Textielpost – Athene


Loukia: ‘This is a motif I’m going to teach during the workshops. Best wishes from Athens.’

Op de textielansichtkaart, met prachtige Griekse postzegels, zie je een detail van een kussen met bruiloft scènes uit Epirus. Het is zijdeborduurwerk uit de 18e eeuw. Het kussen bevindt zich in het Museum of Greek Folk Art. Als je naar Athene gaat moet je dit museum beslist niet voorbij lopen.

Misschien herken je de naam Loukia? In deze log lees je meer over haar. In de maand mei heeft zij een expositie in Antwerpen, Amsterdam en Rotterdam. Als Loukia in Nederland is zal zij elke dag een workshop geven over de Griekse borduurtechniek zoals zij op de textielansichtkaart schrijft. Mijn nieuwsgierigheid wordt steeds groter zodat ik nu ga kijken of ik in Rotterdam naar een workshop van Loukia kan gaan. Zo vaak krijg ik nu ook weer niet de kans om kennis te maken met de Griekse borduurtechniek. Overigens is er binnenkort meer te lezen over de expositie en workshops van Loukia op mijn blog.

Loukia zegt nog het volgende over het motief dat op de textielkaart staat afgebeeld: ‘The “wedding embroidery” from Epirus (nwest Greece) is very interesting in terms of cultural fusion because we meet the same designs/motifs in Turkish embroideries but arranged in a complete different composition.’

10 gedachten over “Textielpost – Athene

 1. Er komen niet veel bezoekers in het museum of Greek Folk Art in Athene maar het is heel erg de moeite waard. Een ieder die er in de buurt komt zou ik beslist aanraden om te gaan kijken.
  Anneke SK

 2. Prachtig borduurwerk in fijne kleuren en de nieuwsgierigheid wordt groot over de techniek die gebruikt is .
  Daar willen we natuurlijk graag meer over weten .
  Eerst bij het zien van de foto , deed het me denken dat er fijne wol gebruikt is , toch is het zijde borduurwerk .
  Kon nu de maker of maakster van dit mooie werkstuk er zelf nog iets over vertellen .
  Veel vragen komen er naar boven , over het huwelijksfeest met de gebruiken van misschien een bruidsschat .
  Werd dit borduuwerk gemaakt als een herinnering .
  Er is een midden figuur te zien , ik dacht eerst een koeienkop onderdeel van de bruidsschat ?
  Of kun je er een engel in zien .
  Evenals wij de vele motieven kennen op de merklappen met al de symbolen die geborduurd worden , zal op dit borduurkussen ook wel veel van de motieven een zekere betekenis hebben .

 3. weer een nieuwe techniek Ik ben benieuwd, wil het niet meer doen, maar wil wel weten hoe het in elkaarsteekt, Basje

 4. Ja Berthi ik ben er geweest. Het is al wel lang geleden hoor. Maar ergens moet er hier in de stapel nog een brochure liggen. Als het weer regent zal ik hem eens opzoeken. Nu lokt de tuin en het zonnetje.
  Fijne dag allemaal,
  Anneke SK

 5. @Anneke SK, erg leuk dat jij dit museum kent en het is nu geen weer om binnen te zitten.
  @lheurebleue, laten we die steekjes maar niet gaan tellen!:-) We kunnen beter de steken gaan borduren!

 6. Gisteren, op Koninginnedag, dit museum in de oude wijk Plaka, in Athene bezocht. Er hangen costuums uit heel Griekenland met prachtig borduurwerk, schitterende kleuren en motieven. Ik werd er helemaal blij van.
  Glyfada, Athene, 1 mei 2011
  Marja Schaake

 7. @Marja Schaake, wat leuk dat je ons laat weten dat je gisteren dit museum hebt bezocht! Een absolute aanrader voor alle handwerkliefhebbers zoals Anneke SK ook al schreef!
  Ik wens je nog een heel fijne tijd in Athene! Wie weet kom je nog onverwacht mooi textiel/handwerk tegen!

 8. @Marja Schaake, misschien vind je het nu ook leuk om de workshop Grieks borduren te volgen bij Loukia Richards? Zij komt naar Rotterdam en Amsterdam. Morgen een logje hierover waarin de data vermeld staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *