Textielpost – Markelo


‘Textielpost of speurtocht… Wij hebben hier ons eigen “Merkwaardige” dag: Jeanny, Elma, Hannie en Monique. Komt allen naar deze mooie tentoonstelling. z.o.z. “Koffiedrinken en zie weer een mooie merklap.” Op naar een nieuwe speurtocht!’


‘Vervolg van kaart 1. Wij zullen je het niet moeilijk maken. De merklap hangt in Markelo, gemaakt door MPH, oud 11 jaar, anno 1862. Groetjes Hannie en Monique.’

Allereerst wil ik zeggen dat de expositie Passie voor borduren voorbij is. Deze tentoonstelling liep tot en met 25 april 2011. Nu naar de textielkaarten met toch een speurtocht… Gemaakt door MPH? Waar staan deze initialen? Ik kan ze niet ontdekken. Volgens mij is de maakster van deze merklap IWE. Was IWE 11 jaar oud toen zij deze merklap borduurde? Haar leeftijd is nergens te ontdekken op de merklap. Ja, ze borduurde de lap wel in 1862.

Nu ik het toch over een speurtocht heb, kan ik je vertellen dat het laatste ontbrekende puzzelstukje van de Friese merklap 1786 terecht is. Morgen zal ik het sluitstuk van deze inmiddels misschien wel meest bekende Nederlandse merklap plaatsen op mijn blog.

10 gedachten over “Textielpost – Markelo

 1. Het lijkt me dat de aanwijzingen op kaart 2 gaan over de merklap op de muur op kaart 1.
  Zouden ze op kaart 1 ook DE koffie drinken? 😉

 2. Niet samen op reis, maar wij kochten wel dezelfde textielkaart om naar Berthi te sturen. Dus maar samen verstuurd.
  Er kwam op tafel een lap kaaslinnen met in de hoek het begin van de Friese merklap, mij bekend van de weblog van Berthi ingezonden door Moniek.
  Nog een goede tip, als je op reis gaat zorg altijd dat je het adres van Berthi bij je hebt. Je weet maar nooit wat je aan textielkaarten tegenkomt.

 3. @Elma, je hebt helemaal gelijk. Ik heb ook post voor Berthi van huis uit moeten versturen….

 4. poeh, jij weet de spanning er wel in te houden, zeg, een echte cliffhanger: morgen zal ik.. Ben benieuwd, ik hou van detectiefje spelen, als iets ergens op papier staat in de archieven, dan wil ik het vinden, jij dus ook. Bedankt voor alle moeite die je, mede voor ons, hebt gedaan.

 5. Vandeage een berichie oet Merkel , n,n mooi plaesie det ik eigenlijk neet eens good kenne . Kwamme d,r wel in de buurte , maar vrogger ginge wie meestal nie varder dan de femielie . Kwaas es in Eènsk doar was zonne mooie tentoonstelling over tdaegelijkse lèm en weej wak doa zagge een mooi kabinet vol met linn . Was natuurlijk wel van n goein boer det kuj wah deenk .
  Doar was een verdup mooi kasraentie borduurt met een spraoke :
  GOD GAF ONS NIET HET LINNEN , MAAR HET VLAS OM TE SPINNEN
  Ik weense ulle vandaege een mooin dag too !

 6. @Saskia, zouden beide merklappen in 1862 gemaakt zijn? Het kan, maar het komt relatief weinig voor dat een museum twee merklappen uit hetzelfde jaar in bezit heeft. Eén van de dames kan vast het antwoord geven…
  @elma, leuk als je elkaar zo onverwachts ontmoet en dan ook nog het idee om dezelfde textielkaart naar mij te sturen. Dat alleen al is een mooi verhaal bij deze kaarten.
  @mieke s, het mooiste vind ik een textielkaart verstuurd uit het desbetreffende land, of in Nederland uit de plaats van het uitstapje.
  Jouw mooie textielkaart komt ook nog aan bod. Ik heb een leuk klein stapeltje klaarliggen. Maar door mijn expositie in Veldhoven loop ik een beetje achter.
  @dutch margreet, het geeft zo’n heerlijk gevoel als je uiteindelijk de oplossing kunt achterhalen. Enne… een beetje spanning opbouwen maakt het extra leuk!:-) Maar… als je alle logs naleest kom je zelf achter het ontbrekende puzzelstukje!:-) Je kunt natuurlijk ook gewoon wachten tot vanavond!:-)
  @Gerrie, oooooo, wat een heerlijk stukje tekst weer van je en ook nog eens in het dialect geschreven! PRACHTIG! Met een grote glimlach op mijn gezicht geniet ik!

 7. Berthi,wat is dit spannend.Ik keek al elke dag of er nog nieuws was over de 1786.
  Dat jaartal vergeet ik niet gauw weer.
  Toevallig hoop ik vandaag de laatste hand aan “”mijn””eigen 1786 te leggen.Ik heb er met veel genoegen aan gewerkt.
  Groeten ….Dout.

 8. @Dout Ruygh, o, wat ben jij snel! Ik ben benieuwd naar jouw merklap met verhaal. Stuur je me binnenkort een foto met enige uitleg?

 9. Wat was het een mooie en onvergetelijke dag van toevallige ontmoetingen en inderdaad Elma toen kwam die linnen lap van Monique op tafel met het fragment van de Friese lap 1786. Ook weer een toeval en dat mocht ik allemaal meemaken!!!

 10. @Jeanny, dat waren onvergetelijke dagen voor je en dat in combinatie met een prachtige expositie van onder andere jouw werk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *