TAA 140 jaar – Hart voor vrouwen


Tesselschade-Arbeid Adelt (TAA), is de eerste vrouwenvereniging van Nederland. De 31 afdelingen, verspreid over het land, worden uitsluitend gerund door enthousiaste vrijwilligers, zonder enige vorm van subsidie. Het is een vereniging ván vrouwen vóór vrouwen met bijna 10.000 leden. De vereniging werd opgericht in 1871 en viert in 2011 haar 28ste lustrum, met als motto:

TAA 140 jaar – Hart voor vrouwen.

De handwerksters kennen TAA vanwege het prachtige handwerk dat verkocht wordt tijdens de verkoopdagen. Dit jaar staan de verkoopdagen van de TAA afdelingen in het teken van het 28ste lustrum, met name tijdens de TAA 10-daagse die gehouden werd van 12 tot en met 22 mei. Iedere afdeling stelde zelf het assortiment samen en organiseerde de verkoop op een mooie of bijzondere locatie. Zelf ben ik lid van de afdeling Nijmegen en zij organiseerden op 21 en 22 mei een lustrumverkoop in het stallencomplex van Paleis Het Loo te Apeldoorn. Maar je kunt natuurlijk het hele jaar door terecht in de TAA winkels voor het fraaie handwerk.

Ter gelegenheid van het jubileum van TAA organiseert Paleis Het Loo van 17 tot en met 29 mei aanstaande de presentatie Tesselschade-Arbeid Adelt; jubileumexpositie 140 jaar Hart voor vrouwen. Op deze kleine tentoonstelling zullen artikelen te zien zijn die door handwerksters van TAA werden gemaakt voor leden van het Koninklijk Huis, waaronder een wieg voor prinses Juliana.

De smockjurkjes van TAA zijn erg populair, ook bij Het Koninklijk Huis. De prinsesjes zien we regelmatig in een smockjurkje op een foto. Jaren heeft TAA een prinses of koningin als beschermvrouwe gehad. Op dit moment is er geen beschermvrouwe, de wens van TAA is dat er vanuit Het Koninklijk Huis opnieuw belangstelling komt en dat de vereniging weer een jonge beschermvrouwe krijgt.

In deze log lees je de geschiedenis van TAA.

10 gedachten over “TAA 140 jaar – Hart voor vrouwen

 1. 140 jaar! Wat een tijd zeg. Mijn moeder ging vroeger ook 1x in de week er naar toe. Volgens mij kon je er ook leren bakken. Ja die gesmockte jurkjes zijn en blijven erg leuk.

 2. Heel graag ging ik naar de zaak aan het Noordijnde in den Haag .
  Altijd verrassend leuke dingen waren er te koop . Altijd heel keurig gemaakt , er mankeerde niets aan . Er is dus wel gezorgd voor goede werksters .
  Niet alleen borduurwerken , maar mooie beschilderde trommeltjes en blikjes .
  Ik kreeg eens een schattig theebusje zo kunstig beschilderd .
  De zus van onze vroegere domineesvrouw werkte voor Arbeid Adelt . Wanneer er een werkstuk klaar was kon ik het thuis bij de dominee vaak bewonderen . Ik herinner mij mooie kinderwandkleden .
  Nu ik hier lees dat er hoop is voor belangstelling van het Koninklijk Huis voor handwerken , bedenk ik dat ik ooit ook in den Haag op een tentoonstelling prachtig geborduurde kussens heb gezien van Koningin Emma . Ik heb er nog eens over gebeld met een van de bladen met foto,s over Het Koninklijk Huis . Evenals een schilderij van prinses Juliana als kind dat ik ooit gezien heb in Paleis Soestdijk . Bij binnenkomst in een van de kleinere hallen hing het rechts . Ik kan het schilderij nog zo beschrijven , het had op mij als klein meisje grote indruk gemaakt .
  Bij het leeghalen van het Paleis is dit pronkstuk natuurlijk wel in de familie gebleven . Ook daarover al eens een poging gedaan of het ergens bekend is .
  Vandaag staat er in de Haagsche editie van het AD een artikel over Koningin Emma over de tijd toen ze nog in Het Paleis aan het Voorhout woonde , wat nu het Escher Museum is . Het Museum gaat een Fototentoonstelling houden : Eerbetoon aan Emma de redster van Oranje . In kasteel Arolsen , waar Emma opgroeide zag ik een welbekend prachtige schilderij van Koningin Emma als jong meisje , dat in haar slaapkamer hing en dat zie ik nog wel eens in reportages .
  En Maxima heeft zij nog een beetje tijd voor een ontspannend handwerkje . . . ?

 3. Ja Gerrie, dat heb ik me ook wel eens afgevraagd, Zou Maxima bijvoorbeeld kunnen breien? En de TAA heb ik altijd een mooie organisatie gevonden, leuk dat je erover schrijft Berthi!
  groetjes,

 4. Berthi, wat byzonder om dit nu bij jou te lezen; ik ben net lid geworden van TAA. Dit geinspireerd door een ontmoeting met de TAA op paleis ’t Loo, afgelopen zondag!

 5. kende TAA al vele jaren. Enige winkel in het Noodeinde met mooie dingen. En we kennen natuurlijkde cds met handwerktechnieken , Basje

 6. O ja, ik herinner me ook nog dat mijn tante daar lid van was. Ik heb nog een prachtig, door haar in blauw-wit geborduurd tafellaken in de kast liggen. Ook toen mijn dochters klein waren hebben ze in de gesmockte jurkjes van tante Anna gelopen (ook in blauw-wit, daar hield ze van).

 7. Ook de afdeling Leeuwarden van de TAA vierde op feestlijke wijze hun 140 jarig bestaan op 16 mei in Oranjewoud.
  Naast de verkoop van de borduurwerken hield Gineke Arnoldi 2x een lezing. Gea, Jannie, Jettie, Nel en Nieske, waren uitgenodigd om hun pronkrollen te laten zien. (bijna 50 meter)
  Bij uitzending gemist: 17 mei, Omrop Fryslan
  17.07 Hea op het filmpje tijd 4.15 kun je een stukje zien van deze prachtige dag.

 8. Dom, dom dom. Heb ik 16 mei in de agenda gezet om bij TAA in Naarden een kijkje te nemen… Helemaal vergeten, door allerlei vervelende dingen is het te druk in huis, maar ik ga zeker een deze dagen bij het winkeltje naar binnen.
  Mogelijk dat ze ook weer met een stand op de buurt markt staan in juni.
  Voor de vereniging hoop ik dat een van de dames van Koninklijk Huis benaderd wordt en toezegt beschermvrouwe te worden.
  gr Cathrina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *