PATROON: Friese merklap 1786Hier is dan het langverwachte patroon van de Friese merklap 1786 uit de collectie van het Zuiderzeemuseum. Ik wil hierbij het Zuiderzeemuseum hartelijk danken voor de toestemming die ze mij hebben gegeven om het patroon te plaatsen op mijn blog.

KLIK OP DE AFBEELDINGEN om het patroon op groot formaat te zien op je beeldscherm zodat je het kunt uitprinten. Hierna kun je direct borduurstof, naald en garen bij elkaar zoeken en aan de slag gaan. Je begrijpt dat ik nu al heel nieuwsgierig ben naar de ‘nieuwe’ uitvoering van de Friese merklap 1786. Ik zou het dan ook erg leuk vinden als je te zijner tijd een digitale foto naar mij zou willen sturen van jouw Friese merklap 1786. De foto’s ga ik uiteraard op mijn blog plaatsen. Ik wens je veel borduurplezier met deze inmiddels misschien wel meest bekende merklap van Nederland.

Voor de borduursters die graag de kleuren willen gebruiken die ik heb uitgekozen volgt hier het kleurenschema:
2 – zwart puntje – DMC 840
4 – driehoekje – DMC 930
5 – v – DMC 931
6 – z – DMC 3051
7 – zwart blokje – DMC 934
8 – x – DMC 310

Nummer 3 zie ik niet staan op het patroon, maar dat moet het + zijn dat voor DMC 437 staat. Deze kleur wordt alleen sporadisch gebruikt bij de eerste drie alfabetten.

Vooruit, nog één keer alle links naar de zoektocht op een rijtje: het eerste berichtje verschijnt op 13 maart, drie dagen later vind ik de Friese merklap 1786, op 21 maart komt er een vervolg, op 27 maart duikt er weer een replica van de Friese merklap op, twee dagen later vindt MoniqueK in een lade borduurstof waar een klein gedeelte van de merklap op geborduurd is, op 31 maart kom ik in de knipselmap krantenartikelen tegen over de grote merklappenexpositie in 1972 in Hoorn, op 6 april laat ik de replica Friese merklap zien die geborduurd is door Hanny Waardenburg in 1975, op 25 april laat ik mijn kleurkeuze zien met een geborduurd proeflapje en vandaag is het dan zover dat iedereen een begin kan maken met zijn/haar eigen Friese merklap 1786! We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde zoektocht en wie weet wat voor nieuwtjes er nog volgen.

Ik wil iedereen heel hartelijk danken die op welke wijze dan ook heeft meegewerkt om de zoektocht naar de Friese merklap 1786 tot een succes te maken.

64 gedachten over “PATROON: Friese merklap 1786

 1. Hallo Berthi,
  Wat een happy end! Geweldig fijn dat je het patroon mag plaatsen.Zo kan een ieder van ons die dat wil zich uitleven in kleurkeuze en verleden laten herleven. Heel hartelijk dank voor alle moeite. Grote klasse!!!!!!!!!
  Veel plezier gewenst voor iedereen die deze merklap gaat borduren.

 2. Berthi, gefeliciteerd!! Mooie afsluiting van een leuke speurtocht.
  Nogmaals bedankt voor alle moeite!
  Groetjes Janneke

 3. Nou volgens mij nog lang geen afsluiting van deze Historie…ben benieuwd wie als eerste deze lap na maakt.
  En zou D.E. hier nu al erg in gekregen hebben ???
  In een folder van de zorgverlener”” AAFJE””
  zag ik vandaag een plaatje van een Huiskamer met aan de muur een gedeelte van een lap die mij aan Mies Bloch deed denken.
  Allemaal figuurtjes met ballonnen en vlaggetjes … Koninginnedag ??

 4. Bedankt Berthi voor het patroon en het vele werk dat je hebt verzet in je speurtocht om achter het patroon te komen,het was ook heel interesant om te lezen,ik ben ook benieuwd naar de kleuren die de borduursters er voor gaan gebruiken
  groetjes Yvonne

 5. Prachtig , wat betekenen de cijfertjes en denk er om dat de bovenste rij over drie daadjes gaat.
  Mooi dat hij nu voor iedereen is geworden.
  Groeten ELza.

 6. Wat een verrassing, op 1 mei de dag van de arbeid staat het patroon voor ons klaar.
  Net het patroon afgedukt voor het archief, een merklap waar weer een extra verhaal aan toegevoegd is.
  Allen bedankt die dit mogelijk hebben gemaakt.

 7. HOERA! (x 3). Wat een fantastisch resultaat van een spannende zoektocht! ben benieuwd in hoeveelvoud de merklap geborduurd zal worden …

 8. Wat een mooi verhaal van een zoektocht met een happy end. Wat fantastisch dat wij allemaal mee konden genieten en nu het patroon hebben.
  Dank je wel aan allen die meegeholpen hebben.
  Marian

 9. Helemaal onderin links in het tweede gedeelte, heeft de ‘poot’ van de 6 een kruisje te weinig.

 10. Een heel fraai resultaat van een spannende speurtocht.
  Dank aan allen die hieraan hebben bijgedragen. Leuk !

 11. Veel dank voor al het speurwerk dat aan de publikatie van het patroon vooraf ging. De uitleg van de symboliek was heel welkom.

 12. Elza, de cijfertjes staan voor de kleur…
  bijv. 2 is DMC 931 blauw… (of anders)
  Berthi, reuze bedankt voor het vragen van toestemming voor het plaatsen van dit patroon.
  Het vinden ervan heeft zoveel voeten in de aarde gehad, dat ik het resultaat een flinke pluim waard vind.
  Nogmaals heel hartelijk dank voor al jouw inzet, klasse.
  Op naar de volgende keer?????? Ja ja, je hebt het druk met wachtende meisjes…
  Maar hoeft ook niet meteen!!!!!!!
  Ik wens iedereen die aan de lap begint heel veel succes.
  Groet Cathrina

 13. Lies, was dat niet die waar Mijna naar vroeg???? De kalenderlap, heb bij Aafje gekeken maar de folder staat niet online….

 14. Berthi, alle lof! Je hebt heel veel tijd en moeite in deze zoektocht gestoken. Het patroon is de kroon op al je werk.
  Hartelijke groet, Renette

 15. Heel Heel veel dank voor het patroon en de inzet die je allemaal gedaan hebt.
  Het was een hele mooie speurtocht heb met plezier gevolg.
  Ook dank aan allen die hier aan meegewerkt hebben.Nogmaals bedankt.
  Geer,

 16. Berthi, wat leuk dat je deze toestemming hebt gekregen! Ik ben met jou, ook erg benieuwd hoeveel mensen hem gaan maken! Wat een reclame op de TV al niet te weeg kan brengen. Super!!!

 17. Wat leuk dat je zoektocht, die door velen is gevolgd, zo’n mooi einde heeft gekregen in de vorm van het patroon. Ik print het dadelijk uit en ga aan de slag; ben bijna klaar met mijn tussendoorprojectje. Dank je wel voor je inspanning en ik ben benieuwd naar alle lappen!

 18. Je hoeft de merklap niet helemaal te maken, ook een gedeelte kan gebruikt worden.
  Prachtige oude motieven die ook in 2011 prachtig in de pronkrol passen.

 19. Berthi fantastisch het is je gelukt. Na heel veel werk verzet te hebben, ben je eindelijk beloond. Natuurlijk heb je ook hulp gehad van andere mensen ook zij hartelijk dank voor jullie inzet. Ik zal de gehele merklap niet maken maar een klein onderdeel zal zeker verwerkt worden ergens in. De dames die wel aan de hele lap beginnen, heel veel succes ermee.
  En nu de goede knop gebruiken voor het plaatsen

 20. Geweldig dat je toestemming hebt gekregen, we gaan zeker een bezoekje aan het Zuiderzeemuseum afleggen dit jaar!
  Berthi, chapeau voor al je werk in dit onderzoek!
  Mogen de vlijtige borduursters onder ons hun eindresultaat nog laten zien op je weblog?

 21. Dank voor al je moeite. Het resultaat overtreft de verwachtingen.

 22. Mijn laatste vraag is overbodig zag ik later, zat al met mijn hoofd bij andere dingen. Ik had trouwens niet verwacht dat het patroon op 2 a4 zou passen, de merklap kwam op mij zo groot over. Aan de andere kant is 2 a4 een mooi te overziene grootte voor een na te borduren merklap. Ik ben benieuwd hoe snel de eerste 2011 versie zich aandient en uiteraard hoe die er uit ziet!

 23. Is de zoekocht helemaal af?
  Wachten we niet allemaal op de afbeelding van de enige echte?

 24. Mooi resultaat en het zal zeker nog een vervolg krijgen .
  Het wachten is op de borduursters die aan de slag gaan en dat willen we ter zijner tijd ook graag zien .
  Het worden allemaal merklappen met een lang verhaal over het ontstaan er van .
  De mensen die er iets uit zullen kiezen om toch een deeltje er van te gaan uitvoeren dat zijn net snoepers om het mooiste bonbonnetje van het schaaltje te nemen .
  Wat is er al een werk verzet om het zover te kunnen krijgen dat nu het patroon zo maar voor ons ligt . Schouderklopjes aan alle zoeksters en vooral Berthi die hier een plekje beschikbaar stelde .

 25. Geweldig dit patroon, een kroon op je werk na zoveel onderzoek.
  Els

 26. Ik sluit me aan bij Dout, ik had het heel leuk gevonden als Gieneke Arnolli haar totaalvisie op de Friese merklap 1786 had gegeven, ik kan me ook voorstellen dat ze de originele merklap zou willen bekijken. Gieneke heeft natuurlijk wel een van de symbolen van de merklap verklaard op het weblog van de Friese merklappen.

 27. Wat leuk!!!!
  De aanhouder wint. En voor zover ik gelezen heb zijn de eerste kruisjes ook al gezet.

 28. Dank je wel voor alle leuke reacties! Ik hoop dat er nog een kleurenfoto komt van de originele Friese merklap uit 1786. Verder zal er zeker een aantal nieuwe Friese merklappen 1786 geborduurd worden die we hopelijk t.z.t. hier kunnen bewonderen.
  Cathrina, mijn zoektocht gaat richting burgerweesmeisjes van het Burgerweeshuis uit Amsterdam. Dus… voor mij geen nieuwe zoektocht! De burgerweesmeisjes beginnen echt ongeduldig te worden. Zij willen in een mooie publicatie vastgelegd worden. Het wordt ook de hoogste tijd. De meisjes hebben helemaal gelijk. Het is goed dat ze mij tot de orde roepen! Blijkbaar heb ik dat nodig want ik heb me al te vaak laten afleiden door andere projecten en dat mag vanaf nu niet meer gebeuren.

 29. Berthi Bedankt!! Heel geweldig en ik hoop dat tzt er hier veel mooie merklappen te zien zijn. Ik heb ‘m ook opgeslagen en ga hem zeker in de toekomst borduren!
  Groetjes,

 30. Heel erg bedankt Berthi!
  Heel veel sterkte met de burgerweesmeisjes, we kijken er ook naar uit.
  vrolijke groet!

 31. Berthi, bedankt voor het plaatsen van
  “de merklap” het patroon ligt klaar, nu nog het stof en het garen. En natuurlijk elke keer weer de tijd vinden om te borduren.
  Maar dat gaat zeker lukken.
  Groetjes José.

 32. @Berthi,dit keer zal het patroon wel bewaard blijven, denk je niet?! Heel veel succes in elk geval met de burgerweesmeisjes, zij verdienen alle eer voor hun werk.

 33. @Maaike W, ik verwacht van wel. Ik heb het patroon digitaal naar het Zuiderzeemuseum gestuurd! Het lijkt me goed als ze het patroon uitprinten en bewaren bij de lap die Hanny Waardenburg heeft geborduurd.

 34. Wat geweldig dat dit nu het resultaat is van staaltje speurwerk, doorzettingsvermogen, vasthoudendheid en samenwerking…
  Super!!!

 35. Dout, dat is ook wat ik graag zou willen.
  De zwart/wit foto, daar kan ik weinig mee….
  Wie weet komt he tnog zover…

 36. @Cathrina, wellicht komt de kleurenfoto nog. In mijn mail die ik naar het Zuiderzeemuseum heb gestuurd, heb ik hier naar geïnformeerd.
  We zullen geduld moeten hebben tot de fotograaf weer in het museum komt.

 37. Net terug uit Frankrijk, vind ik het patroon van de merklap bij jou! Ik was er natuurlijk heel benieuwd naar en ga hem snel printen. Het lijkt mij een mooi zomers werkje om deze merklap in ‘eigen’ kleuren te borduren. Bedankt Berthi en alle anderen voor de zoektocht en spannende logjes van deze merklap!

 38. Berthi, heel erg bedankt. Ik heb hem opgeslagen, want ik kom er momenteel nog niet aan toe. Ben met zoveel borduurwerkjes bezig, dat deze even in de wachtrij moet, maar ik ga hem zeker borduren. Nogmaals heel erg bedankt en ik ga zeker nog naar het Zuiderzeemuseum.

 39. @berthi , geduld heb ik wel..
  Mijn volgende zoektocht naar een patroon heeft ook alweer resultaat gehad.
  Na een week alles in kannen en kruiken..
  Dat kan alleen als er lieve dames zijn die je willen helpen…
  Geweldig vind ik dat…..
  Fijn weekend gewenst …. met veel mooi weer.

 40. Wat een mooi verhaal van een zoektocht met een happy end.dankjewel gr. Aukje

 41. Ik heb al heeeeel lang niet geborduurt, maar ik heb weer zin nu ik dit patroon heb uitgeprint. Harstikke bedankt Museum en Berthi.. liefs van Janita

 42. @Janita Mantel, ontzettend leuk dat jij deze merklap ook gaat borduren. Stuur je me een foto als hij klaar is?

 43. Als zeeuwse met Fries bloed door de aderen kan ik niet wachten om te beginnen, heb net alles uitgedraaid en nu naar de winkel voor spullen. Als hij klaar is stuur ik een foto. Prachige zoektocht met een mooi eind!

 44. @Ineke, geweldig dat jij gaat beginnen aan de Friese merklap. Ik kijk uit naar je foto, maar doe rustig aan hoor! Het borduren is en moet een ontspanning blijven!

 45. Goedemorgen

  Heeft u voor mij een indicatie over de afmeting van de merklap

  Bij voorbaat hartelijk dank ook voor het patroon

 46. @Gusta, helaas niet. Het is erg afhankelijk van hoe fijn de stof is waarop je gaat borduren. Hoe fijner de stof, hoe kleiner de merklap wordt, hoe grover de stof, hoe groter de merklap wordt.

 47. Thank you! Bedankt! Very nice pattern, definitely on my to do-list.

 48. Is dit al weer 7 jaar geleden? Waar blijft de tijd!!! Het herinnert mij eraan dat ik je nog een foto van mijn lap moet sturen.

 49. Hallo Betty,
  Al loop misschien wat achter maar ik heb er erg zin om de Friese Merklap te gaan borduren .Prachtig mooi werk lijk mij dat .Fijn dat zo kan en mag .
  Hartelijke dank.!!!!!

 50. @Maartje Adriaanse de Waard, nee hoor, je loopt helemaal niet achter. Een merklap maak je als je daar tijd voor hebt en dat kan nu zijn of veel later. Fijn om te lezen dat jij er aan gaat beginnen. Ik wens je heel veel borduurplezier!

 51. Beste Berthi, enorm bedankt voor de prachtige kleurencombinatie. Ik heb de merklap grotendeels nagemaakt.

 52. Beste Berthi, enorm bedankt voor de prachtige kleurencombinatie van de merklap, ik heb grotendeels dezelfde kleuren aangehouden en het patroon.

 53. @Nelly Koster, graag gedaan! Fijn dat de kleuren zo in de smaak vallen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *