Exposities, textieldagen en een Hip en Handgemaaktmarkt


Landgoed Verhildersum te Leens organiseert zaterdag 4 en zondag 5 juni 2011 voor de zevende keer textieldagen in de museumboerderij van Verhildersum, van 10.30-17.00 uur. Deze keer met als thema ‘Nuttig en Fraai: textiel, mode en design’.

Er is tijdens deze dagen voor de liefhebbers van textiel weer veel te beleven. Informatie- en verkoopstands vullen dan de museumboerderij, waarbij demonstraties en het uitwisselen van ideeën centraal staan. Tevens word je in de gelegenheid gesteld materiaal aan te schaffen en gratis korte workshops te volgen.

Wat is er te zien en te doen?
Oude handwerktechnieken staan weer volop in de belangstelling. Denk maar aan de vele breiclubs, die als paddenstoelen uit de grond schieten. Ook quilten, vilten, haken, het werken met kralen, enz. zijn in. Tijdens deze textieldagen kun je de moderne toepassingen van allerlei oude technieken zien en zelf proberen en creatieve ideeën opdoen. Naast de vele diverse stands is er een breicafé, een ruilhoek voor handwerkmaterialen en een Eerste Hulp bij Handwerkproblemen.

Het thema ‘Nuttig & Fraai: textiel, mode en design’ sluit aan bij de textielexpositie ‘Mode en het Groninger Platteland’, die van 2 april tot en met 11 september 2011 in het Koetshuis van Verhildersum plaatsvindt. Daarin wordt aandacht besteed aan de relatie tussen de Parijse mode en de mode en dracht in Groningen van eind 18e eeuw tot begin 20e eeuw.

Je toegangskaart is geldig voor het hele landgoed, dus ook voor de tentoonstelling ‘Mode en het Groninger Platteland’.

Voor meer informatie kun je terecht op de site van Borg Verhildersum.
——————————


En de verbeelding sprak, een expositie van textielkunst over het Wevershuis in het Wevershuis tot en met zondag 19 juni 2011 door textielgroep TEXT88.


Weven om te leven – Coco Bouwmeester

De leden van textielgroep TEXT88 brachten afgelopen herfst een bezoek aan het Wevershuis en zag de tot de verbeelding sprekende elementen. Een versleten bedstee, een tochtige zolder, een donkere kelder, een petieterig plaatsje, verweerde tegels, verdwaalde kranten, beschimmelde muren …, alles is voedsel voor fantasieën en verhalen.

Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 16.00 uur, ’s maandags gesloten. In de weekends is één van de exposanten aanwezig voor tekst en uitleg.
——————————


Primeur voor Terneuzen: ‘Beweging en contrasten in textiel’. Het is ‘De Galerie’ in Noordstraat 2 gelukt om een groot aantal textielkunstenaars uit heel Nederland bijeen te brengen voor een expositie in de maand juni. De kunstenaars zijn allen lid van de Nederlandse organisatie Steek Plus, zij experimenteren met textiel, combineren oude en bijzondere technieken en gebruiken nieuwe materialen. Zij laten zien dat textiel voortdurend in beweging is. Op de zaterdagen is er telkens één kunstenaar aanwezig om te demonstreren. De expositie is van 1 juni tot 1 juli 2011.

Openingstijden: woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. Koopzondag (laatste zondag van de maand) 13.00 tot 17.00 uur.
——————————


De expositie Hoogadellijke kant is tot 30 oktober 2011 te zien in de Abdijkerk van Thorn. Een 70-tal historische kantwerken (circa 1550-1800) uit de collectie van Jan Geelen worden tentoongesteld.

De hoogadellijke stiftdames die in Thorn verbleven kleedden zich, conform hun status, niet in sobere habijten, maar in rijke gewaden die uit kostbare stoffen waren vervaardigd. Vanaf de late zestiende eeuw zien we dat ook kant aan populariteit wint bij de dames. Op schilderijen en silhouetprenten uit de zeventiende eeuw vinden we afbeeldingen van stiftdames, op hun paasbest geportretteerd, waarop kledingstukken en accessoires gemaakt van de kostbare kant te zien zijn.

Maar ook in de kerk vindt de kant zijn weg, als versiering van albes en superplies, of stroken aan altaarkleden en op communiebanken.

Openingstijden: maandag van 13.30-17.00 uur, dinsdag tot en met zaterdag van 10.00-17.00 uur en zondag van 12.00-17.00 uur.

MarjaB bezocht deze schitterende expositie en vindt deze tentoonstelling een absolute aanrader. Bovenstaande foto maakte MarjaB in de Abdijkerk.
——————————


Op zondag 5 juni 2011 wordt voor de vierde keer op rij de Hip en Handgemaaktmarkt gehouden in Deventer. De markt is als vanouds op de prachtige locatie aan het water bij Grandcafé DOK H2O. De markt is succesvol en de deelnemers zijn zoveel mogelijk mensen die webwinkels hebben en unieke dingen maken. Het aanbod is veelomvattend. Van sieraden uit touw en vulkanisch gesteente tot kunstige collagekaarten, van barok gevormde ringen tot de meest bizarre poppen, van tassen van stofsnippers of leer tot eigenwijze kinderkleding, van gestapeld servies tot… te veel om op te noemen.

Zondag 5 juni 2011 van 10.00 tot 16.00 uur in Deventer.
——————————

In Museum Kerkelijke Kunst in Workum is tot en met 15 september 2011 een kleine, maar fijne tentoonstelling van glas-in-lood-quilts te zien. De quilts zijn voor het merendeel vervaardigd door de martini-quiltsters uit Dokkum. De dames quilten, deels bijbelse voorstellingen die lijken op gebrandschilderde ramen.

Openingstijden: maandag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.

14 gedachten over “Exposities, textieldagen en een Hip en Handgemaaktmarkt

 1. Wat een uitgebreide informatie wordt ons aangeboden .
  We mogen toch niet klagen met zoveel schoons textiel en handwerken .
  Je zou zeggen hier is nog niets te merken van het alsmaar bezuinigen .
  Dat het zo mag door blijven gaan en hopen dat er steeds weer een geschikte locatie is te vinden om zoveel moois te kunnen tonen .
  Leuke plannen maken voor een gezellig dagje uit en je krijgt er weer zoveel inspiratie door op zo,n dag .
  Wat een ijverig manneke met z,n stekelige koppie achter het weefgetouw .

 2. “Hip en handgemaakt markt”, daar zou ik wel een kraampje willen hebben. Maar Deventer is toch wel erg ver weg van hier.
  Misschien dat er hier in het Zuiden ook zoiets georganiseerd zou kunnen worden?

 3. Natuurlijk besteedt Google vandaag aandacht aan de 100ste geboortedag van AnnieMG.
  Maar waarom altijd die nadruk op Jip en Janneke? Ze heeft zoveel meer juweeltjes gemaakt.

 4. @Saskia: zou dat niet komen door de zwarte figuurtjes van Fiep Westendorp? Maar ik ben het met je eens hoor. Gister nog in Editie NL gehoord hoe gedateerd Jip en Janneke zijn. Ben benieuwd hoe lang ze nog leven. Wie leest nog Ot en Sien?
  Berthi, we hebben een weekendje Groningen geboekt en gaan eindelijk eens naar Borg Verhildersum. Thorn is lekker dichtbij!

 5. Wat is er weer veel op handwerkgebied te zien in het land.
  De textieldagen op de borg Verhildersum zijn voor mij een thuiswedstrijd en hoop weer vele van jullie te ontmoeten.
  Dit jaar zit ik samen met vakvrouw Jeanny Cobben “MERKLAPPERIE” bij de Eerste hulp bij handwerkproblemen.
  Leuk Mieke dat je ook naar Groningen komt.

 6. waar moet ik nou naar toe??? Ik wil zo graag naar Verhildersum en naar Thorn, Ik zal mijn chauffeur eens lief aankijken en misschien lukt het één of ander Fijn weekend Basje

 7. Heerlijk weer zo veel te doen! Voor mij zal het Thorn worden, vermoed ik. Wel een eind rijden maar och.. om iets moois te zien vind ik dat niet zo erg.
  Dank voor de leuke info.
  Janny

 8. saskia, misschien omdat de meneer van de doodle in Zuid Korea alleen de kinderverhaaltjes (plaatjes) (her)kent !!??;-))

 9. ooo wat heerlijk veel !!
  De flyers/posters zijn al een lust voor het oog.
  Ben bang dat ik het daar mee moet doen ;-))

 10. Wat is er weer veel mee te maken en te zien.
  In eerste instantie ga ik voor de Textieldagen in Leens.
  Ik verheug me erop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *