De trouwjurk van Catherine


Wat zag Catherine er prachtig uit! Ze deed me denken aan Grace Kelly. Catherine droeg een wit zijden jurk met handgemaakte kant en een sleep van 2,70 m. De kant werd ontworpen met behulp van de Carickmacross applicatietechniek, ontwikkeld in Ierland rond 1820. De rok was handgemaakt door the Royal School of Needlework in Hampton Court. Het ontwerp van de bruidsjurk was van Sarah Burton, creatief directeur van het huis van de vorig jaar overleden Alexander McQueen.

Kate droeg een diamanten tiara van Cartier – uitgeleend door koningin Elizabeth – en een lange sluier. Haar diamanten oorbellen van gestileerde eikenbladeren zijn een cadeau van de ouders Michael en Carole.

Het bruidsboeket bestond uit bloemen die symbool staan voor liefde (hyacint), trouw (hedera) en geluk (lelietje-van-dalen). Ook was er duizendschoon in verwerkt, Sweet William in het Engels geheten. Bovendien was er mirte (liefde) gebruikt van een plant die door koningin Victoria in 1845 is geplant en een plant die in 1947 in het bruidsboeket van Elizabeth werd gebruikt.


Laten we het kostuum van William niet vergeten. Hij droeg een knalrood uniform van de Ierse garde. Alleen Catherine kreeg een trouwring om haar vinger. William heeft er bewust voor gekozen om geen trouwring te gaan dragen.

Foto’s: Reuters

19 gedachten over “De trouwjurk van Catherine

 1. De jurk was prachtig. Zo verfijnd gemaakt met de mooiste materialen en vol symboliek. Helaas de sluier vond ik ook wat “zwaar” vallen. Net als Lies vond ik de zuster van de bruid een plaatje. Wat een figuurtje. Die kan zo’n strak vallende jurk met elegantie dragen.
  En net als Lies (wat zijn we het eens Lies) vond ik de broer van de bruid indrukwekkend. Zo kalm en rustig als hij voor het oog van miljarden de schriftlezing deed. Hij deed mij op de een of andere manier aan Obama denken, eenzelfde manier van spreken.
  Maar een beetje meer spontaniteit zo af en toe had wel gemogen. Maar ja dat past niet bij het Britse vorstenhuis.
  En de hoeden, daar steken we met Prinsjesdag nog maar magertjes bij af.
  Kortom we hebben onze portie romantiek weer gehad.
  Morgen andere hoedjes kijken.
  Anneke SK

 2. Wat prachtig zagen ze er uit.
  Voor de liefhebbers nog wat nader uitleg over het kant.
  Carrickmacross is een kantsoort uit het midden van de 19de eeuw, herkenbaar aan de stukjes mousseline, geappliqueerd door ze met cordons om te naaien, en aan de in de bloemen zichtbare tule, gevuld met doorstopvariaties.
  Deze informatie komt uit: Kantsoorten herkennen van Pat Earnshaw 1980 uitg. door Cantecleer in 1985

 3. Ik heb me na mijn verplichte oefeningen heerlijk genesteld op de bank. Wat heb ik genoten. De jurk vond ik prachtig. Ik was ook een liefhebber van de jurk van Grace Kelly. Soms keek ik even naar onze trouwfoto. Daar droeg ik ook een prachtige jurk met een bovenstukje met schootje van kant. Het kant kwam uit Duitsland en was niet zo duur als van Catherina. De kleding en hoeden wat door de gasten werd gedragen zette ik soms een vraagteken bij. Wat me ook op viel was dat de haren van de dames weinig klasse had. Een klein persoonlijk tintje had van mij wel er in mogen zitten. Zoals een traantje wegpinken.

 4. Heb in de morgen even naar het “vullen” van de kerk gekeken en die hoeden, leken wel antenneschotel sommige en dan aan de zijkant van het hoofd, De eigenlijke dienst heb ik moeten missen, maar er waren herhalingen genoeg, Nu op nnaar de tompoucen Jan bracht ze mee, dus …..denk om de lijn !!!! basje

 5. Basje@ vandaag zullen de tom-poucen wel een mooi oranje kleurtje hebben, ga maar lekker smullen.

 6. het was weer een feest om naar alle mooie jurken en hoeden te kijken. kate was mooi maar kennelijk stal ook Pippa de show …
  hun moeder mocht er overigens ook wel zijn: wat een elegantie – en wat is ze ‘bien conservee’. dat belooft voor de 2 zussen!

 7. Ik ben natuurlijk wel een beetje een bengel……
  maar als ik naar die gezichtsbedekkende sluier kijk……..ach ja, die is tenminste wel doorschijnend.
  ☺☺☺☺☺
  Maar ze is een prachtige stralende bruid. De jurk is heel mooi en zonder een enorme sleep gelukkig!

 8. Eerlijk gezegd heb ik genoten van de dienst, door de BBC heel afstandelijk in beeld gebracht. Ik vind het een verademing zoals de Engelsen erin slagen dit soort dingen te laten zien zónder veel sentimenteel gedoe! Mensen hebben, zeker bij dit soort persoonlijke gebeurtenissen toch recht op hun privacy. Voor mij hadden William en Catherine mogen breken met de traditie die door Diana in gang werd gezet: die kus op het balkon. Ik houd niet van dit soort showbusiness. Maar wie ben ik?
  Carrickmacross is geen kloskant maar geborduurde kant. Volgens de Volkskrant is er oude kant gebruikt dat verknipt is en op een achtergrond is geborduurd. Hoe dan ook, ik vond het prachtig.

 9. Met een eenvoudige snit van de japon waren er veel mooie details .
  De prachtige valling van de rok en helaas moeilijk te zien door de sluier , aan de rugzijde vanaf de taille een kort plooistukje als een schootje .
  Dat er lelietjes van dalen in het boeket verwerkt waren had ik al vermoed .
  Verder was er weinig emotie .
  Er kwam bij mij geen traan naar boven alleen bij het zingen van de prachtige en bekende hymnen .
  Bij de wereld draait door , heb ik genoten van Rulolf Spoor over zijn uitleg en ook de missers van de regie in Londen .
  Spoor was de man die het huwelijk van Alexander en Maxima regisseerde .
  Zijn laatste en mooie grote klus voordat hij met pensioen ging .
  Dankzij hem kunnen wij nu nog vele tedere momenten terug zien .
  Een huwelijk sluiten is immers een emotionele gebeurtenis .
  Bij Alexander en Maxima spatte de liefde er van af .
  Dat mag toch gezien worden als je zo,n gebeurtenis wilt en mag meebeleven .
  Gisteren veel shotjes gemist , de sluier naar achteren slaan was niet in beeld .
  Even het boeket naar voren halen met de camera en andere mooie momenten die moeilijk te volgen waren .
  Natuurlijk was het een plechtig gebeuren , maar alles heel koel .

 10. Vandaag mogen wij weer een feestelijke dag beleven met de Oranjes .
  Gelukkig dat het zonnig is , dat maakt alles nog feestelijker .
  Ben blij dat de Oranjes zo spontaan zijn , echte Hollandse gemoedelijkheid .
  Nu ga ik nog een poosje naar de feestelijkheden in Limburg kijken .
  Vanochtend dacht ik zo af en toe moet ik wel naar de keuken voor koffie met een hapje tussendoor , tenslotte gaan de Oranjes nog wel ergens koekhappen .
  Toen ik dit vertelde bij het afmelden voor de telefooncirkel , kreeg ik te horen , nou U kunt toch ook wel koek aan een touwtje ophangen in de kamer . Alles hapklaar . . .

 11. Mooi om de reacties te lezen hoe ieder het heeft ervaren, ik sluit me aan bij hun mening en vond het ook erg koeltjes. Bij Maxima en Alexander was er meer emotie, en dat maakt het speciaal.

 12. Berthi, heb je het schaak-spandoek nog gezien ter gelegenheid van het huwelijk?

 13. De japon was geweldig, mooie lijnen en schitterende geborduurde kant, ja een prachtig stel samen, maar ook de japon van haar zusje was prachtig, de mooie lijnen en het prachtige decolleté maakte het tot een beeldschone creatie die gedragen werd door een beeldschone dame! Genieten! Groetjes en nog een fijn weekend,
  Lida

 14. Het was een prachtige dag waar heel goed over nagedacht is.
  De jurk, de bloemen allemaal even mooi.

 15. Harry had gisteren een leuke mooie tafeldame.
  Wie weet wat daar nog van komt…denk dat ze leuker is dan Chelsey.. maar ja wie ben ik..
  De japon van de bruid bedrieglijk eenvoudig.
  Vandaag niets gezien van de Oranjes…Ben in een heel klein dorpje geweest en heb daar zo ongeveer 250 “free hugs” uitgedeeld… Als je de gezichten ziet, moet je toch echt wel lachen. De een zegt, ik krijg er genoeg thuis, de ander kijkt sjagerijnig en vraagt:: wat is dat nou weer?? Ook heel spontane die al van ver aan komen lopen met de armen gespreidt en ook kinderen die dat leuk vonden… Daarnaast jarigen die een extra hug wilden, maar ook verdrietige die het juist nodig hadden.. Daar schrik je dan weer van. In wat voor wereld leven we dat de omgeving niet ziet dat je het moeilijk hebt???
  Wel over het algemeen: mijn dag kan niet meer stuk.

 16. @Basje, waren de tompouces lekker? Kan eigenlijk niet missen want op koninginnedag zijn ze extra lekker!
  @lheurebleue, de uitzending van gisteren was prachtig en afstandelijkheid hoort bij de Engelsen! Wel grappig om te horen in de uitzending van Pauw & Witteman dat bijna iedereen in het café in Londen het over Pippa had. Van een huwelijk komt een huwelijk, zegt men…
  @Maaike W, jazeker heb ik dat gezien. Nu je het toch over schaken hebt, vandaag begint het Nederlands Jeugdkampioenschap Schaken in Haarlem. Thijmen had zich hiervoor geplaatst, maar heeft zich op het laatste moment afgemeld omdat hij snel hierna examen moet doen. Er zou te weinig tijd over blijven om nog te leren en het is al zo’n kort schooljaar! Jammer, maar het is niet anders.

 17. @Cathrina, o wat leuk! Jij liep vandaag dus met een bord ‘free hugs’ rond! Heb je ook een filmpje hiervan gemaakt? Lijkt me erg leuk om te zien!
  Voor jou was het in ieder geval een ervaring om nooit meer te vergeten.

 18. Ja, inderdaad een heel groot bord..
  Nou, nee geen filmpje, maar de plaatselijke courant heeft de gehele dag foto’s gemaakt… hahahaha
  Menigeen zal al gedacht hebben “wat een mafkees”.

 19. @Cathrina, o, enig! Stuur je me de link met foto’s? Ik ben benieuwd wat er in de krant te lezen staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *