Exposities en textielmarkten

Heb je voor morgen niets in je agenda staan en wil je een uitstapje maken, dan is The Amsterdam Traditional Textiles Fair misschien een leuke tip. Geopend van 10.00 tot 18.00 uur in de kerk De Duif.

Op The Amsterdam Traditional Textiles Fair is een grote verscheidenheid aan textiel vertegenwoordigd uit alle delen van de wereld, zoals Afrika, Azië waaronder Afghanistan, Centraal-Azië, de Chinese minoriteiten, India, Pakistan, Nabije-, Midden- en Verre Oosten; oud kant en linnengoed uit Europa. HET DOEL van The Amsterdam Traditional Textiles Fair is om het authentieke traditionele textiel de aandacht en het respect te geven die het verdient.

——————————

Van 7 juni tot en met 11 september 2011 wordt in het Museum Rijswijk voor de tweede maal de Rijswijk Textiel Biënnale georganiseerd. Beperkte de eerste textielbiënnale in 2009 zich tot alleen Nederlandse kunstenaars, deze zomer vullen werken van twintig kunstenaars uit vier verschillende werelddelen de museumzalen.

Op zondag 11 september, de laatste dag van de textielbiënnale, wordt van 13.00 tot 17.00 uur een grote textielmarkt georganiseerd op het voorplein van het museum en in de Oude Kerk tegenover het museum.

Openingstijden alleen tijdens de textielbiënnale: dinsdag tot en met zondag van 12.00-17.00 uur.


Sanae Mimori, wall hanging and object made of pulp, wool and pigments

Bij de textielbiënnale verschijnt een catalogus (Ned./Eng.). Auteur: Frank van der Ploeg. ISBN/EAN 978-90-801242-7-1
——————————


Herinneringen zijn voor mensen belangrijk en voor elk van ons weer anders. Ze vormen een deel van onze identiteit. Zo geven foto’s en bepaalde spullen een beeld van iemands leven. Mensen zijn dikwijls gehecht aan deze dingen, die op zich weinig geldelijke waarde hebben. Tastbare herinneringen hebben vaak betrekking op een gebeurtenis of een persoon die een speciale rol speelt in iemands leven. Tastbare herinneringen horen bij mensen en voor alle mensen geldt dat hun leven verbonden is met gebeurtenissen of personen die door een geluid, een beeld een geur of smaak bewaard blijven.

Expositie Tastbare tijd, Tastbare herinneringen is te zien van 16 juni tot en met 3 juli 2011 in Galerie de Waag, Spaarne 30 rood, Haarlem. Openingstijden van donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.
——————————


Na de Klaagmuur van eenzame sokken is Het Troostmonument het nieuwe kunstwerk van de Amstelveense kunstenares Stef Kreymborg. Een jaar lang verzamelde zij zakdoeken en hun geschiedenissen. Duizenden mensen gaven gehoor aan haar oproep en vertrouwden haar hun dierbaarste lapje textiel toe, vaak vergezeld van een prachtig levensverhaal.

Het imposante werk gaat over vreugde, verdriet en troost. Maar bovenal representeert het, ook door zijn bijzondere vorm, de mensheid die in al zijn variaties toch op een onnavolgbare manier met elkaar verbonden is: een knooppunt van levens.

Binnenkort verschijnt het rijkelijk geïllustreerde boek Van een blauwe zakdoek krijg je geen schrale neus (prijs € 20), waarin de geschiedenis van de zakdoeken uit Het Troostmonument wordt verteld.

Het Troostmonument is tot en met 26 juni 2011 te zien bij Galerie Weesperzijde, Weesperzijde 94 in Amsterdam, van woensdag tot en met zondag geopend van 12.00 tot 19.00 uur. Op Hemelvaartsdag en tweede pinksterdag is de galerie eveneens open.
——————————


This year, in the Textiles demonstration marquee at Art in Action, near Wheatley, Oxfordshire, a talented and eclectic group of artists have been gathered by Kate Wells. The artists are highly prestigious, many of their works published in art collections or nominated for craft awards. Dionne Swift’s work has been accepted in the ‘Craft and Design Selected Awards’ for 2011 whilst Anne Selby has a new ‘designed by’ range in the British Museum Culture Shop. There are also several textile artists who have never appeared at Art In Action before, including Mary Lowry who will be inviting visitors to have a go themselves on her floor loom.

Curator Kate Wells has also set the artists a challenge to consider ‘the common thread’. The idea is not to direct their work but for them to give some thought to their inner motives, threads of thought or continuities that run through what they do as artists. Or just what the thread itself means or what it says about them. Or just, thread.

Weaving
Margo Selby and Mary Lowry: Mary makes beautiful scarves and throws in hand-dyed colours. Margo is launching a new collection in 2011 called ‘Kaleidoscope’ in collaboration with furniture designer Richard Ward (Wawa Furniture). Soon Yul Kang’s meditative tapestries are both calming and technically brilliant. Jane Freear-Wyld makes tapestries rich in colour and detail, based pixelated enlargements of her photographs.

Hand Stitching
Katie Person trained at the Royal School of Needlework and is exhibiting her new collection of traditional white embroidery. Rosalind Wyatt ‘writes with a needle’ on historical texts, this year, stitching the story of a 19th Century girl onto a pair of shoes. Roanna Wells explores drawing with thread on silk voile, the result of which can be seen on both sides of the embroidery.

Machine Stitching
Sue Rangeley makes detailed machine embroidery inspired by flower gardens and lace as seen in her book ‘Embroidered Originals’. Dionne Swift combines print with stitching in delicate but strong forms, and uses the ‘devore’ printing process whereby areas of velvet are ‘burnt away’ by the dye. Barbara Gunter-Jones makes beautiful hangings and collages based on plant collections by exposing the cloth and plants to sunlight. Susan MacArthur’s creates collages of paper with machine stitching and layers of texture onto which she then paints figures, especially the nude model. Paddy Killer draws very finely onto fabric prior to very detailed machine embroidery.

Batik and Dyeing
Jacques Coenye has long been an exhibitor at the textile tent and is an Art In Action treasure, turning 80 this year. He will be demonstrating the hot-wax technique of Batik. Pat Hodson makes journals of waxed paper, combining words, drawing and hand sewn pages as well as stunning hangings.

Fashion
Having published a book entitled ‘Hats’ in 2010, Sarah Cant continues to produce traditional and innovative millinery. Liz Clay hand-rolls wet felt to create gentle and beautiful hangings, (her work to be included in a new book ‘500 Felt Objects’, published this autumn). Anne Selby will be demonstrating the pleating method of her hand and machine wrapped silk shawls (which will be appearing in the Autumn/Winter Collection 2011 of Browns of South Molton Street).

Art in Action, Waterperry House, Near Wheatley, OXFORD OX33 1JZ, 21-24 July 2011, open 10am-5.30pm daily.
——————————


Bratislava (SK) June 3th till July 2th 2011:
Thinking by a Needle – Beyond Embroidery, international group exhibition, galerie X. Op deze expositie is werk te zien van Tilleke Schwarz.

7 gedachten over “Exposities en textielmarkten

 1. Wat een smulprogramma,s . Pak je spullen en ga voor een dagje op stap .
  En als je thuis komt kijk je alvast uit naar de volgende opstapgaandag .
  Het Textiel gebeuren in Amsterdan daar zul je zeker ogen te kort komen , denk ik .
  Rijswijk ook niet mis en wat dichterbij , maar toch gewoon afwachten wie er thuis komt met een verslagje .
  Over tastbare herinneringen , heb ik mijn eigen expositie waarin ik dagelijks verkeer .
  Van meubilair en textiel tot kop en schotel en in de besteklade zoveel onderdelen waarvan ik veel met liefde gebruik . Met een glimlach van toen , oh ja . En de wens nog eens iets over enkele details op te schrijven . Gewoon voor later dat ze mogen weten wat net dat ene lepeltje voor mij betekend heeft .
  De klaagmuur van sokken zagen we dacht ik al eens eerder
  Ik zou wel een klaagmuur kunnen bouwen naar aanleiding van de vele tegenslagen die zo af en toe op me af komen .
  Voor tentoostellingen over de grens daar begin ik zeker niet meer aan . Ik heb al zo vaak grenzen mogen overschrijden en nu afwachten wie er wel gaat en er verhaal van zal doen .
  Toch vind ik het prachtig dat we zoveel keus kunnen maken en hier heel goed geinformeerd worden .
  In den Haag op Het Malieveld is op het ogenblik de TONG TONG FAIR , de voormalige Pasar Malam , aan de gang .
  Ben al bijna telaat om nog iemand een opdrachtje door te geven en ik blijf dus thuis en zit wel in gedachten te smullen van al de Indische heerlijkheden .
  Thuis is het ook goed toeven met internet , anders zou ik niet zoveel mensen tegen komen voor een praatje .
  Dus blij dat jullie er allemaal zijn !
  Geniet van de dag , het is zo vlug voorbij en voor je het weet komt er zo weer een nieuwe dag om te beleven . Een dag met steekjes misschien of plannen voor iets moois , het zal altijd de moeite waard zijn .

 2. een zak tijd en gld en energie en dan komen we over al hahahah basje fijne zondag

 3. Zo, even rustig de tijd genomen om alle tentoonstellingen te bezoeken. Als je gaat kijken op alle links krijg je een mooi beeld wat er allemaal voor een moois te zien is. Helaas is het niet te doen om alles te bezoeken.
  Herrineringen, bij het opruimen van dozen die nog op zolder stonden en nodig eens uitgezocht moesten worden kom je zo van alles tegen. Niet meer te gebruiken, maar leuk om te zien. Oude tekenpennen die je nog gebruikte met een potje oostindische inkt. Volgens mij was een dubbel pennetje een redispen. Diverse systemen lagen er nog in het doosje, nog mesjes om een verkeerd lijntje weg te raderen op de tekening op transparant papier wat naar de lichtdrukkerij ging. Nog maar niet weg gedaan maar in het laadje gelegd bij de inktpatronen voor de vulpen en div. maten potloodstiften voor in het vulpotlood.
  Wat is er dat gebied veel veranderd. Na de electrische typemachine met inktlinten nu de computer met printer. Ook mijn tekeningen worden nu op de computer gemaakt.

 4. Ik vind dat Stef Kreymborg erg mooie dingen maakt. Was ook bij haar thuis. Zag bijvoorbeeld een houten briefkaart, ongeveer 50×70 cm, met letters ‘alsof’ van takjes. De ‘klaagmuur’ hangt nu in Den Haag en je kan mee-stemmen voor de volgende hang-bestemming als je dat zou willen (via google) Groetjes weer…..

 5. Nou, dat is nou ook wat, net in het weekend dat ik Amsterdam uitga. En ja het is echt maar een dag. Maar ik kan nog wel naar het Troostmonument. Van wie is die prachtige kraag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *