Crafty girls


De nieuwe term voor handvaardigheid is ‘crafting’. Een remedie tegen ‘gepuzzel in het hoofd’. ‘Je kunt in die tijd ook een boek zitten lezen. Maar dit doet meer voor je.’ Zo luidt de intro van het artikel Crafty girls van Annemiek Leclaire in het nieuwe nummer van Vrij Nederland. De illustraties zijn van Valezki.

Kijk, dat is toch mooi, dat zelfs Vrij Nederland aandacht besteedt aan handwerken. Annemiek Leclaire schrijft in haar verhaal hoe populair breien (Stitch ’n Bitchgroepen en wildbreien), haken, borduren en naaien is. Steeds meer mensen openen bij Etsy een winkeltje om hun eigengemaakte spulletjes te verkopen. ‘Creativiteit’ valt tegenwoordig niet louter meer onder ‘kunst & cultuur’; het is een ‘levensstijl’. De nieuwe term voor deze handvaardigheid is ‘crafting’.

Dat handwerken steeds meer het onderwerp van gesprek mag zijn, blijkt uit een vrouwelijk gezelschap dat tijdens oudejaarsavond de goede voornemens ter sprake brachten. Iemand van een oliemultinational, afgestudeerd in de wiskunde, verklaarde meer tijd te willen voor haar borduurhobby. Haar tafelgenote, die honderd mensen aanstuurt in een trainingsbedrijf, had precies hetzelfde voornemen. Ook zij had dit jaar een borduurpakket voor haar verjaardag gevraagd. De derde, in dienst bij weer een andere multinational, had daarop verklaard ’s avonds te breien als ontspanning, waarop de vierde, een verkoopster in de interieurbranche, zei dat ze momenteel een haakwerk onder handen had in de vorm van een tiental bloemen, met garen dat hooked zpagetti heette.

Nieuwe magazines verschijnen op de markt die inspringen op de populariteit van crafting. Oh Comely uit Londen: ‘Een tijdschrift dat inspireert om creatief te zijn, met je buren te praten en nieuwe dingen te proberen.’ Uppercase uit Canada, Cut magazine uit Duitsland en in Nederland hebben we Flow. Nieuwste ontwikkeling zijn de craft nights waarbij vrouwen bijeenkomen om te scrappen, te naaien, papier te knippen of sieraden te maken.

Het moge duidelijk zijn dat de belangstelling voor handwerken/crafting nog steeds groeiende is.

18 gedachten over “Crafty girls

 1. Crafting en ff naaien is niet mijn taal .
  Taal is ook telkens aan het veranderen .
  Het leven gaat zo in een versnelling en dus ook vaker veranderingen van nieuwe benamingen .
  Maar evengoed mooi dat het handwerken zoveel belangstelling krijgt .
  Alle bladen doen er aan mee , bij het stylen van een reportage gebruiken ze steeds vaker handwerk onderdelen als extra aankleding , dat mag ik graag zien .
  Ik houd me maar aan eenvoudig taalgebruik en soms lekker ouderwets , daarna is het heerlijk genieten om met een handwerkje bezig te zijn .

 2. Woensdag vieren we oudste dochters verjaardag met een poesie-albumfeestje. Elk meisje krijgt haar eigen Maxima-poesie-album en een (door mij) gemaakt boekje met poesie-album versjes van deze tijd. Ik ga ze dan leren wat een poesie-album is en hoe leuk je het in kunt vullen.
  Ondanks dat het feestje nog niet eens plaats heeft gevonden heb ik al heel veel enthousiaste reacties gehad, van moeders die dolblij zijn dat het stof van het poesie-album wordt afgeblazen maar ook van vrouwen in winkels die ik complimenteer omdat ze nog (of juist weer) poesie-albumplaatjes in het assortiment hebben. Elke keer als het poesie-album ter sprake komt, komt daar ook de herinnering aan het eigen album ter sprake en heel vaak klinkt het: “ik heb mijn eigen album ook nog.” Voor de meisjes van woensdag is het poesie-album nog grotendeels nieuw, maar ik hoop wel dat ze het idee oppakken en doorgeven.
  Eerder nam ik de poesie-albums van beide dochters mee op familieweekend waar de hele familie het van een versje voorzag. Ik had toen ook versjes meegenomen, net als pennen, plaatjes, lijm e.d. Op die manier was het een leuke bezigheid in het weekend en voor ons nu, een leuke herinnering aan de familie en het familieweekend.

 3. Weer een mooie post Berthi!
  Voor mij is het al zolang ik leef een soort eerste levensbehoefte om ‘crafty’ bezig te zijn, ik kan niet zonder, net als mijn zusje, mijn moeder en mijn oma’s en overgrootoma’s voor ons. Toch valt het me nog steeds wel op dat een overgroot deel van de Nederlandse bevolking er wat lacherig over doet en het wat naar beneden wil halen. Maakt mij niet uit, ook niet wat voor populaire term er aan gekoppeld wordt. Ik kan gewoon NIET zonder elke dag HANDWERKEN en CREATIEF bezig zijn.

 4. dat is eem gegeven, Ik kan ook niet zonder een frummelwerkje,Heb hierover laren gelden een gekibbel gehad met mijn moeder, Ik liet mijn huishouden versloffen, maar ging wel zitten breien, waarop ik zei: Dat stof kan ik iedere dag weghalen en er komt steeds wat bij Van mijn breiwrk blijft een trui over dus, geen keuze mama Basje Fijne crafty zondag allemaal.

 5. Gerrie …hoewel ik die nieuwe woorden zelf zo gauw niet gebruik…moet ik toch wel vreselijk lachen als je de woordspeling ziet en leest: Iedereen kan STIKKEN….ik ben ff NAAIEN !!
  Heb zelf ook altijd veel plezier als je bij iemand anders de intresse voor het handwerk ontdekt……op de gekste plaatsten … in de trein ., in een wachtkamer…altijd heb ik wel iets onderhanden en dan komen de gesprekken gelijk los.

 6. Leuk dat die mensen eindelijk ‘uit de kast’ durven komen en zich er niet (meer) voor generen, dat ze graag handwerken.
  Het gebruik van een engels woord, geeft aan dat het nu in de mode is en geaccepteerd door jongeren.
  Ook grappig, zijn we allemaal ineens in de modern! Willen we dat wel?
  Ik ben benieuwd hoe lang die belangstelling voor handwerken gaat duren.

 7. Als het gebruik van engelse woorden de enige remedie is tegen het neerkijken op handwerken, dan moet dat maar. Ik blijf gewoon breien, borduren, klossen, haken en zo!

 8. Nog even en er verschijnt iedere week een patroon voor een quiltblok in een tijdschrift. (net zoals vroeger) Wie weet heeft de Elsevier wel zin.

 9. Net als Lies moest ik lachen om de spreuk. Die sla ik op en misschien komt ie nog eens op een borduursel.
  Zou dat al helpen, Engelse termen?
  Let’s go, girls!
  We gaan knitten, crochetten, cross stitchen en embroideren, tatten en lacen;
  Quilten en patchen deden we al.
  What’s in a name?
  Als je er maar fun in hebt 😉

 10. Da’s oud nieuws voor ons handwerksters: handwerken als remedie tegen “gepuzzel” in je hoofd ;-)))
  Nog even en het wordt onderdeel van een therapie om een “burn-out”(ook al zo’n engels woord!!) te genezen(?).
  Gisteren een fragment gezien van avro’s kunstuur. En ik zag een bekende werkwijze > handwerk. De jury was een (anoniem) kunstwerk aan het beoordelen voor tentoonstelling in het Gemeentemuseum den Haag.
  Voor ons was het niet zo anoniem, van Tilleke zonder twijfel!!!!
  http://cultuurgids.avro.nl/front/detailkunstuur.html?item=8246594

 11. @Gerrie, net als Lies en Saskia vind ik de spreuk prachtig en kan ik er vrolijk om lachen!
  Het is goed dat we handwerk/borduurwerk maken dat met onze tijd te maken heeft. Dat is toch leuk voor de nieuwe generatie!?
  @Maaike W, super leuk idee van je! Bij deze alvast van harte gefeliciteerd met de verjaardag van je oudste dochter en maak er met z’n allen een onvergetelijk feestje van. Dat zal zeker lukken. De meisjes zullen nog lang en vaak praten over dit feestje. Een mooie herinnering gaat het voor ze worden.
  @Tijm, die mensen die er lacherig over doen en het handwerken naar beneden halen zijn zelf waarschijnlijk niet creatief. Jammer, ze missen veel!
  @Basje, jij stond en staat stevig in je schoenen! Zo hoort het!
  @Lies, zien handwerken, doet handwerken! Enne… het levert heel veel gespreksstof op.
  @Tilleke Schwarz, … afwachten. Enkele jaren geleden dacht ik dat we het hoogtepunt hadden bereikt. Niet dus, en nu durf ik er niets meer over te zeggen. Wij blijven gewoon doorgaan!
  @mieke s, wij waren al jaren bezig en zullen niet snel stoppen.
  @Annelies vdB, gooi een balletje op bij Elsevier!
  @Saskia, Hahaha, prachtig geformuleerd!
  @ine, leuk dat jij die uitzendig hebt gezien. Ik heb gisteravond laat via uitzending gemist gekeken. Hierbij de link:
  http://cultuurgids.avro.nl/front/detailkunstuur.html?item=8249194
  Kijk vanaf 24 minuten tot bijna het einde. Je ziet Tilleke op het eind in beeld verschijnen en daarvoor hoor je de beoordeling over haar werk. Iedereen was zeer positief over het borduurwerk. De moeite waard om te kijken.

 12. Ik ben erg blij met de positieve vermelding door alle juryleden. Ik reageer misschien een beetje merkwaardig, maar na een dag in de rij staan en veel wachten was ik er wel klaar mee en wilde zo snel mogelijk naar huis. Verder had ik de camera niet zo in de gaten.
  Er is trouwens nog meer textiel(achtig) werk geselecteerd o.a. van Itie Langeland en een erg leuk thee servies van Inge van der Ven. Zij heeft een leuke website met o.a. werk gemaakt van gebruikte schoonmaakdoekjes, dweilen en theezakjes.
  groetjes,
  Tilleke

 13. k ben toch blij dat het op wat voor manier weer in de belangstellig komt hoor
  t is zooo leuk een handwerkhobby te hebben

 14. Handwerken ik moet er niet aan denken dat ik dat moet opgeven. Al komt niet elke dag iets zinnig uit met handen ik ben er wel mee bezig. Kan soms uren in boeken en mappen zoeken naar een nieuw patroon. Momenteel ben ik weer druk aan het knippen. Mijn kaarten moeten namelijk aangevuld worden.
  Wat betreft poezie-album. Ik heb daar zeer leuke herinneringen er aan. Jaren geleden gedichten voor mijn moeder gemaakt voor haar 65ste verjaardag. Voor elk gezinslid toen een gedicht gemaakt met leuke anekdotes erin.

 15. @ester, zo is het!
  @Hilda, ik kan ook zo maar verdwalen in de boeken. Ik ben dan op zoek naar iets speciaals, maar kom veel andere mooie textielonderwerpen tegen. Een uur is dan niets!
  @Anny, leuk! Dank je voor deze tip. Het is zelfs ‘heet van de naald’ want op 12 mei is pas het eerste nummer uitgekomen.
  http://www.molliemakes.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *