Zwolle heeft HAT I


De Nederlandse klederdracht wordt minder, maar… we hebben er wel een soort nieuwe dracht bijgekregen en wel die van de dames van de Red Hat Society. Het kledingvoorschrift luidt: paarse kleding met een rode hoed.


De Red Hat Society is een organisatie van vrouwen vanaf 50 jaar en het was Sue Ellen Cooper die in 1998 voor de oprichting zorgde. Ze werd geïnspireerd door het gedicht Warning (1961) van de Engelse dichteres Jenny Joseph, dat zij met een rode hoed cadeau gaf aan een vriendin die 50 jaar werd.
Een vrije vertaling van het gedicht:

Wanneer ik oud ben ga ik paarse jurken kopen
En zal daar ook een rode hoed bij doen
Dat staat mij niet, maar ik zie mezelf al lopen
En ik verspil mijn staatspensioen
Aan drank en handschoenen met knopen

Op maffe muilen loop ik door de warenhuizen
En graai baldadig gratis monsters bij elkaar
Ik druk op bellen tot mijn oren suizen
Ik ratel met een stok langs stalen buizen
En als ik moe word zit ik op ’t trottoir

Geen regels kunnen mij nog overbluffen
Ik reken af met een beschaafde jeugd
Ik ga op sloffen door de plassen plenzen
Ik jat bloemen uit de tuin van vreemde mensen
Opvallen wordt voor mij een deugd
En ik ga ook proberen om te tuffen

Op 27 februari 2005 werd de eerste chapter (afdeling) van de Red Hat Society in Nederland opgericht in Voorschoten door Queen Mum Marlène. De oprichtster van de plaatselijke chapter wordt Queen genoemd, de leden heten Red Hatters. Nederlandse chapters zijn allemaal lid van de Amerikaanse organisatie. Wereldwijd heeft de Red Hat Society meer dan één miljoen leden. De vrouwenorganisatie noemt zich een desorganisatie, er zijn geen regels, behalve: je moet boven de 50 jaar zijn, niet zeuren, paarse kleding en een rode hoed dragen.


De jaarlijkse conventie is telkens in een andere plaats van Nederland. Dit jaar kwamen ruim 450 dames in paarse kleding én rode hoed naar Zwolle. In het Odeon was een vol programma samengesteld tot het einde van de middag. Hierna bleef er nog voldoende tijd over om de winkelstraten van Zwolle te verkennen. Mijn correspondent uit Zwolle was er vandaag bij en maakte diverse foto’s. Voor nu een bescheiden selectie, morgen meer.

18 gedachten over “Zwolle heeft HAT I

 1. @ine, helemaal mee eens! Alle dames lachen je tegemoet! Een en al vrolijkheid en daar krijgen we geen genoeg van!

 2. De dames in paars en roodhoofdgedekseld , die kennen we al een tijdje .
  Samen genieten en dapper en opgewekt door het leven gaan , dat is een prachtig streven . Met elkaar is dat best op te brengen . En het veranderd het straatbeeld zo af en toe een beetje . Er lopen nog te veel zuurpruimen rond . Natuurlijk is het in het leven niet altijd gemakkelijk , maar maak er wat van .
  Ben benieuwd of er door die sliert paarsrode vrouwen door Zwolle nog meer dames zich hier toe voelen aangesproken en zich zullen aansluiten .

 3. Hoi Berthi,
  Ik mag graag lezen en kom regelmatig een verwijzing naar dit gedicht tegen. Heerlijk dat ik er nu wat meer van weet.
  Groetjes en fijne paasdagen, Marion.

 4. Zie ik daar in die lange stoet een “Dwarsligger””?? Paarse hoed en Rode kleding??
  Schitterend !!

 5. Op deze zonnige goede vrijdag wordt je hier vrolijk van. Deze dames hebben erg veel plezier met elkaar en samen durf je veel.
  Wat super dat Berthi al een correspondent in Zwolle heeft, dit vele werk kan ze ook niet allemaal alleen.

 6. Al een paar keer ben ik een groepje RedHatters tegengekomen in het land. Altijd een dolle boel! Hun uitgangspunten bevallen me wel. Het heeft wel wat van Annie M.G..

 7. Ik wist van hun bestaan en volgens het gedichtje leef ik al heel lang, Loop nog altijd door de plassen…… Basje

 8. @Antje uit Urk, jij ook heel fijne paasdagen!
  @Basje, blijf vooral door de plassen lopen!:-)

 9. Prachtig!! en beter dan Mad Hatter’s:)) heerlijk om op deze manier vrolijk ouder te worden:)
  Fijne Paasdagen.

 10. Hartstikke mooie club zo te zien
  had er bijna zelf wel zin in…

 11. Zou graag volgend jaar mee willen lopen.
  Iedereen een vrolijk paasfeest gewenst.

 12. Even een reactie op de redhatter met de paarse hoed en rode jurk… deze “dwarsligger” is in deze maand jarig. De hele maand mag je opvallen tussen alle rode hoeden . En dat lukt aardig merk ik 😉

 13. @Gerrie, prachtig toch zoveel vrolijke dames tegen te komen. Je dag kleurt ineens paars, dus veel vrolijkheid.
  @marion berkhout, prachtig gedicht toch!
  @elma, nee, ik kan dit niet allemaal bijhouden. Het is voor mij onmogelijk om overal naar toe te gaan. Heerlijk dat er zoveel lieve mensen in het land zijn en een handje meehelpen!
  @Saskia, het zou door Annie MG Schmidt bedacht kunnen zijn!
  @lheurebleue, vrolijkheid ten top!
  @Anneke SK, we zijn het me je eens!
  @Elza, jazeker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *