100ste geboortedag Annie M.G. Schmidt


We kunnen er vandaag niet omheen. Kranten, tv, radio, boekhandels, Google en noem maar op, iedereen heeft het over de 100ste geboortedag van Annie M.G. Schmidt! Ik dus ook! Voor mijn blog zijn de gedichtjes/liedjes die over handwerken gaan het leukste, maar daar schreef ik al eens over. Kijk hier en hier maar eens. NRC Handelsblad besteedt vandaag vier pagina’s aan Annie met een illustratie van Eliane Duvekot die je hierboven ziet waarop Annie straalt als de Hollandse koningin van het kinderboek. De Volkskrant had vrijdag 13 mei 2011 een interview met de streekhistoricus Gerard Lepoeter (81) uit Kapelle die Annie heeft gekend. ‘Ik kwam vaak in de pastorie met mijn opa, de koster. Annie was toen al ver in de twintig, werkte in de bibliotheek en was de weekeinden thuis. Aan de keukentafel zat ze altijd te lezen. Zei geen boe of ba. Ze zag me niet staan. Ik was nog geen 10, maar ik vond het raar.’ Op de vraag of Annie M.G. Schmidt arrogant was, zegt Gerard Lepoeter: ‘Er is een foto van haar uit 1930. Daarop loopt ze in Kapelle door de straat. Dan is ze 19. Hoe ze daarop kijkt! Er achterop heeft ze geschreven: “Ik loop langs de muur. Het weer is guur. Mijn jas is duur. Mijn smoel is zuur. Toch ben ik La Belle van heel Kapelle.”‘ Dit zegt veel over Annie en Kapelle, volgens Lepoeter. ‘Het dorp en Annie, dat is geen goede verstandhouding. Ze was bijzonder ongelukkig hier. Dat kan ik zonder enige reserve zeggen. Zij was een buitenbeentje in een gesloten gemeenschap. Het dorp lustte haar niet.’ Kapelle is veranderd en het komt alsnog goed tussen Annie en het dorp. Vandaag en morgen zijn er de bijzondere Anniedagen. Concert in de Dominee Schmidt kerk, Anniebal en tentoonstelling in het geboortehuis van Annie M.G. Schmidt.

6 gedachten over “100ste geboortedag Annie M.G. Schmidt

 1. Een zeer bijzondere vrouw die ons veel heeft nagelaten .
  De leuke liedjes je vergeet ze niet .
  Ik zou je in een doosje willen doen . . en je bewaahren . . . En dan hoor ik de uitspraak van Donald Jones , ook zo,n prachtig mens .
  Eigenlijk per vergissing kreeg ik een uitgebreid zender pakket dus dat werd meer betalen . Ik had dit echt niet bedoeld , maar er zit heel veel nostalgie in en ook over de oorlogs en bevrijdingsdagen .
  Tot dusver heb ik dit nog zo gelaten en zit mij te laven aan veel van vroeger .
  In een uitzending waarin al de omroepsters van weleer voorbij komen , dan ben je gewoon weer even jong .
  Wie kent nog het echtpaar Verty en Jack Dixon ?
  Die heb ik eens in een optreden gezien en ze waren ook vaak op TV . Alles nog zwart wit en wat genoten ze er van .
  We beleefden met al die uitzendingen leuke uurtjes .

 2. Ik zing:
  Annie Schmidt
  wie kent haar niet
  Annie Schmidt Annie Schmidt
  ja natuurlijk Annie Schmidt
  Annie Schmidt…….

 3. Nu met de kleinkinderen lees ik de kinderboeken weer eens. Pluk van de Petteflet, de Wiplala boeken. Toch redelijk actueel nog.
  Maar zo’n liedje als Vluchten kan niet meer bv….daar krijg ik nog steeds kippevel van.

 4. Ik heb het niet volgehouden tot 4.45 uur….maar dit meisje zag haar bedje pas heel laat.
  Heerlijk ongestoord genieten van de 7delige serie over Annie MG.
  Herinneringen aan haar boeken heb ik niet uit mijn jeugd. Maar dat werd later wel ingehaald met DS.

 5. Wat zal Annie een eenzame jeugd hebben gehad.
  Niet begrepen worden en anders zijn.
  Kapelle kan doen wat ze willen, daar verander je de herinneringen van Annie niet mee.
  Deze week heb ik op de tv gezien de jeugd van Mari van der Ven in Nistelrode, de juf heeft hier ook een heel vervelende rol in gespeeld, haalde Mari voor de klas en moest hij heen en weer lopen. Juf tot klas: Mari loopt net als een meisje, de hele klas begon te lachen en te joelen. Mari is een meisje.
  Nu is Mari de confrontatie aangegaan met deze juf en heeft de juf toegegeven: dat had ik nooit mogen zeggen.
  De pestkoppen van zijn klas hebben nooit begrepen hoe veel pijn ze dit lieve jongetje hebben gedaan.
  Gelukkig heeft Mari zich er boven uit geworsteld en is nu een bekende tv persoon.

 6. Ja, Annie M.G. is een echt icoon gewoorden. Dat had ze natuurlijk nooit kunnen denken, toen ze nog “biepmiep” was. Ik heb met mijn kinderen heel veel boeken van haar gelezen en wacht met smart op kleinkinderen, want het was zo leuk! (niet alleen daarvoor, hoor:-)
  Liefs,
  Janny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *