Handwerkende vrouwen in Guizhou – China III


In deze log en deze log zie je prachtige foto’s van handwerkende vrouwen in Guizhou, gemaakt door Trees en Tommes van Ierssel. Vandaag een nieuwe serie foto’s waaruit je kunt afleiden dat er nog best veel traditioneel handwerk wordt gemaakt in Guizhou.








22 gedachten over “Handwerkende vrouwen in Guizhou – China III

  1. zie ik dat nou goed Berthi,,,gebruiken ze hun haar als spelden en naalden kussen ??
    (1e foto) en bij de laatste foto ga je toch vanzelf denken aan Marker borduur werk…prachtig gedaan.

  2. @Lies Huizer, dat zie je heel goed! Grappig toch!
    Inderdaad, bij de laatste foto denk je als eerste aan het Marker borduurwerk!

  3. Als je daar naar toe gaat moet je toch echt wel met een lege koffer gaan. Tenminste ik zou van alles mee naar huis willen nemen. Wat een prachtige foto’s.
    Wat een lumineus idee, haar als speldenkussen. Overigens heeft mevrouw 2 er goed voor gezorgd geen loshangende haarslierten voor de ogen te hebben tijdens haar werk.
    Anneke SK

  4. goed begin van de ochtend, Die band waar een gezichtje in verwerkt is, en dat gezamenlijke werken aan dat rode loper geval Wat een feest om te zien moet dat zijn Basje

  5. Marker borduurwerk dat was eerste wat mij opviel. Maar dat hadden jullie ook al. Hier krijg je kriebels. Ik zou graag een kijkje willen nemen.

  6. Prachtig daar zou je zo naar toe willen en wat een mooie mensen en prachtige kleuren.

  7. Prachtig om dit allemaal weer te zien en zo veelkleurig met veel vrolijk rood . En ja je ziet hier zo maar Marken in China , maar bij beter kijken zie je veel andere motieven . Het met eigen haar ingebouwd speldenkussen . Je hebt de naalden en spelden bij de hand , maar hoe pak je de goede naald ?
    En zie ik een soort bandweefgetouw ?
    De vrouw met bastverwerking daar snap ik geen barst van . Het lijkt me een soort bastvezel , maar wat het worden moet bovenaan zit al een lus om het vast te houden of op te hangen . Het allerbeste is om samen eens een reisje naat China te maken .

  8. Die swastika’s….het is zo’n mooi motief en je ziet het over de hele wereld. Wat jammer toch dat het door een fout regime zó misbruikt is, dat je er nu nog kippenvel van krijgt als je het tegenkomt, al is het in héél oude handwerken of zoals hier bij mensen die van het misbruik denkelijk niet afweten.
    Mooie foto’s weer. Dit is een mooie serie Berthi!

  9. een mooie en bijzondere serie foto s
    om eens van dichtbij te mogen bezien….

  10. En zie de dames weer zitten op akelig lage stoeltjes of krukjes .
    Helllp ik kom niet meer overeind . . .

  11. @Anneke SK, dit is een streek van China die alle handwerksters aanspreekt.
    @Elly, Mieke Gorter gaat binnenkort naar China!:-)
    http://miekegorter.blogspot.com/
    @Basje, dat is in Stitch ’n Bitch in China, alleen breien de dames niet, maar zijn ze aan het borduren!:-)
    @Gerrie, de vrouw op de vierde foto sjouwt met een verplaatsbaar weefgetouw. Super handig en blijkbaar is het van licht hout gemaakt.
    Net als jij heb ik geen idee wat de vrouw met de tros vezels aan het doen is. Misschien kan Trees ons een handje helpen.
    @Mieke S, we hebben het hier al eerder over het swastika teken gehad. Het is een gelukssymbool. Tijdens de oorlog is het een slag gedraaid en kreeg het een negatieve betekenis.
    http://berthi.web-log.nl/berthi/2006/09/swastika.html
    @ester, dit is genieten voor ons!
    @ine, … waar een rieten mand al niet goed voor is!:-)
    @Gerrie, ik denk dat de dames hun hele leven niet anders gewend zijn. Met andere woorden, ze zijn goed getraind!:-) Blijkbaar krijgen ze ook geen last van hun rug!

  12. Prachtig, deze serie foto’s! Op foto 3 en op nr. 9 zie je beide een swastika,maar tegengesteld. Ik heb het even nagekeken,maar zo wordt hij al van origine verschillend gebruikt. Ook op zn punt staand kun je hem al eeuwen tegenkomen en in de vlaggen van Hitler die vaak transparant waren zag je hem dus ook op twee manieren.
    Helaas kunnen we er niks meer aan veranderen dat het teken voor ons zo besmet is gemaakt/geraakt.

  13. Mensen in de Oost geboren kunnen ook zo gemakkelijk op hun hurken zitten .
    De dames aan het lange rode kleed , zit de meest rechtse dame voorover met haar mond dicht bij de punt van het werkstuk , zou ze nu met haar tanden de draad afbreken . . . ?

  14. @Gerrie,… jij hebt erg goed naar de foto’s gekeken. Je zou wel eens gelijk kunnen hebben dat de meest rechtse vrouw de draad afbreekt met haar tanden. Ze is haar borduurschaartje vergeten!

  15. Een schaartje in haar haarknoet steken is een beetje te zwaar , bij het bukken zullen naald en spelden wel blijven zitten , maar een schaartje schiet er dan wel uit en met kindertjes in de buurt misschien .

  16. Sorry, ik ben ’n beetje te laat met reageren, maar had eerder geen tijd. Het haar wodt niet alleen als speldenkussen gebruikt, maar het vet van het haar houdt de naald glad. Het zwart/wit boduurwerk lijkt inderdaad op de Marker vernaaide linten, doopbauwtjes en klokkenlinten, de motieven zijn wel heel anders. De vrouw met ‘bastvezels’, vlecht ahw tabaksbladeren, dit wordt zo als grote ’tros’verkocht.Bij de groep vrouwen, zie je inderdaad dat het garen met de tanden wordt afgebroken, maar dat is heel normaal.Dit was ook mijn mooiste en indrukwekkendste reis, maar wat wil je als je mee kan met de grootste Nederlandse expert op dt gebied, Ien Rappoldt.

  17. @Trees, dank je voor deze toevoeging. Wij zijn daar erg blij mee, ook al komt dit een paar dagen later.
    Ik begrijp heel goed dat dit een zeer indrukwekkende reis voor je was. Ien Rappoldt heeft inmiddels zoveel kennis vergaard en is al ontelbare keren in dit gebied geweest. Het moet gewoon een genot zijn om met haar op reis te mogen.

  18. Mooi om de aanvulling te lezen .
    We leren steeds bij , hoe er zover bij ons vandaan gewerkt wordt .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *