Tambani: A Window on African Folk Tales

Mien B. was gisteren voor de tweede keer in Veldhoven. Samen met een vriendin bezocht ze opnieuw de Open Europese Quilt Kampioenschappen. ‘Dit moet je zien’, zei Mien B. tegen me. Prachtige kleine en iets grotere borduurwerkjes, afkomstig uit Zuid-Afrika, werden uit de tas gehaald. Geweldig, hier moest ik meer van weten. Terwijl ik op pad was naar Ina le Roux nam Peter mijn taak over.


Zoals ik al zei verkocht Ina le Roux in Veldhoven kleine en grote borduurwerkjes die gemaakt zijn door Venda vrouwen in Zuid-Afrika zodat zij zelf hun geld kunnen verdienen. Elk borduurwerkje heeft een eigen verhaal. Ik kocht het borduurwerkje van PM – Priscilla Matlari – . Een klein kaartje met een foto van Priscilla is toegevoegd en ook een briefje met het verhaal achter dit borduurwerk. Ik had een leuk gesprek met Ina en zij vertelde mij het volgende over het bovenstaande borduurwerkje: ‘Een Venda man was getrouwd met een vrouw die vijf zonen ter wereld bracht. Op een dag werd deze vrouw aan de kant gezet. Ze kon vertrekken, de man was verliefd geworden op een jongere vrouw en zij werd zijn tweede vrouw. De vrouw met haar kinderen vertrok en kwam terecht bij een afgelegen stuk grond. Samen met haar zonen ging ze een hut bouwen en zaad in de grond stoppen. De oogst was enorm: pompoenen, pepers, bonen, mais en tomaten. Haar ex-man zag de geweldige oogst en vond dat zijn eerste vrouw dit moest delen. “Phfutseke”, was haar antwoord, ofwel: donder op!’

The husband who left me is far behind me. He is history now. I earn my own money to support my children.

Deze prachtige borduurwerkjes met verhaal kun je verwerken in een quilt, maar ook als kaart gebruiken of gewoon een mooi plekje geven in je huis/werkkamer. Ben jij, net als ik, onder de indruk van dit project en is je interesse gewekt, kijk dan op de website van Tambani.

Ina le Roux had een lange reis achter de rug voordat ze in Veldhoven kwam. Vanuit Zuid-Afrika ging ze eerst naar Amerika, daarna naar Nederland en vandaag vertrok ze weer naar Zuid-Afrika.

16 gedachten over “Tambani: A Window on African Folk Tales

 1. Wat een lieve borduurwerkjes, mooi gemaakt met de kettingsteken.
  “phfutseke” de vrouw had gelijk, wel de lusten maar niet de lasten.

 2. Wat ben ik blij dat ik zondag nog een keer naar Veldhoven ging en toen deze borduurwerkjes “ontdekte”!

 3. Bij deze borduurlapjes moest ik direct aan jou denken, Mien. Het project lijkt sterk op dat van de Afghaantjes.

 4. Echt wat voor jou een borduurwerkje met een verhaal…… zo staat het ook in je log… Verhalen daar hou ik van !
  Prettige dag verder.
  p.s. Zaterdag is in Onstwedde de Kunstroute…Paulie Smit (Merkwaardig) doet er ook aan mee en heeft open huis met haar Lappen maar ook met haar Enveloppen !!
  Daar zitten ook verhalen aan vast.

 5. Wanneer ik dit zie, denk ik aan Mien B. In Roermond was ze druk bezig om de borduurwerkjes onder te brengen bij de creatievelingen.Leuk dat deze vrouwen ook hun verhalen erbij schrijven.

 6. de verhalen achter de werkjes zijn zo mooi. Ik ga eens snuffeln of er ook een boeje van is Ga je nu na-geniten Berthis of alleen maar opruimen, basje

 7. Lieve Berthi,
  Wat mooi die verhalen achter de borduurwewrkjes. Kun je die in Nederland ook kopen? Je hebt een heel mooie gekocht vindt ikzelf. Zo knap het doorzettingsvermogen van deze vrouwen om zo in hun levensbehoeften te voorzien. Bedankt dat het ons laat zien. Het open huis bij mij thuis is inderdaad a.s. zaterdag van 10 tot 17 uur. Ik ben benieuwd hoe het zal gaan en of er veel belangstelling voor is. Je hoort het nog wel Paulie

 8. Prachtige borduurwerkjes kwam ik tegen. Deed mij direct denken aan mijn geborduurde kussen dat ik kocht in Johannesburg. Dat is ook gesigneerd door de maakster. Maar komt niet van het Venda project, maar van Kaross, als ik het goed begrepen heb is dat een Shenganen stam in Zuid Afrika. Het is allemaal handwerk en het kost heel weinig, voor onze westerse begrippen. Ik hoop dat de vrouwen in ZA er een goede boterham aan verdienen.
  Margriet

 9. Wat jammer dat ik die stand niet gezien heb. Wat een goed plan en wat een sterke vrouw met haar Phfutseke.
  Anneke SK

 10. Prachtige borduurwerkjes met een verhaal .
  Heel mooi gedaan en die leuke opvulsteek allemaal kettingsteken . Lijkt op het tamboereren .
  De kleuren zijn ook heel mooi .
  Heftige belevingen voor de vrouwen , maar zoveel kracht om moedig arbeidzaam verder te leven en zorg geven aan haar kinderen .

 11. Tja dit heb ik dus ook gemist. Wel jammer, want wat een leuk initiatief!
  Dat verdient extra aandacht.

 12. @Saskia, het heeft inderdaad iets weg van de Afgaantjes, maar het verhaal achter deze borduurwerkjes maken het af.
  @Lies Huizer, verhalen en nog eens verhalen! Ik ben er dol op!
  Goed dat je de schrijft over Paulie! De mensen in het noorden van het land moeten zeker naar het werk van Paulie gaan kijken.
  @Hilda, Mien kan zou ambassadrice worden van dit soort projecten.
  @Basje, vor zover ik weet is er (nog) geen boekje van.
  Ik doe beiden: genieten en opruimen!
  @Paulie Smit, de borduurwerkjes zijn nog niet in Nederland te koop, maar dat kan binnenkort misschien veranderen want Laurierboompje toonde interesse.
  http://www.laurier.nl/
  Ik wens je veel succes voor a.s. zaterdag en ik hoor graag hoe het verlopen is.
  @Margriet, leuk dat jij borduurwerk uit Zuid-Afrika in huis hebt.
  @Jessie en Anneke en Ine, volgend jaar dus weer naar Veldhoven in de hoop dat Ina er ook zal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *