Textielpost – India (Gujarat) I


Thera en Mieke: ‘Vanuit een schuddende bus in India! Deze kaart geeft een kijk in de pracht van de kleurrijke geborduurde textiel en de kleding van de Rabarivrouwen in Kutch. Je kijkt je ogen uit! (Sorry voor het slordige schrift > bus).’

Kutch is een district van Gujarat in het westen van India. Veel gemeenschappen en stammen in deze regio hebben hun eigen kenmerkende stijlen in textiel, borduurwerk en handwerk. Elke gemeenschap en tribale groep heeft zijn eigen lexicon van motieven en borduursteken. De vrouwen van de nomadenstam Rabari hebben felgekleurde, vaak rode, kleding aan en dragen sieraden om de hals, armen en benen die hun familiekapitaal vormen.

Afbeelding ansichtkaart: Janmashtami is de verjaardag van Krishna en de huwelijksdag van de Rabaries van Kutch.

8 gedachten over “Textielpost – India (Gujarat) I

 1. @Thera en Mieke, heel veel dank voor deze prachtige textielkaart. Ik weet hoeveel moeite je hiervoor hebt moeten doen en dat bij een temperatuur van 40 graden Celsius! Deze kaart wordt dan ook zéér zorgvuldig bewaard!

 2. Mooi en kleurrijk.
  Dat wordt het vandaag: een mooie en kleurrijke dag. Ik ga voor de t.v. zitten en hoop dat de jurk van Catherine (!) mooier is dan die van Diana.

 3. Wat maken we een reizen hier , gisteren waren we nog in China , waar we bijna niet over uitgepraat raakten en vandaag zie daar India . Om ons weer te laten genieten van veel mooi borduurwerk .
  Als ik het goed zie is hier ook goudborduursel bij . Het gordijn op de achtergrond vind ik leuk met die punten .
  Mooie versiering misschien voor de komende Kerst . Ik denk weer ver vooruit , we hebben nog maar net de Pasen achter de rug en ja wil je iets voor je huis bedenken , dan moet je vroeg beginnen .

 4. nog even over de Friese merklap. De kleuren die wij op de merklappen zien zijn de kleuren zoals ze NU zijn. Vooral merklappen die al lang geleden ingelijst zijn hebben veel te verduren gehad, zowel van een eventuele wasbeurt voor het inlijsten als van licht- en zonsinvloed bij het hangen aan de muur. het zou interessant zijn om van enige niet ingelijste merklappen de kleuren erbij te zoeken zoals ze aan de voorkant verschijnen en dan die van de achterkant uit te zoeken. Deze zijn waarschijnlijk veel helderder van kleur (denk aan de Sixtijnse kapel voor en na de schoonmaakbeurt). Zelf heb ik een Eva Rosenstand schellekoord dat door lichtinvloed na vijftig jaar totaal fletser is dan de borduurgaren restanten die ik nog bewaard had. Het kan dus zijn dat wie de originele kleuren van 1786 wil gebruiken wat fellere kleuren kan uitzoeken.

 5. @mieke s, de jurk van Kate is SCHITTEREND! Heel stijlvol.
  @Gerrie, ik wil voorlopig nog niet aan de kerst denken!:-)
  @Dutch Margreet, het is en blijft moeilijk om de originele kleuren uit 1786 te gebruiken. Ik ben een voorstander om naar het kleurenpalet van vandaag te kijken en dan kun je altijd bij benadering soortgelijke kleuren nemen als je dat graag wilt. Ik ben benieuwd wat het aan nieuwe merklappen gaat opleveren zodra het patroon online komt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *