Blues: het thema van de Open Europese Quilt Kampioenschappen

Moederdag, 28 graden Celsius en de laatste dag van de Open Europese Quilt Kampioenschappen in Veldhoven. Een prachtige afsluitingsdag met wederom veel belangstellenden voor het verhaal achter de mangeldoek. Natuurlijk kwamen de bezoekers niet alleen voor de jacquard damast geweven doeken. Nee, ze konden maar liefst ruim 1200 quilts van zeer dichtbij bewonderen, hun lapjesvoorraad aanvullen, workshops volgen en een praatje maken met de mensen van de gastcollecties. Een zeer uitgebreid programma waar je meerdere dagen mee vooruit kon. Het thema voor de wedstrijd was dit jaar Blues. Vandaag nam ik de tijd om een grotere ronde te maken en enkele Blues quilts te fotograferen.


Elly Prins (Nederland) – Blues – : ‘Het veelbetekenende begrip “blues” heeft evenveel ladingen. Elk zo verschillend, voor ieder iets persoonlijks en toch komen ze allemaal hier samen: muziek, kleur en vooral emotie.’


Miriam Aronowitch (Israël) – Blues – : ‘Toen ik met deze quilt begon, wist ik dat hij blauw zou worden. Al het andere gebeurde stapje voor stapje. De saxofoon symboliseert volgens mij de Blues en daarom heb ik hem afgebeeld. Alle stofjes had ik al thuis op drie na en ik heb heel kleine stukjes gebruikt. Het was een echte uitdaging!’


Orna Ron (Israël) – Rhythm & Blues memories – : ‘Deze quilt heb ik zelf ontworpen. Het is een collage van bedrukte stoffen met daarop Rhythm & Blues artiesten, noten en instrumenten. Om van de kleurrijke inkjet printer stoffen een muzikaal verhaal te maken heb ik hierop machinaal gequilt, geborduurd en met kralen gewerkt.’


Aliza Inbar (Israël) – The band – : ‘Als ik aan “Blues” denk, zie ik een groep muzikanten saxofoon, drums, gitaar en orgel spelen en dat heb ik op mijn quilt afgebeeld.’


Janneke de Vries (Nederland) – Graceful dance – : ‘Blues dancing: Het is een moderne term voor een familiaire, historische swingende dans, vanuit de Sahara in Afrika. Het is een traditionele Afrikaanse dans die door zowel mannen als vrouwen en gemengd gedanst wordt. Ik heb er met alle respect een: Graceful “Blues” Dance van gemaakt.’


Grace Meijer (United Kingdom) – Too late – : ‘Ik heb geprobeerd de “Blues” op verschillende manieren weer te geven, niet alleen qua muziek maar ook qua stemming en kleur.’


Soelvi l. Krokeide (Noorwegen) – Mood indigo-Kaleidoscopic man – : ‘Het ontwerp is gebaseerd op oude foto’s van Frank Sinatra. Ik wilde zijn complexe en veelzijdige persoonlijkheid uitbeelden en daarom heb ik hem afgebeeld in caleidoscoop blokken.’

19 gedachten over “Blues: het thema van de Open Europese Quilt Kampioenschappen

 1. Wat doe je als je niet kan slapen ??? nou gewoon even kijken of Berthi al thuis is en uitgepakt heeft !!
  Niet te geloven daar staat me toch weer een prachtige serie Quilts op haar log.
  Zo kunnen de thuisblijvers volop meegenieten en denken: Volgend keer toch maar proberen te gaan !!
  En wat zie ik onder het “kopje”” gezelligheid een foto met 2 dames (ben jij die linkse??)

 2. Net terug uit Frankrijk kan ik bij jou toch een beetje genieten van het quiltgebeuren dat ik heb gemist. Mooie quilts !

 3. na een paar drukke dagen zie je toch weer kans ook wat van de tentoonstelling te plaatsen. Super quilts, hoewel voor mij het nog steeds “gebruik”dekens worden. Ik vind het heel knap De kleine zwarte figuurtje die over het scherm dansen, de vrolijkheid straalt eraf, Bsje

 4. Al ben ik meer een belangstellende van het traditionele werk , dit zijn toch ook ware kunststukken . De muziek spat er van af .
  Wat is het Quilten opgebloeid in de laatste jaren . We weten dat het al een oude techniek is , maar na de grote Amerikaanse expostie in Amsterdam en het weekblad Margriet die kwam met een grote wedstrijd , het Quiltersgilde werd geboren .
  Hoevelen er nu genieten om met lapjes bezig te zijn . En wat zijn ze kunstig bezig .

 5. Wat is het allemaal weer een pracht.
  Echte kunstwerken zijn het geworden.
  Bedankt voor het meekijken.

 6. Ja, die bovenste heeft niet voor niks twee prijzen. Gek toch, dat ie in het echt zoveel mooier is dan op welke foto dan ook.
  Al zijn je foto’s prachtig hoor, Berthi. Maar zelfs de foto van professionele fotograaf (cd-tje wat je kon kopen) geeft een schraal beeld van juist die quilt. Hoe zou dat toch komen?

 7. Klik op de site en je kunt er de uitslagen bekijken van de winnende quilts en ook nog leuke video’s !

 8. Berthi ik denk zo maar dat het voor jezelf ook heel fijn was om al je doeken weer eens in volle glorie te zien.
  Thuis zitten ze zeker altijd opgerold ??

 9. Wat een prachtige quilts. En grappig dat iedereen bij `bleus` toch aan de muzieksoort denkt.
  Wat zullen het bijzondere dagen voor je zijn geweest.
  Liefs,
  Janny

 10. Knap werk allemaal. Mooie kleuren. Zelf ben ik meer voor de traditionelkere quilts. maar vind het kanp dat mensen dit op deze manier kunnen ontwerpen. Ik denk dat ze de prijzen meer dan verdiend hebben.

 11. @Lies Huizer, poeh, poeh zeg, dat was voor jou echt midden in de nacht! Als ik niet kan slapen, heb ik toch niet de puf om achter de pc te kruipen, maar jij dus wel.
  Nee, dat ben ik niet. Het is vast mijn dubbelgangster!:-)
  Ik hoop dat je na het bekijken van deze quilts nog goed hebt kunnen slapen.
  @Annelies vdB, je hebt het vast fantastisch gehad in Frankrijk!
  @Basje, we blijven bezig!:-) Hoe was het spreekwoord ook al weer? Ledigheid is des duivels oorkussen…
  @Mieke S, een van de vele mooie quilts!
  @Gerrie, jammer dat ik die expositie in Amsterdam nooit heb gezien. Ik was toen nog niet zo intensief bezig met textiel.
  @Jessie, het is nagenieten van al het moois dat te zien was in Veldhoven.
  @Saskia, … omdat we handwerk/textiel gewoon in het echt moeten zien! Een reden om naar beurzen en exposities te gaan.
  @Katrien, zeker weten!
  @Mien B., heel goed van je dat jij gistermiddag samen met een vriendin bij mij langs kwam om die prachtige Afrikaanse borduurwerkjes te laten zien. Het resultaat staat te lezen in de volgende log.
  @Elma, leuk berichtje voor jou! In Leuven is een groep dames bezig om een pronkrol te maken! Binnenkort wellicht meer hierover op mijn blog!
  @Elly, deze beurs is ook echt iets voor jou.
  @Lies Huizer, daar heb je helemaal gelijk in want de doeken worden op de rol bewaard.
  @Janny, je kunt er natuurlijk ook een andere betekenis aan geven, maar op de een of andere manier gebeurt dat niet.
  Het waren ontzettend gezellige dagen. In mijn directe omgeving stonden ook nog eens erg leuke en gezellige mensen.
  @Ieke, absoluut!
  @Marijna, er zijn ook altijd voldoende traditionele quilts te bewonderen. Het is een mooie mix van hedendaags en traditioneel. Iedereen komt aan zijn trekken.

 12. @Berthi, prachtig dat ze in Leuven ook aan de rol zijn.
  De deftige “souvenir de ma Jeunesse” gaat nu als Pronkrol door het leven. In Groningen werden het pronkrollen genoemd en die naam wordt nu bijna overal gebruikt.
  Op maandag 16 mei 10.30-17.00 is er een jubileumverkoop in Museum Belvédére in Oranjewoud van Tesselschade-Arbeid Adelt.
  Met om 11.30 een lezing door Gineke Arnoldi,
  conservator Mode en Textiel Fries Museum.
  Na de lezing de mogelijkheid om oude handwerken te laten beoordelen.
  Als extra Activteiten: demonstratie kantklossen en handwerken.
  Van 5 dames uit het noorden zullen vele meters pronkrol worden getoond.
  Details uit deze rollen waren al in de pronkjournalen te zien.

 13. Wat een prachtige “Blues…”
  Orna en Aliza, Janneke de Vries springer er toch wel uit… prachtig….heb er geen woorden voor…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *