijn wij naar het Loo geweest. Even eruit. Even wat anders zien. De kleding van Maxima viel mij tegen. Gelukkig was ik niet de enige vrouw die er zo over dacht. Ik moet zeggen dat de stoffen en de kleuren heel anders over kwamen dan op een foto. Nee, Valentino is niet mijn ontwerper. Zou het ook niet kunnen betalen. Ik heb pas een leuk jurkje gekocht van Caudia Strater in de opruiming. Kwalitatief vind ik mijn jurkje veel mooier en voor mijn portomonnee ook veel beter.

 7. De tijd gaat snel………
  Thijmen strak in het pak !
  En wat een limousiiiiiiiiiiiiiiine !!!

 8. Wat leuk, al die stijlvolheid! Zo wordt het halen van een diploma een mijlpaal en dat moet ook. Gefeliciteerd, Thijmen!

 9. De afsluiting van een mooie tijd in een mensenleven mag best gevierd worden. Alle 10 veel succes in de toekomst.

 10. Ja, kleine jongens en meisjes worden groot.. vaak te snel.
  Prachtig zoals die jongens met een smoking of ander kostuum er dan ineens volwassener uitzien, echt “mannen” worden.
  Ligt het aan mij of…….??? Ik had de dames graag in het lang gezien.
  Nog een kleine noot over de smoking. De etiquette schrijft voor (is dat nog steeds zo??) indien er een rok of galakostuum wordt gedragen: na 17.00h wordt een smoking gedragen, daarvoor is het het rokkostuum.
  In mijn werk (al een aantal jaren geleden) kwam het wel voor dat een huwelijk werd gesloten om 17h, om te voorkomen dat de heren zich moesten omkleden.

 11. Nou Berthi, moeder van een James Bond zoals ik hiervoor ergens las.
  Wat staat dat toch leuk een man in een smoking. Trotse ouders zijn jullie nu van een beginnend student. Maar eerst even feesten.
  Anneke SK

 12. Tja, we moeten natuurlijk wel afwachten of Thijmen is geslaagd… De uitslag laat zich nog enkele weken op zich wachten, maar het feest hebben ze al gehad!
  @ine, dat is vroeg om in december al het galabal te hebben. Thijmen heeft de smoking niet gekocht, maar gehuurd. Bijna alle jongens huren hier de smoking voor het gala.
  @elma, toen Thijmen begon aan VWO-plus, begon ik gelijkertijd met het bloggen. Zo lang blog ik al. Mijn blog is bijna een tijdsdocument geworden.
  @Gerrie, de tijd gaat snel… soms té snel!
  @Saskia, goed gezien!:-) Het zit niet in de genen om een lengte van 1.80 of meer te bereiken.
  @Annemie F., ja, helemaal top!
  @Hilda, zo zie je maar dat de foto het geheel vaak mooier maakt dan het in werkelijkheid is. Ook een kunst!
  @Mien B, zeg dat wel! De limousine kon met 10 personen niet de drempel over, de galagasten moesten eerst uit de auto.
  @yvonnep, alles was heel stijlvol, prachtig om te zien!
  @mieke s, dit vergeten de eindexamenkandidaten nooit meer! Een mooie belevenis voor ze.
  @Cathrina, het viel mij op dat de meeste meisjes een korte jurk droegen. Lang was in de minderheid.
  @Basje, een blijvende mooie herinnering voor ze!
  @Jeanny, helemaal mee eens!

 13. En de strakke gepoetste schoenen… moest je daar niet aan wennen om dat te zien in plaats van gympen??? Prachtig…!!!!!!

 14. @Cathrina, gelijk vanaf het eerste begin vond ik de schoenen prachtig! Thijmen gelukkig ook! Niet dat hij ze nu elke dag zal gaan dragen!:-)

 15. Ze noemen het dan ook kerstgala.
  Voor wat betreft het afscheid van de school: 30 juni en 1 juli de diplomauitreiking. Verder niets voor zover ik weet, behalve de feestjes onderling natuurlijk.

 16. Wat een prachtig plaatje van je zoon! Inderdaad: tijdsdocument. Als ik nu naar dit soort foto’s van mijn dochters kijk, dan lijkt het zo lang geleden.(Is het trouwens ook wel want “de meiden” zijn nu al in de dertig.) Dit zijn toch mooie tradities om in ere te houden.
  Een zoon om trots op te zijn!
  Liefs,
  Janny

 17. Mijn eerste reactie was: dat gezicht ken ik. En jawel hoor, volgens mij heb ik Thijmen een paar jaar terug les gegeven. Leuk om te zien hoe hij als bijna volwassene er uit ziet. Wat staat die smoking hem goed!!!

 18. @Birgitte, leuk dat jij Thijmen les hebt gegeven… maar welk vak? Bij de naam Birgitte gaat er bij Thijmen nog geen geen belletje rinkelen.

 19. Ik gaf hem op het Valuas les, ik gaf economie. Hij zat altijd links achter in de klas. Althans vanuit mijn positie voor in de klas.

 20. @Birgitte, wat een geheugen heb jij! Nu ga ik kijken of het geheugen van Thijmen ook zo goed is!:-)
  Economie heeft hij snel laten vallen. Hij is gegaan voor het profiel Natuur-Techniek met als extra vakken: Informatica en Wiskunde D.

 21. Het valt wel mee van mijn geheugen, hoor. Thijmen viel mij alleen heel erg op. Ik vond het een leuke leerling. Het leek altijd alsof hij van achter uit de klas de klas onder controle hield, rustig hield. De meiden in zijn klas konden erg luidruchtig en dominant aanwezig zijn.
  Het verbaasd me niets dat hij de technische kant op is gegaan. Dat was, in mijn ogen, toen overduidelijk.
  Op de foto herken ik ook de twee jongemannen in het midden voor de lange limousine. De namen weet ik niet meer, maar de gezichten ken ik nog wel. PS: Thijmen’s naam wist ik ook niet meer. Ik kan slecht namen onthouden, maar gezichten kan ik gelukkig wél onthouden.

 22. @Birgitte, Thijmen komt strakjes thuis en dan zal ik aan hem vragen of hij je kent. Dat moet toch wel!
  Leuk om dit te horen over Thijmen. De juf uit groep 8 vertelde al dat Thijmen zijn leeftijdgenoten voor was, vooral zijn houding en denkwijze.
  Thijmen gaat Technische Bedrijfskunde doen op de TU in Eindhoven. De meisjes op de foto’s ken ik niet zo goed. Van de jongens kan ik je iets meer vertellen. Van links naar rechts (onderste foto):
  Joeri zal naar alle waarschijnlijkheid het niet halen, hij gaat het jaar over doen. Naast Thijmen staat Michiel (inmiddels een lengte van zo’n 2 m.) zal enig geluk moeten hebben om te slagen, dan volgt Paul en wat voor studie hij gaat doen weet ik niet, als laatste komt Chris die medicijnen wil studeren.

 23. @Birgitte, jaja, het geheugen van Thijmen is toch nog prima!:-) Toen hij hoorde van het vak economie, wist hij het direct. Ondanks dat hij dit vak snel achter zich liet, had hij daar best aardige cijfers voor gehaald. Maar goed, je moet keuzes maken en dat was voor hem al snel duidelijk: natuur en techniek zoals ik al eerder schreef. Nu is het wachten op de uitslag, want hij moet natuurlijk wel slagen voordat hij aan de studie Technische Bedrijfskunde kan beginnen. Maar eerst op naar de Klippertocht, die maandag van start gaat!

 24. gefeliciteerd met je mooie, knappe grote vent!
  en ik wens hem alvast veel succes met zijn vervolgstudie. maar eerst VAKANTIE!

 25. Poeh wat een knapperd! En moeders heeft al bijna de zakdoek in handen om hem uit te zwaaien 😉 want ja het op kamer wonen zit er vast wel aan te komen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *