De Digitale Handwerkjuf

Je wilt een bijzondere steek borduren en je vraagt je af hoe dat ook alweer moet. Waar is het stekenboek? Boekenkast wordt overhoop gehaald en na ‘uren’ zoeken is het bewuste stekenboek terecht. Dit kan veel eenvoudiger. Je roept de hulp in van De Digitale Handwerkjuf.


Wie en wat is De Digitale Handwerkjuf? De Digitale Handwerkjuf is ondergebracht in de Stichting De Digitale Handwerkjuf. Het bestuur ervan bestaat uit Sytske Stratenus, Ada van der Heide en Monique Veen. Hun doelstelling is het behoud van handwerktechnieken en de opzet te realiseren zonder winstoogmerk.

Het totale project Behoud Handwerktechnieken is – gezien de omvangrijkheid ervan – in twee delen gesplitst. Deel 1, bestaande uit een cassette met 3 dubbelgebrande dvd’s en een handzaam boekje waarin korte info, plus foto’s van de diverse technieken, behelst 16 borduursteken en 34 -technieken, is voltooid en op de markt gebracht. Deel 1 heeft men kunnen realiseren met steun van Tesselschade-Arbeid Adelt.

Deel 2 omvat de technieken die stoffen doen ontstaan (zoals breien, haken, weven, vlechten, kantklossen, knooptechnieken waaronder frivolité enzovoort) hoopt men binnen afzienbare tijd gereed te hebben. Dit deel brengen ze uit in eigen beheer.

9 gedachten over “De Digitale Handwerkjuf

  1. Wat ik zo prettig vind aan de DVD’s, is dat de filmpjes gemaakt zijn vanuit het gezichtsveld van de borduurster. Ook worden er zo nu en dan foutjes gemaakt en gecorrigeerd.
    Ik wacht met groot ongeduld op deel 2.

  2. Mijn eerste gedachten die ik er bij heb , oh een soort handwerk-google maar dan een beetje anders voor ons aangepast .
    Prachtig dat dit opgezet is en toch blijf ik maar heerlijk opzoeken in mijn steken en techniekboeken .
    Dat internet heel wat kan betekenen voor handwerksters en vergeet de mannen niet die ook wel naald en draad hanteren .
    We moeten ook met onze tijd meegaan , denken aan later als wij er niet meer zijn en een handige handwerkuitleg gemakkelijk te vinden is op internet .
    Tijden veranderen en nu denk ik even heel ver terug aan onze handwerkjuf , ze heeft erg haar best gedaan ons wat steekjes te leren op een merklapje en knikkerzakje breien met als bodem een teengedeelte van een sok .
    Op warme zomerdagen met je handwerkje en zweterige handjes naar de juf gaan om raad , of je probeersel te laten keuren door haar .
    Voor in de klas stond dan een emmer water en handdoek ( blauwe pompdoek ) klaar om regelmatig je handjes te kunnen afspoelen .

  3. Gerrie zo te horen had je een hele lieve juf destijds, De mijne was niet zo aardig en handen wassen was er niet bij , gevolg broddelwerk, en toen kwam de mobilisatie en was het handwerkonderwijs afgelopen. Maar ja later heb ik zelf veel bijgeleerd dankk ik maar,.In iedergeval voldoennde om een trui en sok te kunnen breien en wa te naaien en borduren, Fijne paasdagen Basje

  4. Prachtig dat er een deel II aankomt.
    Allen zou ik wel een draagbare DVD speler willen hebben, die overal te plaatsen is.

  5. Iedere digitale workshop of leergang vind ik toe te juichen. Verschillende mensen leggen op verschillende manieren uit en zo vind je altijd wel iets dat bij je past.
    Het kan echter ook gratis! Youtube is een onmisbaar werktuig.
    De volgende link gebruik ik zelf als ik het even niet meer weet (Engelstalig…het is sowieso handig om een lijst met borduursteken en hun engelse naam (namen) te verzamelen.) Deze video’s zijn zó duidelijk dat je het geluid gerust uit kunt zetten!
    http://www.needlenthread.com
    Zoek de steek die je wenst en scroll een klein stukje naar beneden.

  6. heb deel één en eerlijk ik heb nog nooit hulp gevraagd !!!
    Niet omdat ik dat niet nodig heb maar afgeleid ben door allerlei ander handwerk !!;-)
    maar vind het prachtige lessen.

  7. @Gerrie, mijn handwerkjuf was een non uit het klooster die om de hoek van de school stond en zij was niet de meest vriendelijke persoon. Jammer.
    @Basje, ik heb al diverse handwerken van je gezien en dat ziet er allemaal schitterend uit!
    @Elma, wie weet komt dat…:-)
    @mieke s, dank je voor de link!
    @MM, maar… je hebt in ieder geval De Digitale Handwerkjuf binnen handbereik!:-)
    @lheurebleue, haha, Joe Tjoep… mooi geschreven!

  8. We zijn op zoek naar Ada v.d. Heide, welke in 1972 in Israël gewerkt heeft.

    Met dan en groet,
    Jan & Riet van Zelderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *