Staphorst 200 jaar IIZoals beloofd blijven we nog een dagje in Staphorst om te genieten van de traditionele dracht en het vernieuwende. Wil je leuke Staphorster stoffen kopen dan heb ik enkele adressen voor je:
Stegeman’s textiel in Rouveen
K.F. Vloedgraven in Staphorst
J Kooiker in StaphorstDeze voorbeelden laten zien dat Staphorster stofjes ook gebruikt kunnen worden voor alledaagse voorwerpen.

22 gedachten over “Staphorst 200 jaar II

 1. Smullen weer bij al deze variaties.
  Wel pikant met de rokken omhoog!
  Ik ben helemaal weg van de sokophouder met de prachtige sluiting.
  En dat kralenwerk …
  Drie stoffenwinkels maar liefst.
  Als ik ooit eens naar Staphorst ga, dan moet ik eerst een PL-etje afsluiten, geloof ik.

 2. Staphorst dag 2. Wat wordt er prachtige dingen van de stoffen gemaakt. Ik ben nog steeds niet bij Rouveen geweest misschien in de meivakantie.

 3. Lees vandaag pas over Staphorst, wat een feest met al die mooie kleuren en kleding. De stoffenwinkel Stegeman in Rouveen is mij zeer bekend: heb daar vele ruiten stofjes gekocht voor een Berenquilt die mijn kleinzoon kreeg bij zijn geboorte. Daarna nog vele malen terug naar Rouveen om met name ruiten stofjes te kopen waar ik al vele tafelkleden van heb gemaakt. Ook de glimmende zwarte stofjes van de klederdrachten gekocht: die zijn weer verwerkt in een quilt, wat een ramp was omdat die zwarte stofjes enorm rafelen en de neiging hebben om onder je naaimachine weg te lopen, maar het resultaat is toch heel goed geworden.
  Stegeman heeft nog veel meer: bandjes, kantjes, wol, lingerie, handdoeken, theedoeken etc, een feest om daar rond te neuzen.

 4. Wat een heerlijke verslagen.
  wát zou ik graag daar eens rondkijken !!

 5. Na de klederdracht van Marken spreekt de klederdracht uit Staphorst mij op een of andere manier erg aan….die stippen…..stofjes enz. Heel mooi!!

 6. Wat weer mooi om naar te kijken!!
  Bedankt voor deze postjes, ik ga zeker in augustus naar Staphorst en dan ook stoffen kopen.
  Ga je straks iets vertellen over Fryske klederdracht en waar we de stoffen kunnen krijgen? Zou ik erg leuk vinden.

 7. We worden weer verrast met een prachtige klederdracht die hoewel wat minder als vroeger , maar steeds nog wordt gedragen .
  Als je bedenkt dat ons kleine landje toch maar een hoeveelheid aan verschillende drachten kent . Sommig wat eentonig misschien van kleur , maar in Staphorst lacht ons het veel kleurigpalet ons toe .
  De Staphorsterdracht is mij niet vreemd , vaak kon ik het bewonderen op markten in Zwolle of andere plaatsen in de omgeving .
  Het is er nooit van gekomen om Staphorst en Rouveen te bezoeken .
  De sfeer van het dorp te beleven .
  Meestal gingen we in razende vaart van het westen van ons land richting de Noordelijke provincies . Wel altijd in gedachten gehouden , eens moeten we daar toch een kijkje gaan nemen .
  Er liggen hier veel boeken over klederdracht en meerdere ook over Staphorst . Al de tradities wat die kleding betreft is zeer uitgebreid .
  Nu dus een moderne draai aan de kleurige stoffen . Hoe zou de oudere generatie reageren over sommige wat wulpse uitvoeringen van de modellen .
  De bandjesrok vind ik een aardig idee .
  Heel vrolijk en door al de naadjes is er niet zo snel last met het opwaaien van je rok al je op een winderige dag dit zal dragen .
  Gelukkig was Stegeman met zijn stoffen meestal weel aanwezig op de Quiltexposities .
  Daar heb ik vaak graag gebruik van gemaakt .
  Met deze mooie fotoserie zal het nog druk kunnen worden de komende zomer .
  Daar zal het Staphordter volk geen problemen mee hebben . Ze zijn de laatse jaren meer in de publiciteit geweest en wennnen er een beetje aan om naar buiten te treden .

 8. wat veel leuke – zelfs pikante – dingen laat je zien! dank voor de winkeltips. ik heb nu erg veel zin om eens naar staphorst te gaan.

 9. Wat een leuk idee om de stoffen voor alledaagse (?) te gebruiken. Mijn gedachte is meteen: “Hup! Naar Staphorst!”

 10. en dat zijn nou juist de dingen die op lijstjes staan waar we niet aan toe komen, Reden vroeger elke 3 weken er alngs om naar Dh zijn ouders te gaan en daarna jaren lang naar zijn zusje, en nooit in staphorst of rouveen gestopt, schande over ons, maar gelukkig hebben we Berthi

 11. Glibberende stoffen naaien op de machine?? gebruik een strookje patroenen papier of vloeipapier, dat dunne verpakkingsmateriaal Basje

 12. @Basje: dank je wel voor de tip, met dat dunne patroon papier zal ik eens proberen. Maar is het niet veel werk om het later eruit te scheuren? Bij zijde gebruik ik wel eens de allerdunste vlieseline, maar vind het dan toch jammer dat ik dat dan voel. Het oog ziet er vanuit een afstand waarschijnlijk niets van, maar toch: ik wil graag stoffen puur blijven gebruiken.

 13. @Saskia, een eerdere log over Staphorst met een voorbeeld van een sokophouder:
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2007/03/staphorst.html
  @Hilda, een mooie uitstapje voor de meivakantie!
  @Dorien, een winkel om je ogen goed de kost te geven en dan uiteindelijk met het mooiste stofje, kantje en bandje naar huis te gaan!
  @MM, misschien kun je van de zomer samen met je dochter of een van je andere kinderen een uitstapje naar Staphorst plannen! Het zou een prachtige feestdag voor je zijn!
  @Jeanny, na een bezoek aan Marken, nu op naar Staphorst!
  @Tijm, Tja, wie weet ooit… als het op mijn pad komt want de Fryske klederdracht was/is prachtig!
  @Gerrie, net als de dracht van Spakenburg komt de dracht van Staphorst de laatste jaren steeds meer in de publiciteit. Nu Marken nog want die lopen wat aandacht betreft een beetje achter.
  @lheurebleue, nu de tijd nog vinden…
  @Lia, doen!
  @Basje, tja, zo gaat dat vaak! Heel herkenbaar!
  @Anje-Grietje, ik hoop dat er nog veel nieuwe toepassingen van de klederdrachtstoffen zullen volgen.

 14. Mooi mooi en nog es mooi
  al die vrolijke kleuren…
  moeten we zuinig op zijn

 15. @Dorien goedkope kladpapier wil ook prima en je scheur bij de stiksteken er zo af. Meestal is het van zich zelf al los gegaan.Wanneer je borduursteken maakt blijft er nog wel eens wat tussen de steken zitten. Mocht je veel dunne stoffen naaien is een boventransport een uitkomst.

 16. Fijn om dit allemaal te zien.Staphorst staat op mijn lijstje “to go”; ik ben blij met de data.
  En Friese klederdracht; ik ben heel benieuwd.

 17. Staphorst is prachtig maar ik durf het haast niet te zeggen na alle lovende reacties. Vooruit dan maar heel zachtjes: ik vind de nieuwe manier van het gebruiken van de oude stoffen niet mooi. Eigenlijk vind ik het gewoon lelijk. Het staat zo ver af van de Staphorster manier van leven en denken. Maar ja over smaak valt weer eens niet te twisten.
  Anneke SK

 18. @Anneke SK, … en iedereen mag zijn/haar mening geven. Dat waardeer ik enorm. En zoals je zelf al zegt: over smaak valt niet te twisten!

 19. Berthi, het bezoek aan Staphorst hebben wij al vorig jaar augustus gedaan en daar werd ik verliefd op de klederdracht met al zijn stofjes, stipjes, ruitjes, bandjes enz.

 20. Leuk he, die stofjes.
  Geestige voorbeelden laat je zien!
  Ik heb nog steeds een tafellaken in een Staphorster stof. Mijn serviezen van nu combineren er niet meer mee, maar wellicht ga ik het ook eens voor iets anders gebruiken.
  Groetjes,
  Janny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *