Pinang Peranakan Mansion in Penang


Correspondent Jan Nabuurs in Penang had vandaag eindelijk eens een vrije zaterdag. Nadat hij goed uitgeslapen was ging hij op pad.Jan Nabuurs: ‘Al zwervende kwam ik langs de Pinang Peranakan Mansion en besloot eens binnen te kijken. Daar zag ik onder meer een “bridal room” uit de jaren 1900-1920. Meteen maar enkele foto’s gemaakt voor jou, want dit leek me bijzonder textielgebruik. Een prachtige bruidssuite met hemelbed met geweldig fraaie gordijnen, die dicht konden om het een beetje knus te maken zo’n eerste nacht… Verder een zachte deken en vele kussens. En voor degene met teveel (of te weinig?) fantasie: er lag een haarspeld… Je zou zo weer pasgetrouwd willen zijn.’


Jan Nabuurs: ‘Laat ik even later in datzelfde huis nou ook nog een bruidspaar tegenkomen! Verder hingen er in die Mansion nog een aantal antieke borduurkunstwerken achter niet-ontspiegeld glas (en dus niet/nauwelijks te fotograferen) en ook enkele vitrinekasten met geborduurde muiltjes (met glas en ook dat “spiegel”-probleem). Mocht je ooit in de buurt komen, dan moet je hier beslist eens binnenlopen.’

Pinang Peranakan Mansion is een museum dat een kijk geeft op de rijke levensstijl, vele gewoontes en tradities van de Peranakans, ook bekend als de Baba’s en de Nyonyas. Meer dan 1000 stuks antiek en verzamelobjecten heeft het museum in haar bezit. Het herenhuis werd gebouwd aan het einde van de 19e eeuw. Na vele decennia van verwaarlozing en verval werd het huis hersteld in zijn oude glorie van een statig herenhuis.

10 gedachten over “Pinang Peranakan Mansion in Penang

 1. wat een verschil met mijn “bruidssuite zo een dikke 450 jaar geleden in Zuid Wolde, Fijne zondag Basje

 2. Zouden de bruidsparen erg afgeleid worden door hun omgeving? 🙂
  Berthi, je hebt langzamerhand een wereldwijd correspondenten-netwerk. Leuk!

 3. Voor mij geen bruidssite. Nu zouden we helaas deze bruidssite ook niet in de toekomst reserveren. Ik zou wel in het bed passen maar DH is iets langerdan mij (2M).
  Maar ik vind het bruidsbed wel schitterend. Je zou je als een keizerin voelen.

 4. Inderdaad erg leuk om te zien hoe jouw textielposten overal vandaan komen. Dit is ook weer een heel mooie. Prachtige bruid en bruidegom ook.
  Groetjes,
  Janny

 5. @Elly, voorlopig zit ik nog niet in Maleisië!:-)
  @Basje, ik denk dat je 45 jaar bedoelt!:-)
  In je enthousiasme tikte je er nog een 0 achteraan!:-) Geniet van deze zonnige zondag!
  @Mieke S, haha, die hebben geen oog voor het fraaie borduurwerk!:-)
  Ik vermoed overigens dat het borduurwerk van de gordijnen is uitgevoerd in de Pekinese knoopjessteek ofwel de Verboden steek. Monnikenwerk met een ongelooflijk fraai resultaat!
  O, het is geweldig dat er zoveel lieve mensen meedenken en daar genieten de lezers ook weer van! Enne… ik leer elke dag want er is onvoorstelbaar veel en fraai textiel in de wereld te vinden/te ontdekken.
  @Hilda, in China werd de bruid op haar trouwdag vergeleken met de keizerin.
  @Janny, ja, prachtig!
  @Jessie, het zijn juweeltjes onder het textiel!

 6. Een ieder gaat bij het zien van dit prachtige bruidsbed natuurlijk terug in gedachten , de grote dag dat je samen met je lief het Jawoord mocht uitspreken .
  Stond er zo,n rijkelijk aangekleed bruidsbed klaar aan de avond van die spannende dag ?
  Of werd er gekozen voor een Hotel-bruidssuite , waar champagne klaar staat en rozenblaadjes zijn gestrooid .
  Of je eigen bruidsbed opgemaakt en daarvoor natuurlijk de mooiste lakens uit de spiksplinternieuwe uitzet gezocht met eigenhandig geborduurde monogrammen en kunstige openranden .
  Ik kan zoveel mooie bruidsbed aankledingen bedenken , maar alles haalt het niet bij de pracht die we te zien krijgen op bovenstaande foto.
  Het rijkelijk en kunstig houtsnijwerk nog eens extra glans gegeven met veel goud en dan de aankleding met mooi borduurwerk het heeft een heel andere uitstraling dan onze eigen geborduurde lakens .
  Voor wie dat wil kan best de komende nacht heerlijk dromen over dit prachtige bruidsbed met kwastjes en franjes en gordijntjes die zelfs dicht kunnen , wat een intimiteit !
  Ik wens allen een zeer goede nacht !

 7. @Berthi, heerlijk dat Jan Nabuurs dit prachtige textiel voor je vast wil leggen en zijn verhaal erbij verteld.
  Je contacten zijn werledwijd en wij genieten mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *